W OJCZYŹNIE BORÓWKI WYSOKIEJ

Największym producentem owoców borówki wysokiej od wielu lat są Stany Zjednoczone Ameryki Północnej — kraj, skąd pochodzą dzikie gatunki, które posłużyły do wyhodowania większości odmian uprawianych na całym świecie. Prawie połowa wszystkich owoców borówki zbierana jest właśnie w USA. Dwa kolejne miejsca od wielu lat zajmują Kanada i Polska.

PRODUKCJA CEBUL KWIATOWYCH WCZORAJ, DZIŚ I PO WEJŚCIU POLSKI DO UNII

Lata świetności Polska produkcja cebul kwiatowych, a zwłaszcza tulipanów, rozwijała się bardzo dynamicznie w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Prowadzono ją w gospodarstwach indywidualnych...

W KATALONII

W ubiegłym roku, z inicjatywy firmy BASF Polska, gościliśmy w naszym kraju sadowników z Hiszpanii (czyt. o tym HO 2/2002), a w marcu tego roku grupa polskich sadowników, instruktorów ogrodnictwa i naukowców z ISK ze Skierniewic miała okazję zapoznać się ze strukturą sadownictwa w Katalonii, położonej w północno-wschodnim rejonie Hiszpanii nad morzem Śródziemnym. Wysokie temperatury latem, łagodzone chłodnym morskim powietrzem stwarzają tam dogodne warunki do produkcji sadowniczej. a dobowe wahania temperatury w okresie dojrzewania sprzyjają wybarwianiu się owoców.

LACHENALIA – NOWOŚĆ Z POŁUDNIOWEJ AFRYKI

Lachenalia jest rośliną cebulową pochodzącą z południowej Afryki, należącą do rodziny hiacyntowatych (Hyacinthaceae). Angielskie zwyczajowe nazwy Cape Cowslip ("pierwiosnek przylądkowy") i Cape Hyacinth ("hiacynt przylądkowy"), kojarzone z Krajem Przylądkowym i jego stolicą Cape Town (Kapsztad) w RPA, nawiązują do tego pochodzenia. Rodzaj Lachenalia obejmuje 116 gatunków, choć różne źródła podają różną liczbę. Pierwsze cebule tej rośliny zostały zebrane w Afryce Południowej podczas ekspedycji holenderskiej firmy Vereinige Oost-Indische (V.O.C) i przywiezione do Europy już w 1652 roku. Sto trzydzieści lat później badania nad lachenaliami, zgromadzonymi w ogrodach wiedeńskiego pałacu Schnbrunn, rozpoczął baron Jacquin, który nazwał je na cześć znanego szwajcarskiego profesora Wernera de Lachenal.

EKSPORT KONCENTRATU SOKU JABŁKOWEGO A CENY SKUPU SUROWCA

Polska jest obok Chin największym światowym eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego. W tej branży liczą się także Argentyna, Chile, a także kraje WNP i Węgry. Wielkość produkcji i eksportu w tych krajach oraz w państwach będących czołowymi importerami koncentratu (głównie USA, Japonia i kraje Europy Zachodniej) wyznacza poziom jego cen w poszczególnych sezonach, zarówno w obrotach światowych, jak i w polskim eksporcie.

MAŁA HISZPANIA (CZ. I) – MIĘKKIE, ALE TWARDE

Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze SADPOL z Wierzbicy k. Serocka zajmuje 350 hektarów, 75% powierzchni stanowią grunty klasy V i VI, piaszczyste i piaszczysto-gliniaste. Nastawione jest na produkcję owoców miękkich — truskawek (220 ha), malin (120 ha), na pozostałej części gruntów uprawia się jeżyny, borówki wysokie, poziomki oraz pomidory koktajlowe. Z technologią produkcji tych gatunków można było się zapoznać podczas "Drzwi Otwartych w Gospodarstwie SADPOL" 24 maja 2003 roku.

OKIEM DORADCY

 W ostatnich dwóch latach ponownie wzrasta w Polsce zainteresowanie uprawą truskawek. Osiągane plony z hektara znacznie jednak odbiegają od tych na Zachodzie Europy. Jedną...

TUNEL Z TRUSKAWKAMI

W Polsce w ostatnich latach intensywnie rozwija się przyspieszona uprawa truskawek pod włókninami czy foliami. W takich sezonach jak ostatni, gdy znacznie opóźniły się pierwsze zbiory truskawek z upraw polowych, można liczyć na opłacaną sprzedaż owoców prowadząc sterowaną uprawę tego gatunku w ogrzewanych tunelach. Wciąć nie wiele jest jednak takich gospodarstw.

KAPUSTA PEKIŃSKA I INNE WARZYWA Z BIAŁEJ KOPCA

W gospodarstwie prowadzonym przez rodzinę Dubasów w Białej Kopiec niedaleko Wielunia od kilku lat bracia Jarosław, Wojciech i Jacek konsekwentnie rozbudowują zaplecze przechowalnicze oraz zwiększają powierzchnię upraw warzyw. Gdy odwiedziliśmy ich poprzednim razem — wizytę tę zrelacjonowaliśmy w HO 1/2001 — warzywa zajmowały u nich około 25 ha, poza tym uprawiali również zboża i ziemniaki. Ukończyli wtedy budowę pierwszej chłodni. W tym roku uprawę warzyw polowych — kapustnych, korzeniowych i cebulowych — prowadzą na 35 hektarach. Sadzą również 15 hektarów ziemniaków, z czego 3 ha zajmują odmiany wczesne, resztę — przemysłowe (produkowane dla Star Foods). Od tamtego czasu przybyło również komór chłodniczych — obecnie są już cztery, mogące pomieścić łącznie 550 ton warzyw — towarzyszy im zwykła przechowalnia o pojemności około 300 ton, część korzeniowych przechowywana jest także w kopcach ziemnych. Sprzedaż warzyw prowadzona jest już prawie przez cały rok, dzięki dobrej ich jakości udaje się zdobywać nowe rynki zbytu. Obecnie głównymi odbiorcami są hurtownie z Dolnego Śląska i Warszawy, a także sieci sklepów.

SELER NACIOWY – CENNA ROŚLINA POPLONOWA

Obserwowane ostatnio zmiany w strukturze spożywanych w Polsce warzyw są związane z rosnącym udziałem gatunków dotychczas mało znanych. Należą do nich, między innymi, selery naciowe, przeznaczane zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do produkcji soków, mrożonek, koncentratów, marynat i kremogenów. Selery naciowe są bogatym źródłem witaminy C, karotenoidów oraz włókna, którego zawierają więcej niż kapusta głowiasta, pomidory, marchew czy ziemniaki. Ponadto, jako rośliny z rodziny selerowatych, wydzielają furanokumaryny — związki o działaniu przeciwgrzybowym i przeciwbakteryjnym, działające również odstraszająco na niektóre owady.