PRODUKCJA MALIN DESEROWYCH W SZWAJCARII

Sytuacja ekonomiczna szwajcarskich rolników i zmiany w odżywianiu się konsumentów wymusiły zmiany kierunków produkcji w wielu gospodarstwach. Początkowo sadzono jabłonie, ale spadek opłacalności tego gatunku zniechęcił wielu do ich uprawy. Niektórzy przestawili się na owoce jagodowe, ale i tu konkurencja jest coraz większa. Warunki uprawy w większości szwajcarskich gospodarstw nie sprzyjają produkcji malin. Udoskonalenie technologii produkcji sprawiło jednak, iż uprawa tego gatunku jest obecnie jedną z najbardziej dochodowych gałęzi ogrodnictwa.

UWAGA NA SZKODNIKI: W CZERWCU

W czerwcu liczebność wielu szkodników w krótkim czasie gwałtownie wzrasta do poziomu zagrażającego uprawom. Są to przede wszystkim gatunki żerujące na częściach nadziemnych warzyw, chociaż nadal licznie występują różne gatunki śmietek i połyśnica marchwianka. Na plantacjach roślin, których nasiona były zaprawiane nie wyrządzają one większych szkód — dokuczliwe staną się dopiero następne pokolenia.

WYTRZYMAŁOŚĆ NA MRÓZ NIEKTÓRYCH PODKŁADEK DLA ŚLIW

W grupie podkładek wegetatywnych problem wytrzymałości na mróz jest bardzo istotny. Z doświadczeń prowadzanych od lat w ISK wynika, że są wśród nich podkładki o niskiej wytrzymałości na mróz, i te nie mają szansy powszechnej uprawy w naszych warunkach klimatycznych. Są jednak i takie, na których zdrowotność spadki temperatury nie mają większego wpływu.

ZAMIERAJĄCE KLONY

Klony — jedne z najczęściej sadzonych drzew w parkach, ogrodach, przy parkingach, drogach — dobrze znoszą trudne warunki miejskie, także terenów przemysłowych. Nie mają specjalnych wymagań glebowych, ale płytko się korzenią. Większość ich gatunków najlepiej jednak rośnie i rozwija się przy dużej wilgotności powietrza wokół koron. Od dwóch lat część klonów już w sierpniu traci liście, które zaczynają zasychać od brzegów blaszki (fot. 1) lub pomiędzy nerwami (fot. 2). Z czasem u tak osłabionych drzew zamierają także niektóre konary w obrębie korony (fot. 3), a w przypadku młodych egzemplarzy — cała roślina.

LIMANOWA '2003

XXIII Seminarium Sadownicze w Limanowej poświęcone było dystrybucji i opłacalności produkcji jabłek. Podsumowano na nim również dziesięcioletni holenderski program unowocześniania produkcji jabłek w Polsce. Za jego realizację w kraju odpowiedzialny był prof. dr hab. Eberhard Makosz. W latach 1992 i 1993, na podstawie umów między Ministerstwem Rolnictwa w Warszawie oraz Ministerstwem Rolnictwa i Rybołóstwa w Hadze, sprowadzono do Polski 80 tys. drzewek. Założono z nich 9 sadów wdrożeniowych — sześć w rejonie grójecko-wareckim, dwa w okolicy Lublina i jeden w Wielkopolsce. Były to w większości drzewa odmian 'Golden Delicious', 'Sampion', 'Jonagold', 'Gloster' na podkładce 'M.9'. Posadzono je w zagęszczeniu 2500–4000 szt./ha.

BAKTERYJNA CĘTKOWATOŚĆ POMIDORA

W czasie produkcji rozsady oraz po jej posadzeniu na miejsce stałe w polu lub pod osłony należy pamiętać także o profilaktycznej ochronie pomidorów przed...

OCHRONA BLUSZCZU PRZED CHOROBAMI

Plon i jakość produkowanego w szkółkach bluszczu, który coraz częściej uprawiany jest w naszym kraju, może ulec znacznemu pogorszeniu wskutek występowania chorób na roślinach.

OKIEM DORADCY

Cięcie i formowanie koron powinno być już zakończone, względnie tak prowadzone, żeby zalegające w rzędach gałęzie nie utrudniały ochrony sadu przed chorobami i szkodnikami....

WIOSENNA KONKURENCJA WARZYW IMPORTOWANYCH

Wiosną na rynkach hurtowych zwykle obserwuje się dużą podaż warzyw z — ciągle zwiększającego się — importu. Do Polski sprowadza się nawet kapustę białą, której produkcja krajowa, wydawałoby się, powinna zaspokajać potrzeby konsumentów. Wysoka jakość warzyw importowanych, dobre przygotowanie do sprzedaży i niejednokrotnie atrakcyjna cena zachęcają odbiorców do zakupów.

MOIM ZDANIEM – NAJWYŻSZE PLONY JABŁEK NA ŚWIECIE

Na wysokość plonu jabłek największy wpływ mają warunki klimatyczne i poziom intensywności produkcji.Z czynników klimatycznych największe znaczenie przypisuje się liczbie godzin ze słońcem w...