KAPUSTNE W SUSZY

Trudno uzyskać dobry plon, zwłaszcza roślin kapustnych, gdy nie dysponuje się instalacją nawodnieniową. Niektóre jednak odmiany tych gatunków dają sobie radę nawet przy długo trwającym niedoborze wody, o czym można się było przekonać podczas Dni Otwartych firmy Syngenta Seeds, odbywających się w Ożarowie Mazowieckim od 30 sierpnia do 1 września.

POMIDORY — JAK UZYSKAĆ 55 kg/m2; cz. I Światło

Średnie plony pomidorów uzyskiwane w Holandii, a także przez niektórych polskich producentów wynoszą 55 kg z metra kwadratowego uprawy. Produkcja taka wymaga nowoczesnych, dobrze wyposażonych obiektów, a także bardzo dobrego przygotowania ogrodnika. Najczęściej uprawa trwa od stycznia do początku grudnia, a rośliny rosną na wełnie mineralnej. Oprócz wiedzy teoretycznej, obejmującej zalecenia uprawowe, równie ważne jest zrozumienie potrzeb rośliny oraz znajomość zasad, które decydują o prawidłowym doborze przeprowadzanych zabiegów i terminie ich wykonywania.

TŁOKINIA CORAZ POPULARNIEJSZA

  140 firm współpracujących z branżą ogrodniczą (w tym dziesięć zagranicznych, które nie mają jeszcze przedstawicielstw w Polsce) i około 10 000 osób zwiedzających...

AGROPROMOCJA '2002…

...zorganizowana w dniach 7–8 września przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Nawojowej oraz miejscowy Zespół Szkół Rolniczych była, jak zwykle, największą z regionalnych...

U PLANTATORÓW ”HORTINO”

O produkcji prowadzonej przez zakład w Leżajsku pisaliśmy w poprzednim numerze HO w artykułach "Rozpracowany rynek" i "Zapewniony zbyt na truskawki". Tym razem przedstawiamy relację z odwiedzin w dwóch gospodarstwach produkujących warzywa dla tego zakładu.

W CEBULOWYM ZAGŁĘBIU

Okolice Zielonej Góry stały się w ostatnich latach jednym z największych w Polsce regionów produkcji cebuli. 22 sierpnia w Chobienicach firma BASF zorganizowała w gospodarstwie Tomasza i Jakuba Jazdonów Dni Cebuli, na których pojawiło się około 100 gości — producentów tego warzywa, naukowców oraz firm zaopatrujących rolników w środki produkcji (m.in. nasiona, maszyny, nawozy, przechowalnie do cebuli).

KWAS GIBERELINOWY A KWITNIENIE KOLOROWYCH CANTEDESKII

Coraz większą popularność na rynku zyskują odmiany cantedeskii wywodzące się od cantedeskii Elliota (Zantedeschia elliotyiana) i cantedeskii Rehmana (Z. Rehmanii), mające barwne pochwy kwiatostanowe*. W Polsce uprawą tych odmian zajmują się na razie nieliczni producenci. Głównym powodem takiej sytuacji jest mały plon kwiatów. Badania nad wzrostem plonowania wykazały, że jest on możliwy dzięki moczeniu kłączy przed sadzeniem w roztworze kwasu giberelinowego. W różnych zaleceniach podawano stężenie od 25 do 500 mg/l. Tak duża rozpiętość tej koncentracji sprawiła, że w naszej Katedrze Roślin Ozdobnych podjęliśmy badania nad ustaleniem optymalnego stężenia kwasu giberelinowego** dla wybranych odmian cantedeskii o barwnych pochwach kwiatostanowych.

ZATRUDNIENIE SEZONOWE

W zależności od rodzaju zapotrzebowania na pracowników sezonowych podstawą zatrudnienia może być umowa cywilnoprawna (umowa zlecenie czy o dzieło) lub któraś z umów o pracę (czyli zawarta na czas określony lub potrzebny do wykonania określonej pracy). Umowę o pracę na czas określony zawrzeć można na okres sezonu poprzez wskazanie terminu jej rozwiązania (np. — do 31 sierpnia 2002 r.) lub charakteru prac, które mają być wykonywane w jej ramach (np. na czas zbioru ziemniaków czy jabłek). W pierwszym przypadku ważne jest, aby termin końcowy umowy był konkretny i pewny, w drugim — wskazywanie terminu rozwiązania umowy nie jest konieczne (określa się jedynie rodzaj pracy, która ma być wykonana).

PIERWSZE REZULTATY LIBERALIZACJI HANDLU WARZYWAMI

Eksportowane z Polski około 500 000 ton warzyw świeżych i przetworzonych to zaledwie 10% krajowej produkcji. W 2001 r. weszło w życie porozumienie o liberalizacji handlu produktami rolno-spożywczymi pomiędzy Polską i Unią Europejską. Ta ostatnia zniosła cła na polskie warzywa kapustne, korzeniowe, sałaty, cykorię i szparagi, pieczarki (świeże i przetworzone), warzywa mrożone oraz na wiele przetworów (np. kapustę kwaszoną, ogórki konserwowe i kwaszone). Polskie cła na warzywa importowane z UE się nie zmieniły. Nasi producenci mają więc od ponad roku wielką szansę do wykorzystania — chroniąc własny rynek mogą bez ceł eksportować warzywa do UE, a zwłaszcza do Niemiec. Ceny podstawowych gatunków warzyw dobrej jakości są tam wyższe niż w Polsce, a Niemcy są największym importerem tych produktów w Europie.

ZNOWU POSZŁO BOKIEM

Od dłuższego susza pojawiała się niemal w każdej rozmowie sadowników. Zdania "wczoraj już się chmurzyło — byłem prawie pewien, że wreszcie popada, ale znowu poszło bokiem..." słyszało się prawie co dzień. Suchy okres najdłużej chyba trwał na Mazowszu, gdzie znaczących opadów nie było od połowy czerwca do września. Coraz częściej pojawia się pojęcie suszy hydrologicznej (ostatnie stadium suszy). Jak dotąd, nie mówiono wiele o wpływie braku wody na kondycję sadów. W obliczu dużego prawdopodobieństwa suszy hydrologicznej, zaczyna się to jednak zmieniać. Cierpią przede wszystkim sady młode, na najlżejszych i najcięższych glebach — przede wszystkim tam, gdzie podłoże jest bardzo przepuszczalne.