NA `ZIEMI OBIECANEJ`

Ubiegłoroczny, listopadowy zjazd Związku Szkółkarzy Polskich odbył się w Łodzi. Oprócz obrad i wykładów (czyt. "Szkółkarstwo" 1/2001), w programie spotkania znalazły się — tradycyjnie już — wizyty w kilku okolicznych gospodarstwach należących do członków ZSzP. Łódzkie, kojarzone kiedyś powszechnie z przemysłem włókienniczym, było też ważnym rejonem produkcji ogrodniczej, między innymi szkółkarskiej. Domeną powojennego szkółkarstwa w tej części kraju były jednak drzewa i krzewy owocowe. Teraz zdecydowanie dominują rośliny ozdobne.

WYŻSZE PODATKI

W Dzienniku Ustaw nr 137 z ubiegłego roku ukazało się rozporządzenie ministra finansów podnoszące od początku 2002 roku normy szacunkowe dochodu z działów specjalnych...

NA WCZESNY ZBIÓR – UPRAWA ZIEMNIAKÓW, część I

Rodzime młode ziemniaki z rejonów najbardziej przydatnych do ich produkcji trafiają na rynek w połowie czerwca. W sprzyjających warunkach klimatycznych od posadzenia bulw do zbioru upływa zwykle około 60 dni. Przy prawidłowej agrotechnice uzyskuje się plon około 11–13 ton z hektara.

JUBILEUSZ Z REKORDAMI

Organizatorzy targów IPM '2002, które w dniach 31.01.–3.02.2002 r. odbyły się w niemieckim mieście Essen, odnotowali — przy okazji jubileuszowej, dwudziestej edycji tej imprezy — dwa rekordy. Otóż pojawiło się 1350 wystawców i 61 200 zwiedzających. Choć szkółkarstwo stanowi na IPM mniejszą część ekspozycji (która zajmuje ogółem 110 tys. m2), to niemieccy producenci drzew, krzewów i bylin uznają te targi za najważniejsze forum prezentacji własnych roślin, nowych odmian czy pomysłów marketingowych. Dla szkółkarzy przybywających do Essen w charakterze widzów równie ważne, jak rośliny są maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji, których nie brakuje w dziale "Technika".

NA CZERWONYM LEPIEJ ROŚNIE

Naukowcy z rolniczej stacji doświadczalnej we Florence w Południowej Karolinie (USA) stwierdzili, że kolor materiału, użytego do ściółkowania plantacji truskawek wpływa na jakość owoców.

CIĘCIE PAPRYKI UPRAWIANEJ POD OSŁONAMI, cz. II

W poprzedniej części artykułu (HO 12/2001) przybliżyłam znaczenie cięcia roślin papryki dla jej uprawy i plonowania. Zostały opisane zasady cięcia podstawowego (czyli usuwania zawiązka z węzła głównego) i cięcia wstępnego (dotyczącego przewodników pierwszego rzędu). Przedstawiłam różne sposoby prowadzenia papryki, w zależności od liczby przewodników, czyli pędów pierwszego rzędu (na 1, 2, 3 lub 4 pędy — przewodniki). W tej części przedstawiam pozostałe rodzaje cięcia stosowane w uprawie tego warzywa: cięcie zasadnicze i ogławiające, a także różne rodzaje podpór.

KWALIFIKACJA SZKÓŁEK W 2001 ROKU

W 2001 roku Inspekcja Nasienna oceniła 1078,8 ha upraw szkółkarskich w 1116 gospodarstwach. Dla większości gatunków sadowniczych uprawianych w kraju odnotowano istotny wzrost ilości zakwalifikowanego materiału szkółkarskiego. Wciąż jednak zbyt mało w produkcji szkółkarskiej znajduje się nowych odmian, których produkcja jest najbardziej opłacalna. W porównaniu z rokiem ubiegłym więcej zakwalifikowano: drzewek owocowych — o 25%, krzewów jagodowych — o 72% , malin — o 78%, a podkładek wegetatywnych — o 10% i generatywnych — o 48%. Jedynie sadzonek truskawek zakwalifikowano o 12% mniej niż w roku 2000. Szczegółowe wyniki oceny przedstawia tabela 1.

OKIEM DORADCY

- W sadach rejonu grójecko-wareckiego dużym problemem są przędziorki i pordzewiacze — prawie we wszystkich w 2001 roku konieczne były przynajmniej dwa zabiegi przeciwko...

CO DALEJ Z POLSKĄ CEBULĄ?

Czasy, w których polski producent cebuli interesował się cenami i zbytem tylko na swoim lokalnym rynku, należą już do przeszłości. Ze względu na otwarcie naszego kraju, obecnie dostępne są praktycznie wszystkie rynki i, w konsekwencji, niezależnie od poziomu polskich zbiorów, ceny cebuli kształtuje rynek światowy.

CHOROBY W SZKÓŁKACH POJEMNIKOWYCH

Szkółkarze, oglądając wiosną rośliny, zadają sobie pytanie, czy objawy występujące na częściach nadziemnych lub na korzeniach drzew, krzewów i bylin to wynik niekorzystnych warunków panujących zimą czy też efekt występowania patogenów. Warto zatem poznać warunki, które sprzyjają infekcjom oraz zaburzeniom fizjologicznym roślin, a także najczęściej pojawiające się wiosną choroby.