NOWOCZESNA PRODUKCJA TRUSKAWEK DESEROWYCH

Od kilku lat w Polsce na rynku truskawek coraz bardziej widoczny jest podział na owoce deserowe i przeznaczone do przetwór-stwa. Chłodnie i zakłady przetwórcze zainteresowane są głównie "Senga Senganą", którą w dalszym ciągu uprawia się tradycyjną metodą. Olbrzymie zmiany zachodzą natomiast w technologii produkcji owoców deserowych. Coraz więcej plantatorów uprawia truskawki na zbiór owoców poza ich tradycyjnym terminem dojrzewania, oferując je z - małymi prze-rwami - od kwietnia do końca listopada. Jednym z takich producentów jest Łukasz Konopacki ze Skierniewic.

ALBINOTYCZNE TRUSKAWKI

Albinizm to fizjologiczne zaburzenie rozwoju truskawek, objawiające się nieprawidłowym wybarwianiem się owoców. Jego pierwsze przypadki w Europie zaobserwowano około 10 lat temu na plantacjach "Elsanty" w północnej Belgii oraz południowej Holandii. W ciągu ostatnich trzech lat problem ten wystąpił również na dużą skalę we Francji, Niemczech oraz Włoszech. Objawy spotyka się najczęściej na truskawkach uprawianych w gruncie pod osłonami, w okresach od maja do czerwca i od września do października, rzadziej w uprawach bezglebowych (w substracie torfowym). Do tej pory naukowcy przypuszczali, że głównym powodem zaburzeń w wybarwianiu się owoców były złe warunki świetlne panujące w centralnej Europie w okresie dojrzewania truskawek.

JAK PIELĘGNOWAĆ POMIDORY W UPRAWACH POD OSŁONAMI? cz. I

Czynniki środowiska Pomidory bardzo silnie reagują na natężenie światła (intensywność) — do prawidłowego rozwoju potrzebują ponad 4 tysięcy luksów. Wymagają 10–12-godzinnego oświetlenia na dobę,...

METODY CHEMICZNEGO ZAPRAWIANIA NASION

Zaprawianie nasion zaliczane jest do najbardziej oszczędnych, a przy tym najbezpieczniejszych dla środowiska zabiegów chemicznych. Pozwala często na zmniejszenie liczby innych zabiegów ochronnych zalecanych...

WARTO ZAINTERESOWAĆ SIĘ UPRAWĄ OBERŻYNY

Oberżyna (Solanum melongena L.), znana także jako bakłażan, należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae) i zaliczana jest do warzyw ciepłego klimatu. W Polsce do niedawna była jeszcze mało popularna, ale jej uprawą powoli coraz bardziej interesują się zarówno ogrodnicy, jak i amatorzy - corocznie wzrasta powierzchnia uprawy tego warzywa pod osłonami. Bakłażany mają wysoką wartość smakową i odżywczą. Charakteryzują się bardzo korzystnym składem soli mineralnych, zawierają dużo potasu, wapnia, żelaza i fosforu, a mało sodu. Spożywanie tego warzywa przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, działa wzmacniająco na serce i usprawnia wydalanie nadmiaru płynów z organizmu. W polskich warunkach klimatycznych zaleca się uprawę tego ciepłolubnego gatunku w tunelach foliowych lub w szklarniach, ponieważ w otwartym terenie rośliny bakłażana mogą być narażone na spadki temperatury, które ograniczają wzrost i plonowanie roślin.

PRAWDA O PODKŁADCE 'P22′

'P 22' jest wyhodowaną w Polsce podkładką dla jabłoni, otrzymaną ze skrzyżowania 'Antonówki' z 'M 9'. Odznacza się słabą siłą wzrostu, pod tym względem klasyfikuje się ją pomiędzy 'M 9' a 'M 27', przy czym jest od nich znacznie odporniejsza na mróz. Ta ostatnia cecha czyni ją szczególnie przydatną do warunków dosyć surowego klimatu Europy Środkowowschodniej.

NOWOCZESNOŚĆ W AMERLANDZIE

Okolice Oldenburga leżącego w Ammerlandzie to obecnie wiodący pod względem dynamiki rozwoju szkółkarski region w Niemczech. Znajduje się tam około 350 gospodarstw produkujących drzewa i krzewy oraz byliny. Uprawy te zajmują ponad 2700 ha, czyli 10% ogólnej powierzchni niemieckich szkółek roślin ozdobnych.

NA SALI WYKŁADOWEJ I NA POLU W ŻELAZNEJ

W Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW w Żelaznej 15 października można było wysłuchać wykładów na temat uprawy marchwi i obejrzeć kolekcję 55 odmian tego gatunku. Gospodarzom w zorganizowaniu spotkania pomogły: Instytut Warzywnictwa ze Skierniewic, Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach oraz Interland z Kłodawy.

DOKARMIANIE JABŁONI W SZKÓŁKACH

Zalecenia dotyczące nawożenia szkółek opierają się na badaniach prowadzonych jeszcze w latach siedemdziesiątych. Od tego czasu zmieniły się wymagania jakościowe co do materiału szkółkarskiego. Poza tym pojawiły się nowe odmiany oraz technologie produkcji drzewek, co nie pozostało bez wpływu na potrzeby pokarmowe jabłoni.

SZKÓŁKARZE LAUREATAMI AGROLIGI ’99

W ostatniej edycji konkursu AGROLIGA '99 (organizowanego przez TVP oraz miesięcznik Agrobazar) na finałowym podium znaleźli się, między innymi, szkółkarze. Tytuł wicemistrzów przypadł Kazimierze...