WOKÓŁ „POMIDORA Z ZIEMI SANDOMIERSKIEJ”
23 stycznia w Sandomierzu zorganizowano kolejne spotkanie dla producentów i firm zainteresowanych programem "Lato z pomidorem" oraz utworzeniem grona (lokalnej struktury organizacyjnej, zwanej też klastrem) "Pomidor z Ziemi...
SUSZA W SADZIE
W ostatnich latach okresy bez opadów są coraz dłuższe i częstsze. Trzeba więc rośliny nawadniać. Za częste podlewanie roślin zbyt dużymi dawkami wody powoduje jednak nie tylko wzrost kosztów, ale także wymywanie nawozów azotowych, magnezowych i wapnia do głębszych warstw gleby, poza aktywną strefę systemu korzeniowego roślin. Ważne jest dobre podlanie drzew i krzewów owocowych bezpośrednio po posadzeniu, kiedy znacznie zakłócona jest proporcja pomiędzy wielkością systemu korzeniowego roślin wykopanych ze szkółki a ich częścią nadziemną. Natomiast za długie utrzymywanie wokół nowo posadzonych drzew wysokiej wilgotności gleby nie zawsze jest dla nich korzystne. W takich warunkach nie będzie się bowiem prawidłowo rozrastał system korzeniowy, gdyż korzenie nie są zmuszone do poszukiwania wody w głębszych warstwach gleby, a jej stała zbyt duża wilgotność przy ograniczonym dostępie tlenu (gleby ciężkie) może powodować gnicie korzeni. Rośliny uprawiane w dobrych warunkach są bardziej narażone na okresowo występujące stresy.
W SKIERNIEWICACH O ŚWIATOWYM WARZYWNICTWIE
26 stycznia w Instytucie Warzywnictwa na seminarium „Warzywnictwo na świecie”, przedstawiona została sytuacja na rynku cebuli w krajach Europy Wschodniej oraz zagadnienia dotyczące podłoży ogrodniczych.
Zasady...
REGULOWANIE OWOCOWANIA ŚLIW
Niektóre odmiany śliw, podobnie jak jabłoni, mają tendencję do przemiennego owocowania. Celem regulowania owocowania jest uzyskanie corocznego odpowiednio dużego plonu owoców dobrej jakości. W roku intensywnego kwitnienia i sprzyjającej pogody śliwy zawiązują nadmierną liczbę zawiązków. Owoce z takich drzew nigdy nie osiągają swojej naturalnej wielkości ani smaku i nawet, jeśli uda się je sprzedać, uzyskiwana cena będzie bardzo niska. Nadmierna ilość owoców na drzewie hamuje formowanie się pąków kwiatowych, co jest powodem słabego kwitnienia i owocowania w roku następnym. W dużych sadach śliwowych przerzedzanie ręczne jest często niemożliwe, jedynym skutecznym sposobem jest przerzedzanie chemiczne.
CZY WARTO PRODUKOWAĆ WARZYWA DLA PRZETWÓRSTWA?
W produkcji warzyw polowych ciągle daje o sobie znać brak odpowiedniego planowania upraw i rozeznania potrzeb rynku, a także niski poziom agrotechniki w wielu jeszcze gospodarstwach. Takie problemy były omawiane 14 i 15 lutego podczas spotkania zorganizowanego przez firmę Rijk Zwaan w Krasnobrodzie, na które zaproszeni zostali przedstawiciele chłodni i zakładów przetwórczych.
’LIGOL’ I 'GALA’ – PRZERZEDZANIE CHEMICZNE
Przerzedzanie chemiczne kwiatów i zawiązków to podstawowy zabieg wpływając na regularność owocowania i jakość owoców jabłoni. Wielu sadowników przeprowadza go corocznie z dużym powodzeniem. Obawa o utratę nadmiernej liczby owoców i wpływ warunków pogodowych na wynik chemicznego przerzedzania powodują jednak, że nadal zaliczane jest ono do bardzo kłopotliwych i niechętnie wykonywanych lub nieprzeprowadzanych zabiegów agrotechnicznych.
STRATEGIA NAWOŻENIA JABŁONI BOREM
Niedobór boru występuje najczęściej na glebach lekkich, słabo próchnicznych i kwaśnych. W niektórych latach niedobór tego składnika może wystąpić także na glebach żyźniejszych, co związane jest z niedostateczną zawartością wody w glebie i (lub) niską temperaturą powietrza w początkowym okresie wzrostu roślin, kiedy zapotrzebowanie na bor jest wysokie. W tym okresie rośliny korzystają z zapasów gromadzonych w pędach, a odprowadzanych tam jesienią z liści. Ocenia się, że około 60–70% gleb użytkowanych rolniczo w Polsce jest ubogie w bor. Najwięcej gleb z niską zawartością boru występuje w województwie warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim, lubelskim, wielkopolskim, śląskim oraz mazowieckim. Potrzeba nawożenia jabłoni borem wynika także z faktu, że w Polsce sadzi się jabłonie na podkładkach karłowych i półkarłowych wytwarzających płytki system korzeniowy.
NOWE SPOTKANIA SADOWNICZE W GRÓJCU
XI Spotkanie Sadownicze w Grójcu (24–25 stycznia) miało odmienić nie najlepszy wizerunek, jaki w świadomości sadowników i wystawców utrwalił się podczas ostatnich trzech edycji tej imprezy — głównie z powodu zimnej sali wykładowej. Tegorocznymi organizatorami grójeckiego spotkania były Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach i — po raz pierwszy — Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej. Nowa lokalizacja — Grójecki Ośrodek Sportu — okazała się, mimo największych od lat mrozów, jakie nawiedziły ten rejon (temperatura w nocy spadała poniżej –30oC), przyjazna dla wszystkich uczestników tego dwudniowego spotkania. Nikt nie narzekał na zimno, choć frekwencja nie była taka, jaką planowali organizatorzy. "Panujące mrozy uniemożliwiły dojazd wielu sadownikom, liczę jednak na to, że dzięki nowej lokalizacji uda się odbudować wizerunek spotkań sadowniczych organizowanych w największym sadzie Europy" — stwierdził Wojciech Kot wiceprezes ZSRP.
OPRYSKIWACZ KUPUJ WSPÓLNIE Z SĄSIADAMI
W pierwszej połowie lutego uczestniczyłem w cyklu seminariów dla producentów warzyw polowych. Było to dla mnie niezwykle interesujące doświadczenie i doskonała okazja do bliższego...
W CHILE O OWOCACH JAGODOWYCH
Grupa robocza Rubus & Ribes Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych organizuje sympozja naukowe dotyczące uprawy maliny i porzeczki. Odbywają się one co 4 lub 5 lat, za każdym razem w innym ośrodku naukowym. W 1993 roku spotkanie odbyło się w Polsce, a w 1999 roku w Wielkiej Brytanii. IX Sympozjum (5–7 grudnia 2005 r.) zorganizowano po raz pierwszy w Ameryce Południowej — w Chile, wzięły w nim udział 173 osoby z 29 krajów. Kraje Europy reprezentowane były przez 44 uczestników, w tym 6 z Polski. Konferencję poprzedził czterodniowy wyjazd do firm i gospodarstw zajmujących się produkcją owoców jagodowych.