CHŁODNIA – Z KONIECZNOŚCI CZY DLA ZYSKU

"Budowa i eksploatacja chłodni pochłania masę pieniędzy. Wcale mi się to nie opłaca. Ale bez tego obiektu moje gospodarstwo nie może funkcjonować". Ta wypowiedź jednego z holenderskich sadowników pochodzi z początku lat 90. Wtedy mogła się ona nam wydawać dość dziwna, a nawet żartobliwa, ponieważ miała niewiele wspólnego z naszą rynkową rzeczywistością. Chłodni było wówczas w Polsce mało, gdyż niewielu widziało konieczność ich budowy. Zbyt jabłek w naszym kraju opierał się głównie na owocach przetrzymywanych w zwykłej przechowalni. Handel nimi kończył się już po Świętach Bożego Narodzenia lub najwyżej pod koniec stycznia. Tylko Idareda udawało się przetrzymać do marca czy kwietnia.

NAJLEPSZE MIESZAŃCE WINOROŚLI cz.II

W pierwszej części artykułu zamieszczonej w HO 8/99 zostały opisane odmiany deserowe polecane przez autora do uprawy polowej, w tunelach foliowych i szklarniach — red.

POGODA WPŁYWA NA PRZECHOWYWANIE CEBULI

Cebulę w Polsce składuje się w przechowalniach z grawitacyjnym lub wymuszonym sposobem wietrzenia oraz w komorach chłodniczych, w których panuje stała, niska temperatura. Najczęściej uważa się, że trwałość przechowalnicza tego warzywa zależy tylko od sposobu uprawy i warunków przechowywania, nie docenia się natomiast wpływu warunków meteorologicznych w czasie wegetacji.

PIETRUSZKA CZY PASTERNAK

Pietruszka (Petroselinum hortense) jest ceniona głównie jako warzywo przyprawowe. Jej korzenie są cennym źródłem cukrów, białka, soli mineralnych wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Jeszcze większą wartość biologiczną mają liście, w których znajdują się duże ilości witaminy C. Pasternak (Pastinaca sativa) jest mniej znany, pomimo iż w krajach Europy Środkowej był jednym z ważniejszych warzyw uprawianych już od wczesnego średniowiecza.

’RABATÓWKA’ W CIENIU SUPERMARKETÓW

Stany Zjednoczone są jednym z większych rynków zbytu ozdobnych roślin rabatowo-balkonowych. Przydomowe ogródki i dekoracje kwiatowe frontowych wejść domów są tym, czym Amerykanie starają się między sobą konkurować. W przeciwieństwie do wielu krajów europejskich...

BAKTERYJNA CHOROBA ROŚLIN KRZYŻOWYCH

Na zachodzie Europy do najgroźniejszych chorób roślin krzyżowych, obok kiły kapusty, zaliczana jest czarna zgnilizna kapusty. W Polsce do niedawna nie miała ona większego znaczenia gospodarczego, ostatnio jest jednak coraz częściej spotykana. Powodowana jest przez bakterię Xanthomonas campestris pv. campestris i najczęściej rozwija się na kapuście, kalafiorze, rzadziej na kalarepie. Patogen ten poraża także wiele chwastów z rodziny krzyżowych (na przykład dziką rzodkiew), które mogą być później źródłem infekcji upraw.

JAKA PRZYSZŁOŚĆ RYNKÓW HURTOWYCH

W ostatnim czasie pojawiło się wiele kontrowersji dotyczących rynków hurtowych, a w szczególności potrzeby budowy i uruchamiania nowych obiektów tego typu. Wiele z nich pochłonęło olbrzymie nakłady finansowe, a handel i tak koncentruje się dalej na starych targowiskach. Tylko nieliczne osiągnęły standard porównywalny z europejskim. Z tymi wątpliwościami zwróciliśmy się do Jana Ciesielskiego, prezesa Zarządu działającej już od siedmiu lat Wielkopolskiej Giełdy Rolno-Ogrodniczej SA w Poznaniu, jednego z tych rynków, który może mówić o prawdziwym sukcesie.

UPRAWA WARZYW POD PŁASKIMI OSŁONAMI

Warzywa kapustne na wczesny zbiór Rozsady tych gatunków można sadzić w początkach kwietnia, a w cieplejszych rejonach już w końcu marca. Osłony (czytaj też...

POWRÓT DO ŹRÓDEŁ, CZYLI JAK UCYWILIZOWAĆ HANDEL PRZYDROŻNY

Największym wyzwaniem, przed którym ostatnio stają producenci warzyw i owoców w Polsce, jest zbyt własnych towarów. Ogrodnicy obawiają się, że wejście naszego kraju w struktury Unii Europejskiej jeszcze bardziej obniży i tak już niską opłacalność tej gałęzi produkcji.

ZAPLECZE KRAJU TULIPANÓW

Choć charakterystyczne dla biznesu ozdobnych roślin cebulowych we Francji są kooperatywy zajmujące się reprodukcją oraz sprzedażą cebul i bulw (czytaj w poprzednim odcinku – HO 8/99), w czołówce firm o tej specjalności znajdują się też przedsiębiorstwa indywidualne. Do takich należy S.c.s. Cultures Kaptein z bretońskiej miejscowości Plomeur niedaleko Quimper, położonej na piaszczystym wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego.