SADOWNICTWO W 6 KRAJACH WSCHODNIEJ EUROPY

Wzrastająca produkcja owoców w Polsce powinna powodować wzrost ich eksportu. W przeciwnym razie wystąpią duże trudności ze zbytem owoców po opłacalnych cenach, niezależnie od gatunku. Na całym świecie rośnie produkcja owoców przy małym wzroście ich spożycia, co powoduje bardzo dużą konkurencję na światowym rynku owocowym.

WIELKOPOLSKIE SZPARAGI

Szparag często określany jest jako "złoto piaszczystych gleb", ponieważ ma bardzo niskie wymagania glebowe i może być z powodzeniem uprawiany na glebach V i VI klasy. W Polsce szparagi uprawia się na areale około 1700 ha, co pozwala wyprodukować około 4000 ton tych warzyw. W większości są one eksportowane — około 65% towaru trafia do Niemiec, pozostała część do Holandii, Francji i Belgii. Szansą dla rozwoju uprawy tego warzywa w naszym kraju może być spadek produkcji szparagów w Niemczech. Jednocześnie w ostatnich latach w rejonie Wielkopolski spożycie szparagów wzrosło około 10-krotnie, obserwuje się także wzrost zainteresowania tym warzywem w Warszawie.

W „DOBRYM GRONIE” O POMIDORACH

W warszawskiej siedzibie Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej (BPCC) zorganizowano 15 czerwca pierwsze z zaplanowanych jako cykliczne spotkań pod hasłem "Dobre grono". Ich celem ma być...

NOWE CENTRUM LOGISTYCZNE W PROFISADZIE

W powstających nowych grupach producentów, a także w działających na rynku od kilku lat, stale dokonuje się nowych inwestycji mających pozwolić tym firmom na współpracę z coraz bardziej wymagającymi odbiorcami.

MONITOROWANIE UPRAWY POMIDORÓW

Ogrodnicy mający wieloletnie doświadczenie w uprawie pomidorów wiedzą, jak ważna jest dokładna obserwacja uprawy i szybkie reagowanie na niekorzystne zmiany. Niestety, gdy ogląda się uprawę codziennie, trudno wychwycić drobne różnice w równowadze wzrostu i rozwoju roślin (wykres). W większości przypadków są one zauważane już w mocno zaawansowanym stadium, gdy na rozwiązanie danego problemu trzeba poświęcić zwykle więcej czasu i wysiłku. Dlatego producenci powoli zaczynają się przekonywać również do prowadzenia fitomonitoringu — regularnych pomiarów roślin i notowania "policzalnych" danych dotyczących uprawy. Pozwala to na bieżące kontrolowanie wzrostu i rozwoju roślin.

MAMY PROFESJONALNY ZWIĄZEK SADOWNIKÓW

Korzystając z przerwy w obradach walnego zebrania delegatów Związku Sadowników Rzeczpospolitej (czyt. HO 7/2005) poprosiłem przewodniczącego ZSRP Mirosława Maliszewskiego o kilka zdań dla "Hasła Ogrodniczego".

KARŁOWE PODKŁADKI I WSTAWKI SKARLAJĄCE DLA CZEREŚNI

Uprawa czereśni na skalę towarową jeszcze niedawno sprawiała wiele trudności. Nie było dobrych odmian, a przede wszystkim — słabo rosnących podkładek. Drzewa szczepione na siewkach czereśni ptasiej osiągały bardzo duże rozmiary, w okres owocowania wchodziły dopiero po 5 lub 6 latach wzrostu w sadzie, a na dodatek w pierwszych latach owocowania słabo plonowały. Silnie rosnących drzew nie można było ochronić przed chorobami i szkodnikami, zwłaszcza przed nasionnicą trześniówką — szkodnikiem powodującym robaczywienie czereśni. Z olbrzymich drzew bardzo trudno było zebrać owoce, a z najwyższych, peryferyjnych partii korony mogły je zebrać jedynie ptaki (fot. 1).

UPRAWA OGÓRKÓW W NORWEGII

Chociaż dla norweskich ogrodników produkcja ogórków jest najbardziej opłacalna od marca do listopada — gdy wchodzą zaporowe cła dla produktów importowanych — to jednak dla zapewnienia ciągłości dostaw konieczna staje się tam uprawa całoroczna. Uprawa jednej odmiany i przygotowanie do sprzedaży owoców na sztuki ułatwia dystrybucję i czyni produkt wygodnym do bezpośredniej sprzedaży w sieciach supermarketów. Bardzo ważnym elementem dystrybucji jest możliwość używania wspólnej marki "Norske Agurker" co nie tylko pozwala na identyfikację produktu przez konsumentów, ale również na promocję krajowych produktów.

III ŚWIĘTO TRUSKAWKI

Zorganizowano je 19 czerwca w Nieczajnej Górnej koło Dąbrowy Tarnowskiej (fot. 1). Poprzednie edycje miały miejsce w Radgoszczy (2004 r.) i Oleśnie (2003 r.)....

SPOTKANIE W DĄBROWICACH

Zorganizowany po raz kolejny przez Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach Dzień Otwarty (2 czerwca) w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach zgromadził wielu sadowników z całej Polski. Uczestnicy spotkania na kilkudziesięciu hektarach mogli zapoznać się z prowadzonymi tam doświadczeniami i uzyskać wiele wskazówek z zakresu technologii uprawy zarówno znanych, jak i dopiero wprowadzonych gatunków i ich odmian. Spotkanie w Dąbrowicach było również okazją do zapoznania się z ofertą wielu wystawców proponujących usługi i środki produkcji dla sadownictwa.