HOLENDERSKA ANALIZA POLSKIEJ PRODUKCJI POMIDORÓW

Firma Western Seed, reprezentowana przez Tomasza Marasika, 28 maja zaprosiła producentów pomidorów i ogórków na spotkanie w Zemborzycach Tereszyńskich pod Lublinem. Oprócz niewielu upraw pomidorów przy paliku, dosyć dobrze w ostatnich latach rozwija się tam produkcja pod osłonami — łączna powierzchnia szacowana jest na około 80 hektarów. Tunele są coraz częściej zastępowane przez szklarnie i producenci poszukują odmian do uprawy w wełnie mineralnej.

PRODUKCJA I RYNEK KWIACIARSKI W REPUBLICE CZESKIEJ

Prognozowano, że po 1989 roku czeskie kwiaciarstwo upadnie. Przewidywania te się jednak nie sprawdziły. Od 1997 r. wartość produkcji roślin ozdobnych w Czechach stale rośnie — rocznie o 10–15% — głównie w związku z intensyfikacją upraw (wykres 1).

TECHNOLOGIA A OPŁACALNOŚĆ UPRAWY TRUSKAWEK

Wszystko wskazuje na to, że polscy producenci truskawek dla przetwórstwa mają przed sobą trudny okres — kilka lat niskich cen skupu truskawek, a nawet i braku opłacalności produkcji. W związku z tym wielu z nich myśli o innych uprawach lub przestawieniu się na produkcję truskawek deserowych. Aby jednak produkować owoce odpowiedniej jakości, trzeba znacznych nakładów materiałowych i przygotowania logistycznego. Zupełnie inna jest także technika uprawy. Dlatego przy przestawianiu gospodarstwa z produkcji truskawek przemysłowych na truskawki deserowe napotyka się na poważne trudności.

JAK UPRAWIA SIĘ SAŁATĘ I ZIOŁA W NORWEGII

Chociaż klimat jest tam surowy, zimy długie i mroźne, okres wegetacyjny krótki, a intensywność światła niska, dobrze jednak rozwinięta jest produkcja ogrodnicza pod osłonami. Norweskie szklarnie najczęściej pokryte są płytami akrylowymi o niskim współczynniku przenikania ciepła i przystosowane do całorocznej uprawy, dzięki wyposażeniu w system doświetlania asymilacyjnego. Niskie koszty energii elektrycznej, dobrze zorganizowany system dystrybucji oraz promocja rodzimych produktów sprawiają, że produkcja ogrodnicza jest rozwinięta i bardzo opłacalna.

JAK PRZEDŁUŻYĆ TRWAŁOŚĆ ZIELENI CIĘTEJ? (CZ. I)

Rozwijający się rynek kwiaciarski stawia coraz większe wymagania co do jakości i bogactwa zieleni ciętej. Nierzadko to właśnie liście bądź ulistnione pędy stają się centralnym elementem roślinnych kompozycji. Nic dziwnego, że w produkcji i handlu pojawiają się nowe, jeszcze niedawno nieużywane do tego celu gatunki (czyt. też HO 9, 11, 12/2003).

BORÓWKA BRUSZNICA I JEJ UPRAWA

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea), znana u nas także pod nazwą borówki czerwonej, jest krzewinką osiągającą wysokość 20–30 cm. Występuje w całym kraju na terenach luźnych drzewostanów sosnowych, na obrzeżach dostatecznie naświetlonych leśnych polan. Jest to roślina zimozielona, wytrzymała na mróz, zasiedla kwaśne, lekkie, piaszczyste gleby, na których szybko się rozrasta za pomocą podziemnych rozłogów, tworząc mniej lub bardziej zwartą masę krótkich pędów. Rośliny borówki brusznicy mają dużą wartość dekoracyjną w czasie kwitnienia, dojrzewania owoców oraz zimą — dzięki zimozielonym liściom. Ma drobne, czerwone, cierpkie w smaku owoce o małej wartości do bezpośredniego spożycia, lecz cenione do produkcji przetworów stanowiących cenny dodatek do mięsnych potraw.

WARZYWA NA „MATACH” TORFOWYCH

Kronen-Klasmann, przy współudziale firm Syngenta Seeds, Broste oraz Milex 22 maja zorganizowała spotkanie dla producentów w gospodarstwie Piotra Fijałkowskiego w miejscowości Rząźno pod Łowiczem....

OSZCZĘDNOŚĆ MIEJSCA W SZKLARNI Z RÓŻAMI

Poziom produkcji róż w norweskim warzywniczo-kwiaciarskim gospodarstwie Hafskjold Gartneri nie jest zbyt wysoki, ale jej technologia zasługuje na uwagę. Rośliny uprawia się w matach...

ODSIECZ – NIEPRĘDKO…

rozmowa z Czesławem Siekierskim, polskim deputowanym do parlamentu UE

LEKCJA GEOGRAFII

Skąd jest bliżej do Sankt Petersburga i Kaliningradu? Z Ameryki Południowej czy z Trójmiasta? Pytanie jest absurdalne tylko pozornie. Przeciwnie, ma sporo sensu, skoro Chile czy Argentyna mogły w kwietniu "podrzucić" na rynek rosyjski parę statków jabłek, nam natomiast ta sztuka jeszcze się nie udała — ani w czasach przyjaźni polsko-radzieckiej, ani obecnie — w epoce "prawem i lewem". Mimo że jabłka z Ameryki Południowej mają na rosyjskim rynku opinię plastikowych" (bardziej do patrzenia niż do jedzenia), to cenowo są porównywalne z naszymi i skutecznie psują polski handel. I będą psuły dalej, jeśli nadal tak "sprawnie" będziemy "wykorzystywać" nasze walory logistyczne i geograficzne.