Palecznik chiński (Decaisnea fargesii) reprezentuje rodzinę Lardizabalaceae. Oprócz niego do tego samego rodzaju należy jeszcze palecznik himalajski (D. insignis), ale tylko pierwszy gatunek spotykany jest w polskich ogrodach botanicznych i arboretach. W swojej ojczyźnie — w Chinach — krzew ten dorasta do 5 m wysokości, w Polsce osiąga 2, 3 m.
Opis rośliny | |||
Rośliny mają luźny pokrój i grube, proste pędy. Długie (do 80 cm), pierzaste liście składają się z 12–25 całobrzegich listków (fot. 1). Bezpłatkowe, dzwonkowate kwiaty — posiadające po sześć długich, zielonkawożółtych działek okwiatu — zebrane są w długie, groniaste kwiatostany, które pojawiają się na końcach pędów bocznych. Palecznik chiński znany jest przede wszystkim ze swych oryginalnych owoców (fot. 2). Z ich powodu w języku niemieckim nazywany bywa „krzewem ogórkowym” (Gurkenstrauch) lub „niebieskim ogórkiem” (Blaugurken). W rzeczywistości te mięsiste torebki przypominają bardziej strąki bobu, są jadalne, ale pozbawione wyraźnego smaku i zawierają dużo czarnych, twardych, płaskich nasion. Niebieska skórka owoców jest gorzkawa w smaku, a w uszkodzonych miejscach (zwłaszcza u owoców niedojrzałych) obficie wydziela biały, śluzowaty, lepki sok. | |||
Warunki uprawy | |||
Do uprawy paleczników najbardziej przydatne są tereny zachodniej Polski (wg Brtelsa, krzewy te mogą być uprawiane do strefy 7a — patrz „Strefy klimatyczne dla uprawy drzew i krzewów w Polsce”, „Szkółkarstwo” 4/2000). Krzewy wymagają żyznej, przepuszczalnej i umiarkowanie wilgotnej gleby oraz słonecznego lub półcienistego stanowiska, zimą dobrze osłoniętego od mroźnych wiatrów. Młode rośliny lepiej jest okrywać przed zimą, starsze zimują dość dobrze i tylko podczas surowych zim ulegają uszkodzeniom. | |||
Rozmnażanie | |||
Paleczniki można rozmnażać generatywnie. W tym celu dojrzałe owoce zbiera się w październiku i listopadzie, wypłukane wodą nasiona poddaje stratyfikacji, a wiosną wysiewa do inspektów lub skrzynek w szklarni. Przez pierwszą zimę siewki powinno się przetrzymywać w chłodni lub zimnej szklarni, w temperaturze ok. 0oC. |