PODKŁADKI DLA CZEREŚNI

    Amerykańscy sadownicy sfinansowali doświadczenia nad plonowaniem czereśni szczepionych na różnych podkładkach. Badania prowadzono w sadowniczej stac­ji doświadczalnej Uniwersytetu stanu Waszyngton.
    Porównywano wzrost i owocowanie czereśni uszlachetnianych na czereśni ptasiej (Prunus avium) oraz na podkładkach 'Mahaleb', 'GiSelA' (5, 6 i 7), 'Weiroot 72', 'P-50', 'W.10', 'W.13', 'W.53', 'W.58', 'W.154'.
    W trzecim roku owocowania najwięcej owoców — prawie 34 kg/drzewo — zebrano z drzew na podkładce 'GiSelA 7'. Czereśnie w tym samym wieku szczepione na czereśni ptasiej (podstawowa podkładka dla tego gatunku w Ameryce Północnej) dały tylko 8,2 kg owoców z drzewa, ale zdecydowanie większych i lepszej jakości niż owoce z drzew na podkładce 'GiSelA 7'.
    Drzewa na tej ostatniej podkładce były jednak podatne na nekrotyczną pierścieniową plamistość wiśni i czereśni. Najlepsza z serii GiSelA okazała się — pod względem jakości owoców — podkładka 'GiSelA 6' — owoce zebrane z drzew uszlachetnianych na niej były przy tym duże.

    Najlepsze proporcje pomiędzy hamowaniem wzrostu drzew a wysokością plonów zaobserwowano na czereśniach szczepionych na podkładce 'Weiroot 72'. Najmniejsze drzewa uzyskano natomiast przy szczepieniu na podkładkach 'W.53', które jednak wyraźnie zmniejszały plonowanie (12,23 kg owoców z drzewa w 3. roku po posadzeniu) i wydaje się, że nadmiernie skarlają drzewa, aby można je było wykorzystywać w produkcji towarowej. Najlepszą podkładką półkarłową dla czereśni okazała się 'GiSelA 5'. Owoców było na niej więcej (13,95 kg/drzewo) i były lepszej jakości (z większym udziałem owoców największych) niż z drzew szczepionych na podkładce 'W.158' (9,78 kg/drzewo). Drzewa na podkładce 'W.13' i 'W.10' okazały się podatne na powodowaną przez wirus karłowatość śliwy. Najniższe plony w trzecim roku po posadzeniu zebrano z drzew szczepionych na podkładkach (w kolejnoś­ci zmniejszania się plonu) 'W.154', 'W.53', czereśnia ptasia, 'P-50', 'W.53' i 'W.154'. Dwie ostatnie okazały się też bardzo podatne na choroby wirusowe.

    (Good Fruit Grower, 1.02.2005)

    Amerykańscy sadownicy sfinansowali doświadczenia nad plonowaniem czereśni szczepionych na różnych podkładkach. Badania prowadzono w sadowniczej stac­ji doświadczalnej Uniwersytetu stanu Waszyngton.
    Porównywano wzrost i owocowanie czereśni uszlachetnianych na czereśni ptasiej (Prunus avium) oraz na podkładkach 'Mahaleb’, 'GiSelA’ (5, 6 i 7), 'Weiroot 72′, 'P-50′, 'W.10′, 'W.13′, 'W.53′, 'W.58′, 'W.154′.
    W trzecim roku owocowania najwięcej owoców — prawie 34 kg/drzewo — zebrano z drzew na podkładce 'GiSelA 7′. Czereśnie w tym samym wieku szczepione na czereśni ptasiej (podstawowa podkładka dla tego gatunku w Ameryce Północnej) dały tylko 8,2 kg owoców z drzewa, ale zdecydowanie większych i lepszej jakości niż owoce z drzew na podkładce 'GiSelA 7′.
    Drzewa na tej ostatniej podkładce były jednak podatne na nekrotyczną pierścieniową plamistość wiśni i czereśni. Najlepsza z serii GiSelA okazała się — pod względem jakości owoców — podkładka 'GiSelA 6′ — owoce zebrane z drzew uszlachetnianych na niej były przy tym duże.

    Najlepsze proporcje pomiędzy hamowaniem wzrostu drzew a wysokością plonów zaobserwowano na czereśniach szczepionych na podkładce 'Weiroot 72′. Najmniejsze drzewa uzyskano natomiast przy szczepieniu na podkładkach 'W.53′, które jednak wyraźnie zmniejszały plonowanie (12,23 kg owoców z drzewa w 3. roku po posadzeniu) i wydaje się, że nadmiernie skarlają drzewa, aby można je było wykorzystywać w produkcji towarowej. Najlepszą podkładką półkarłową dla czereśni okazała się 'GiSelA 5′. Owoców było na niej więcej (13,95 kg/drzewo) i były lepszej jakości (z większym udziałem owoców największych) niż z drzew szczepionych na podkładce 'W.158′ (9,78 kg/drzewo). Drzewa na podkładce 'W.13′ i 'W.10′ okazały się podatne na powodowaną przez wirus karłowatość śliwy. Najniższe plony w trzecim roku po posadzeniu zebrano z drzew szczepionych na podkładkach (w kolejnoś­ci zmniejszania się plonu) 'W.154′, 'W.53′, czereśnia ptasia, 'P-50′, 'W.53′ i 'W.154′. Dwie ostatnie okazały się też bardzo podatne na choroby wirusowe.


    (Good Fruit Grower, 1.02.2005)

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułZE SZKÓŁKARSKIM AKCENTEM
    Następny artykułBAYER NA NOWY SEZON

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.