TRZY KOLEKCJE WARZYW POLOWYCH

    Firma Seminis Vegetable Seeds, jak co roku, prezentacje odmian warzyw polowych zorganizowała w kilku rejonach Polski. Producenci z Małopolski 15 sierpnia mogli obejrzeć kolekcję przygotowaną u Bożeny i Jana Skoczów w Igołomi, w której zwracano uwagę głównie na "rynkowe" odmiany popularnych w tym rejonie gatunków — papryki, kalafiorów czy kapusty. Tydzień później podobny zestaw odmian, ale z silniejszym akcentem przetwórczym zaprezentowano w Mosznej, w gos­podarstwie Renaty i Henryka Zająców. Kolejny polowy pokaz miał miejsce w Sadach koło Poznania 4 września w gospodarstwie Aldony i Eugeniusza Duhrów.

    W Igołomi kalafiory i kapusty były sadzone w dużej rozstawie — 80 x 80 cm, dlatego prezentowały się bardzo okazale. J. Skocz jako jedną z ciekawszych propozycji nadal wskazywał 75–80-dniowy kalafior Cornell F1 (fot. 1), uniwersalną odmianę — na wiosenne, letnie i jesienne terminy zbiorów, polecaną na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i dla przetwórstwa. Premato F1 jest nową odmianą o 53 dniach wegetacji, przeznaczoną do najwcześniejszej uprawy w tunelach — dlatego pomimo opóźnionego sadzenia (20 VI), w połowie sierpnia był on już przejrzały.


    Fot. 1. Cornell F1

    Z odmian kapusty głowiastej pro­pozycją dla producentów z Igołomi może być, między innymi, czerwona Domox F1 (o wczesności zbliżonej do Primero F1), przeznaczona do uprawy przyspieszonej, pod włókniną. Tobia F1 to 100–110-dniowa kapusta biała do kwaszenia, o dużych główkach, przy małym zagęszczeniu uprawy dorastających nawet do 10 kg.
    Ambrosia F1 jest późniejszą (130 dni wegetacji) odmianą do kwaszenia, o dużych główkach, cienkich liś­ciach, z silnym nalotem woskowym i wysokiej tolerancji wobec wciornastków. Dużym zainteresowaniem cieszyła się sałatkowa wczes­na kapusta włoska BN 122 F1 (fot. 2) o główkach 1–1,5-kilogramowych i delikatnych liściach, bardzo dobrze nadających się do sporządzania sałatek. W Mosznej zaprezentowano również kapustę głowiastą białą Ixxion F1 polecaną do wiosennych nasadzeń w tunelach foliowych, która — według przedstawicieli firmy — wyróżnia się dobrym smakiem.


    Fot. 2. BN 122 F1 — kapusta włoska, sałatkowa

    W hodowli sałaty coraz większą uwagę zwraca się na szeroki zakres odporności na mączniaka rzekomego — wcześniej choroba ta występowała zwykle dopiero latem, ostatnio pojawia się coraz wcześniej — w uprawach pod osłonami odmiany nieodporne ulegały porażeniom już w kwietniu. W ofercie pojawiła się sałata masłowa Alanis — o jas­nozielonych główkach, odporna na 23 rasy mączniaka. Spośród sałat kruchych szeroki zestaw odporności mają Stallion, Union i Norton. Pokazano także kilka sałat liściowych, między innymi pierzastą, czerwoną Luberon oraz dębolistną Freedom.

    Spośród odmian marchwi na bezpośrednie zaopatrzenie rynku nadal jako jedną z ciekawszych propozycji wskazywano Nebulę F1. Torro F1 i Bilbo F1 (RX 04490080 F1) — to nowe, wczesne odmiany polecane, między innymi, do uprawy na zbiór w pęczkach. Zwracano również uwagę na odmianę Frodo F1 (prezentowaną wcześniej pod numerem RX 04472223 F1), późną (120 dni), do przechowywania, o gładkiej skórce, bez skłonności do zazieleniania główki. Z nowych marchwi dla przetwórstwa uwagę zwracała między innymi Progidy F1, o długich korzeniach, oraz nowa odmiana znajdująca się jeszcze w badaniach rejestrowych pod numerem PX 713087 F1.

    Na poletkach cebuli znalazło się aż 26 odmian, jednak — podobnie jak w przypadku innych gatunków — do oferty handlowej wprowadzone zostaną najlepsze spośród nich. Jako taka oceniana była między innymi Caballero F1 (fot. 3), wczesna — o 87–90 dniach wegetacji, tworząca duże cebule nadające się do obierania — dla przetwórstwa oraz do bezpośredniej sprzedaży. Narvito F1 i Tangito F1 o dosyć dużej odporności na mączniaka rzekomego przeznaczone są do długiego przechowywania. W kolekcji w Mosznej można było zobaczyć również odmianę cebuli o żółtej łusce — Pinnacle F1 — o bardzo ładnej strukturze wewnętrznej, dobrą do obierania.


    Fot. 3. Caballero F1

    Duży był także wybór nowych porów, wśród których znalazł się między innymi przetwórczy Vermont, typu bułgarskiego, o długiej i grubej łodydze rzekomej, oraz grupa odmian heterozyjnych — wśród których znalazły się między innymi wczesne Carver F1 i Stanley F1. Davinci F1 jest z kolei odmianą jesienną na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, o wzniesionych liściach, dosyć smukłej łodydze rzekomej i długiej, około 30-cm, części wybielonej.

    Jak powiedziała Anna Pawłowska, firma sprzedaje coraz więcej nasion papryki. Zwracała także uwagę na bardzo duży zestaw testowanych odmian, spośród których kilka zostanie wprowadzone do handlowej oferty. Z grupy przemysłowych odmian ciekawie, jej zdaniem, zapowiadają się Milenio F1 i Maravilla F1, nadające się do skoncentrowanego 2- lub 3-krotnego zbioru. Spośród propozycji o dużych owocach typu blok na bezpośrednie zaopatrzenie rynku jednymi z lepiej ocenianych są żółtoowocowa, wczesna Luzon F1 i czerwonoowocowa średnio wczes­na Aristotle F1 oraz Socrates F1 i Kiko F1. W grupie mniejszych — "supermarketowych" — papryk do Pumy F1 i Bavarii F1 ma szansę dołączyć między innymi czerwonoowocowa Solution F1 i żółta Gold F1. Urozmaiceniem oferty papryk mogą być odmiany o wydłużonych, stożkowych owocach, z których ciekawie zapowiada się RS 6431 F1 (fot. 4) o dużej sile wzrostu, plenna, oraz niestety jeszcze mało popularna na naszym rynku papryka o bardzo długich (do 25 cm), płaskich (ok. 5 cm) i grubościennych owocach na przykład Banan F1 (fot. 5).


    Fot. 4. RS 6431 F1


    Fot. 5. Banan F1

    Obok znanych odmian kukurydzy cukrowej hodowli amerykańskiej — jak Shimmer F1 i Shaker F1 — zaprezentowano nową — Basin F1. Ma ona wysoko osadzone kolby, duże, długie (23 cm), całkowicie okryte liś­ćmi, co zabezpiecza je przed omacnicą prosowianką. Długo zachowuje trwałość w gruncie, wyróżnia się równo ułożonymi, głęboko osadzonymi ziarniakami.

    Obiecująco zapowiadają się również nowe odmiany fasoli szparagowej. Rivergaro ma silny wzrost i ulistnienie, wykształca dłuższe strąki niż znana Paulista, którą ma w przyszłości zastąpić. Polecany dla przetwórstwa jest również Cadillac, o dobrej jakości strąków. Podkreś­lano również wysoką plenność i dobrą zdrowotność płas­kostrąko­-wej Bogoty.

    Spośród ciekawostek wymienić warto burak ćwikłowy Golden Surprise (fot. 6) — o żółtopomarańczowej barwie skórki i słodkim smaku — może on być propozyc­ją dla przemysłu przetwórczego, na marynaty, itp.


    Fot. 6. Golden Surprise

    Firma Seminis Vegetable Seeds, jak co roku, prezentacje odmian warzyw polowych zorganizowała w kilku rejonach Polski. Producenci z Małopolski 15 sierpnia mogli obejrzeć kolekcję przygotowaną u Bożeny i Jana Skoczów w Igołomi, w której zwracano uwagę głównie na „rynkowe” odmiany popularnych w tym rejonie gatunków — papryki, kalafiorów czy kapusty. Tydzień później podobny zestaw odmian, ale z silniejszym akcentem przetwórczym zaprezentowano w Mosznej, w gos­podarstwie Renaty i Henryka Zająców. Kolejny polowy pokaz miał miejsce w Sadach koło Poznania 4 września w gospodarstwie Aldony i Eugeniusza Duhrów.


    W Igołomi kalafiory i kapusty były sadzone w dużej rozstawie — 80 x 80 cm, dlatego prezentowały się bardzo okazale. J. Skocz jako jedną z ciekawszych propozycji nadal wskazywał 75–80-dniowy kalafior Cornell F1 (fot. 1), uniwersalną odmianę — na wiosenne, letnie i jesienne terminy zbiorów, polecaną na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i dla przetwórstwa. Premato F1 jest nową odmianą o 53 dniach wegetacji, przeznaczoną do najwcześniejszej uprawy w tunelach — dlatego pomimo opóźnionego sadzenia (20 VI), w połowie sierpnia był on już przejrzały.



    Fot. 1. Cornell F1



    Z odmian kapusty głowiastej pro­pozycją dla producentów z Igołomi może być, między innymi, czerwona Domox F1 (o wczesności zbliżonej do Primero F1), przeznaczona do uprawy przyspieszonej, pod włókniną. Tobia F1 to 100–110-dniowa kapusta biała do kwaszenia, o dużych główkach, przy małym zagęszczeniu uprawy dorastających nawet do 10 kg.
    Ambrosia F1 jest późniejszą (130 dni wegetacji) odmianą do kwaszenia, o dużych główkach, cienkich liś­ciach, z silnym nalotem woskowym i wysokiej tolerancji wobec wciornastków. Dużym zainteresowaniem cieszyła się sałatkowa wczes­na kapusta włoska BN 122 F1 (fot. 2) o główkach 1–1,5-kilogramowych i delikatnych liściach, bardzo dobrze nadających się do sporządzania sałatek. W Mosznej zaprezentowano również kapustę głowiastą białą Ixxion F1 polecaną do wiosennych nasadzeń w tunelach foliowych, która — według przedstawicieli firmy — wyróżnia się dobrym smakiem.



    Fot. 2. BN 122 F1 — kapusta włoska, sałatkowa



    W hodowli sałaty coraz większą uwagę zwraca się na szeroki zakres odporności na mączniaka rzekomego — wcześniej choroba ta występowała zwykle dopiero latem, ostatnio pojawia się coraz wcześniej — w uprawach pod osłonami odmiany nieodporne ulegały porażeniom już w kwietniu. W ofercie pojawiła się sałata masłowa Alanis — o jas­nozielonych główkach, odporna na 23 rasy mączniaka. Spośród sałat kruchych szeroki zestaw odporności mają Stallion, Union i Norton. Pokazano także kilka sałat liściowych, między innymi pierzastą, czerwoną Luberon oraz dębolistną Freedom.


    Spośród odmian marchwi na bezpośrednie zaopatrzenie rynku nadal jako jedną z ciekawszych propozycji wskazywano Nebulę F1. Torro F1 i Bilbo F1 (RX 04490080 F1) — to nowe, wczesne odmiany polecane, między innymi, do uprawy na zbiór w pęczkach. Zwracano również uwagę na odmianę Frodo F1 (prezentowaną wcześniej pod numerem RX 04472223 F1), późną (120 dni), do przechowywania, o gładkiej skórce, bez skłonności do zazieleniania główki. Z nowych marchwi dla przetwórstwa uwagę zwracała między innymi Progidy F1, o długich korzeniach, oraz nowa odmiana znajdująca się jeszcze w badaniach rejestrowych pod numerem PX 713087 F1.


    Na poletkach cebuli znalazło się aż 26 odmian, jednak — podobnie jak w przypadku innych gatunków — do oferty handlowej wprowadzone zostaną najlepsze spośród nich. Jako taka oceniana była między innymi Caballero F1 (fot. 3), wczesna — o 87–90 dniach wegetacji, tworząca duże cebule nadające się do obierania — dla przetwórstwa oraz do bezpośredniej sprzedaży. Narvito F1 i Tangito F1 o dosyć dużej odporności na mączniaka rzekomego przeznaczone są do długiego przechowywania. W kolekcji w Mosznej można było zobaczyć również odmianę cebuli o żółtej łusce — Pinnacle F1 — o bardzo ładnej strukturze wewnętrznej, dobrą do obierania.



    Fot. 3. Caballero F1



    Duży był także wybór nowych porów, wśród których znalazł się między innymi przetwórczy Vermont, typu bułgarskiego, o długiej i grubej łodydze rzekomej, oraz grupa odmian heterozyjnych — wśród których znalazły się między innymi wczesne Carver F1 i Stanley F1. Davinci F1 jest z kolei odmianą jesienną na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, o wzniesionych liściach, dosyć smukłej łodydze rzekomej i długiej, około 30-cm, części wybielonej.


    Jak powiedziała Anna Pawłowska, firma sprzedaje coraz więcej nasion papryki. Zwracała także uwagę na bardzo duży zestaw testowanych odmian, spośród których kilka zostanie wprowadzone do handlowej oferty. Z grupy przemysłowych odmian ciekawie, jej zdaniem, zapowiadają się Milenio F1 i Maravilla F1, nadające się do skoncentrowanego 2- lub 3-krotnego zbioru. Spośród propozycji o dużych owocach typu blok na bezpośrednie zaopatrzenie rynku jednymi z lepiej ocenianych są żółtoowocowa, wczesna Luzon F1 i czerwonoowocowa średnio wczes­na Aristotle F1 oraz Socrates F1 i Kiko F1. W grupie mniejszych — „supermarketowych” — papryk do Pumy F1 i Bavarii F1 ma szansę dołączyć między innymi czerwonoowocowa Solution F1 i żółta Gold F1. Urozmaiceniem oferty papryk mogą być odmiany o wydłużonych, stożkowych owocach, z których ciekawie zapowiada się RS 6431 F1 (fot. 4) o dużej sile wzrostu, plenna, oraz niestety jeszcze mało popularna na naszym rynku papryka o bardzo długich (do 25 cm), płaskich (ok. 5 cm) i grubościennych owocach na przykład Banan F1 (fot. 5).



    Fot. 4. RS 6431 F1



    Fot. 5. Banan F1




    Obok znanych odmian kukurydzy cukrowej hodowli amerykańskiej — jak Shimmer F1 i Shaker F1 — zaprezentowano nową — Basin F1. Ma ona wysoko osadzone kolby, duże, długie (23 cm), całkowicie okryte liś­ćmi, co zabezpiecza je przed omacnicą prosowianką. Długo zachowuje trwałość w gruncie, wyróżnia się równo ułożonymi, głęboko osadzonymi ziarniakami.


    Obiecująco zapowiadają się również nowe odmiany fasoli szparagowej. Rivergaro ma silny wzrost i ulistnienie, wykształca dłuższe strąki niż znana Paulista, którą ma w przyszłości zastąpić. Polecany dla przetwórstwa jest również Cadillac, o dobrej jakości strąków. Podkreś­lano również wysoką plenność i dobrą zdrowotność płas­kostrąko­-wej Bogoty.


    Spośród ciekawostek wymienić warto burak ćwikłowy Golden Surprise (fot. 6) — o żółtopomarańczowej barwie skórki i słodkim smaku — może on być propozyc­ją dla przemysłu przetwórczego, na marynaty, itp.



    Fot. 6. Golden Surprise

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułMOLUCELLA – POPULARNY DODATEK
    Następny artykułRÓŻNE, A JEDNAK PODOBNE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.