UPRAWA CUKINI DLA PRZEMYSŁU PRZETWÓRCZEGO

    Cukinia (Cucurbita pepo var. giromontina), należąca do rodziny Cucurbitaceae, to obok kabaczka, patisona i dyni makaronowej jedna z odmian botanicznych dyni zwyczajnej. Warzywo to ma wysoką wartość dietetyczną — zawiera dużą ilość cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto jego owoce nie kumulują metali ciężkich. Cukinię można spożywać na surowo, gotowaną lub zapiekaną, a małe owoce o długości 10–15 cm są cennym surowcem dla przemysłu przetwórczego.

      

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykuł70 LAT ŻYCIA, 50 LAT PRACY
    Następny artykułPRZYSZŁOŚCIOWY ŁAŃCUCH DYSTRYBUCJI

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.