UPRAWA KARCZOCHÓW W POLSCE

    Warzywo to nie odbiega jakością i wielkością od produkowanego we Włoszech. Mogłam się o tym przekonać odwiedzając 12-arową plantację karczochów u Jarosława Dudy ze Stręgoborzyc koło Wawrzeńczyc (fot.). Od kilku lat zajmuje się on także uprawą innych warzyw mało znanych — kiwano, kapusty chińskiej, rzodkwi japońskiej, okry i prodygy. Lokalne warunki klimatyczne w tym podkrakowskim zagłębiu warzywniczym najbardziej sprzyjają uprawie karczocha.








    PLANTACJA KARCZOCHÓW J. DUDY


    „Dwie jego odmiany 'Green Globe’ i 'Imperial Star’ F1 — mówi J. Duda — uprawiam na słonecznym skłonie, na glebach II klasy, o pH około 7 (przy odczynie kwaśnym należy je wapnować — red.). Mimo, że od 9 lat moje karczochy uprawiane są w monokulturze (zaleca się przynajmniej czteroletni płodozmian — red.) nie są porażane przez choroby i szkodniki, z których najgroźniejszym jest omacnica prosowianka, często uszkadzająca kukurydzę cukrową — na szczęście nie jest ona uprawiana w moim sąsiedztwie. Jesienią stanowisko pod karczochy głęboko orzę. Wiosną, po wysianiu nawozów mineralnych (50 kg saletrzaku borowanego, 50 kg siarczanu potasowego i 70 kg superfosfatu potrójnego granulowanego) pole doprawiam kultywatorem z wałem”. Karczoch może być uprawiany jako roślina 3–4-letnia lub jednoroczna — co w polskich warunkach klimatycznych jest lepszym rozwiązaniem. J. Duda rozsadę karczochów przygotowuje w ogrzewanym tunelu foliowym. Pod koniec lutego do wielodoniczek wypełnionych substratem torfowym o pH 6–6,5 pojedynczo wysiewa niełupki i przykrywa je warstwą perlitu. Do wschodów utrzymuje temperaturę 25°C, obniża ją do 15°C w chwili pojawienia się liścieni. Niestety, nasiona mają słabą siłę kiełkowania i tylko 50–60% z nich wschodzi. Dlatego zaleca siew 2, 3 nasion do jednej doniczki, gdy pojawi się więcej niż jedna siewka — pozostawia się najsilniejszą. Do wyprodukowania rozsady na 10 arów potrzeba 0,2 kg nasion. Po miesiącu — w fazie dwóch liści właściwych — siewki pikuje się do doniczek o średnicy 8 cm, a temperaturę w tunelu utrzymuje w granicach 180C. Pod koniec kwietnia, kiedy rośliny osiągają wysokość około 10 cm, sadzi się je w pole. J. Duda zwiększył rozstawę z polecanej 100 x 100 cm do 150 x 150 cm, a i tak — szczególnie dla odmiany mieszańcowej — uważa ją za zbyt małą. Gęsto posadzone silnie rosnące rośliny utrudniają prace pielęgnacyjne oraz zbiory. Karczochy wytrzymują temperaturę do –2°C, jeżeli spadnie ona bardziej, przemarzają liście, ale roślina regeneruje się. Warzywo, szczególnie w lecie, wymaga nawadniania. Na plantacji J. Dudy w okresie suszy wykorzystuje się wodę z rzeki lub ze zbiornika z deszczówką. Jednorazowo podlewa się uprawy 1500 litrami wody — w tym roku zrobiono to trzykrotnie. Karczochy odchwaszcza się ręcznie. Pogłównie nawożone są roztworem mocznika oraz posypowo saletrą potasową. „Tegoroczne zbiory — mówi gospodarz — rozpocząłem w połowie lipca, rok temu — pod koniec czerwca. Trwają one u mnie do pierwszych przymrozków. Według mnie, w tym sezonie wegetacji karczochom sprzyjała niezbyt wysoka temperatura powietrza oraz częste opady — susza oraz upały powyżej 30°C przyśpieszają kwitnienie. Wyrośnięte pąki kwiatostanowe ścinam ostrym nożem, nim się rozwiną. Za pierwszym razem zbieram 2, 3 pąki z rośliny, później po 3, 4 w trzydniowych odstępach — gdy jest nabywca — pozostawiając szypułki o długości do 10 cm poniżej dna kwiatowego. Do sprzedaży pakuję osuszone kwiatostany pojedynczo w folię”. Z jednej rośliny J. Duda uzyskuje ich do 15, a pojedynczy często osiąga wagę 0,5 kg.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCORAZ WIĘCEJ CHORÓB ZAGRAŻA PELARGONIOM
    Następny artykułILE BĘDZIE WARZYW POLOWYCH?

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.