Komunikaty-Sadownicze-NOWY-765×100

Borówka z Gruzji idzie w świat

Borówki
W nadmorskim pasie ziem Adżarii i Gurii – niegdyś gęsto pokrytych plantacjami herbaty - dzisiaj wiele gospodarstw wprowadza do uprawy borówkę wysoką. Gruzińskie firmy podejmują też udane próby eksportu tej jagody.

Gruzja wspomaga swoje rolnictwo wieloma programami pomocowymi, w które zaangażowany jest kapitał zagraniczny – najczęściej amerykański oraz unijny (UE). W ramach jednego nich, o nazwie „Posadź przyszłość” drobni rolnicy mogą otrzymać znaczące wsparcie na zakładanie nowych plantacji i systemy nawadniania swoich upraw.

Często wybieranymi gatunkami są jagodowe – w pagórkowatym terenie przylegającym do M. Czarnego nie brakuje kwaśnych ziem, ani wilgoci. Jest też sporo rąk do pracy. Wszystko to sprzyja rozwojowi upraw borówki wysokiej, która wchodzi na porzucone plantacje herbaty. Gruzini szybko uczą się nowych technologii.

Powstała w 2016 roku firma Uvie’s berry dysponuje obecnie w rejonie miasteczka Ozurgeti własną 10-hektarową plantacją borówki. Założono ja z sadzonek sprowadzonych z USA i Holandii. W 2017 roku firma uzyskała certyfikat GlobalGAP. Oprócz własnej produkcji zajmuje się ona skupem owoców i warzyw od miejscowych plantatorów. Kompletuje partie handlowe i wysyła – także na eksport.

Dotąd firma orientowała się na rynki azjatyckie – Katar, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Singapur, Hong Kong. Trafiały tam warzywa liściowe, czereśnie, borówki. W nadchodzącym sezonie Uvie’s Berry chce wyeksportować pierwszą partię (30 t) borówki na rynek Unii Europejskiej.

Sezon zbiorów borówki wysokiej w tym regionie Gruzji trwa około 6 tygodni, od maja do lipca.

za: east-fruit.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię