O jagodowych na Ukrainie

W ubiegłym tygodniu Zaporoże gościło cykliczną konferencję branżową „Jagody-Ukraina: mrożonki i rynek świeży”. Ukraińcy i ich goście z dziewięciu krajów dyskutowali o aktualnej sytuacji branży i jej perspektywach.
Liderem wśród upraw jagodowych pozostaje na Ukrainie truskawka, mimo trudności odczuwanych od sezonu 2014 r., w którym zaszkodziło jej rosyjskie embargo. Potem nastąpiła utrata rynku krymskiego, który dzisiaj odczuwa braki truskawek – ich cena obecnie to 180-400 rubli/kg (3,18-7,07$). W ubiegłym sezonie, przy dewaluacji hrywny, spadku popytu na owoce i pogorszeniu jakości owoców na Ukrainie zaczęto odczuwać niedostatek jakościowo dobrych owoców dla przetwórstwa. Tegoroczny sezon zaczął się o około 2 tygodnie później z powodu kiepskiej pogody wiosną. Plantacje odnotowały szkody – największe wśród gatunków jagodowych. 
Drugim gatunkiem co do znaczenia jest aktualnie malina. Na Ukrainie coraz popularniejsza jest jej organiczna (ekologiczna) produkcja. Już w ubiegłym roku wyraźnie wzrósł jej eksport w formie owoców mrożonych, pespektywy na sezon bieżący (ze względu na szkody w Polsce i Serbii) też rysują się dla ukraińskich jagód optymistycznie.
Czarna porzeczka i borówka wysoka zajmują kolejne miejsca w popularności upraw jagodowych u naszych wschodnich sąsiadów. Otwarta pozostaje kwestia miejsca piątego. Pretendują do niego porzeczka czerwona, jeżyna i jagoda kamczacka. Według jednych ekspertów wszystkie te trzy gatunki maja równe szanse, ale są i tacy, którzy wskazują na jagodę kamczacką jako najbardziej opłacalną z nich.
 
za: fruit-inform.com
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwiatowy Dzień Soku
Następny artykułAster alpejski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.