Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

Dobry rok dla Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego

Kilkanaście tysięcy turystów zwiedziło utworzony w tym roku Sandomierski Szlak Winiarski - podała Świętokrzyska Izba Rolnicza. Zdaniem właścicieli winnic rok 2012 jest dobry nie tylko dla samego wina, ale również dla rozwoju enoturystyki nad Wisłą.

Słabe zbiory w podkarpackich winnicach

Od 30 do 50 proc. owoców mniej niż w poprzednim roku zebrali właściciele winnic na Podkarpaciu. W regionie kończy się tegoroczne winobranie – poinformowała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

Rośnie apetyt na derenia jadalnego i świdośliwę

W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem wśród osób związanych z sadownictwem cieszą się rośliny jagodowe. Nadal w dużym stopniu uprawiane są truskawki, maliny i porzeczki: czerwona i czarna, ale coraz więcej uwagi poświęca się możliwości uprawy np. derenia jadalnego czy świdośliwy (których owoce - botanicznie - jagodami nie są, przyp. red.).

Nowy obiekt w Olchowcu

27 września, po zakończeniu sezonu zbiorów owoców borówki wysokiej, w Grupie Producentów Owoców „Polskie Jagody” Sp. z. o.o. odbyło się uroczyste otwarcie obiektu chłodniczo-sortowniczego w Olchowcu. Obiekt grupy, o powierzchni 2000 m2, powstał w bardzo krótkim czasie. Budowę rozpoczęto 10 listopada 2011 roku a już 10 lipca 2012 roku został oddany do użytkowania.

Tylko co trzecia sadzonka – ukraińska

Zwiększenie produkcji owoców jagodowych na Ukrainie jest hamowane przez brak kwalifikowanego materiału nasadzeniowego. Zaledwie co trzecia sadzonka w towarowych uprawach jest ukraińska. Według ekspertów UKAB (Ukraiński Klub Agrobiznesu) import materiału szkółkarskiego kosztuje plantatorów roślin jagodowych powyżej 50 mln hrywien rocznie. 
 

Polska Rada Winiarstwa: sprzedaż win będzie rosła

Sprzedaż win w 2011 r. wzrosła o 6 proc. w stosunku do roku poprzedniego. W ocenie Polskiej Rady Winiarstwa, w kolejnych latach można spodziewać się dalszego zwiększenia sprzedaży. Najchętniej w naszym kraju kupowane są wina stołowe.

Winobranie na Podkarpaciu

W większości z blisko 150 winnic na Podkarpaciu rozpoczęło się winobranie, które potrwa do połowy października - poinformowała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

„Truskawkowe Factory” podsumowane

14 sierpnia w gospodarstwie ogrodniczym pp. Malcherków w Śmiglu podsumowano kilka miesięcy trwania projektu uprawy truskawek pod daszkami. Celem przedsięwzięcia było znalezienie optymalnych warunków do produkcji wysokiej jakości owoców truskawki przy jak najniższych nakładach.

Chronić winorośl przed polskim chłodem

W Polsce możemy produkować wino dobrej jakości, jeśli się do tego przyłożymy – przekonuje prof. Stanisław Weidner z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. W ramach projektu badawczego sprawdza on, jak winorośl może poradzić sobie z polskim chłodem i suszą.
 

Winnica przed zimą

Uprawa winorośli w Polsce jest trudniejsza niż w innych krajach winiarskich, głównie ze względu na położenie geograficzno-klimatyczne. Podczas prowadzenia winnicy niezwykle ważne są: dobór odpowiedniego stanowiska i odmian, forma prowadzenia krzewów i właściwa uprawa oraz sposób zabezpieczenia krzewów przed mrozem.