Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

Borówka coraz popularniejszym smakiem rzemieślniczych lodów

Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy polecają współpracę z plantatorami. Korzystają z wiedzy o odmianach, dzięki czemu tworzą znakomite lody i prawdziwy boom na lodowe rzemiosło. Coraz więcej ludzi je lody dla czystej przyjemności i robi to przez cały rok.

Aronia – źródło zdrowia i urody

Aronia to prawdziwie polska specjalność. Choć gatunek ten w naszym kraju pojawił się dopiero w początku lat 80-tych, to jednak bardzo szybko zyskał zainteresowanie plantatorów i stał się dość powszechnie spotykanym elementem krajobrazu różnych części Polski. Obecnie areał uprawny aronii nad Wisłą wynosi ok. 6 tys. ha, a Polska jest największym globalnym producentem czarnych, małych jagód o wielkim znaczeniu dla ludzkiego zdrowia.

Susza rolnicza w Polsce

W najnowszym komunikacie, IUNG-PIB w Puławach podał, że susza rolnicza występuje na terenie Polski.

Komunikat Jagodowy PROCAM nr 18 z dnia 19.08.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM w najnowszym komunikacie jagodowym z dnia 19.08.2020

Zakładanie plantacji truskawek – komunikat jagodowy Agrosimex, 14.08.2020 r.

Zapraszamy do obejrzenia komunikatu jagodowego Agrosimex z dnia 14.08.2020r. poświęconemu m. in. zakładaniu plantacji truskawek.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.

W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.

Uwaga na niezamawiane przesyłki nasion z Chin

W ostatnim czasie pojawiają się informacje dotyczące przesyłek z Chin, zawierających nieoznakowane nasiona. Początkowo takie paczuszki pojawiły się w Stanach Zjednoczonych, następnie dotarły do Europy, a w końcu i do Polski.

Borówki ulubionym owocem dietetyków

Borówka zdobyła tytuł „Najlepszego owocu świata 2020 według dietetyków”. Plebiscyt zorganizował największy w Polsce portal kierowany do zawodowych dietetyków i ludzi interesujących się zdrowym żywieniem - Dietetycy.org.pl. W sześcioetapowym konkursie rywalizowało 48 gatunków. Spotkanie dwóch środowisk i uroczystość wręczenia tytułu odbyła się na plantacji w Jastrzębiej Starej, w powiecie grójeckim.

Otwarte konsultacje publiczne w sprawie polityki promocyjnej UE

Komisja Europejska zaprasza wszystkich zainteresowanych do udziału w konsultacjach publicznych w sprawie polityki promocyjnej Unii Europejskiej.