Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

Owoce, warzywa i mleko w szkołach

Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego 2019/2020 wznowiony zostanie unijny program dystrybucji owoców, warzyw i mleka wśród uczniów w państwach UE.

Żywność ekologiczna w szkołach w Tarnogrodzie

Rolnicy ekologiczni odwiedzają kolejne województwa, by propagować rolnictwo ekologiczne, informować o nim, dzielić się wyprodukowaną żywnością, zbierać opinie konsumentów, ale i edukować najmłodsze pokolenia.

Udany sezon jagodowy na Ukrainie

Ukraiński handel hurtowy i detaliczny nadal oferuje konsumentom bogaty asortyment owoców jagodowych, bardzo często w dobrej jakości i atrakcyjnej cenie.

W najnowszym „Haśle Ogrodniczym” – 4/2019

Tematem numeru są zagrożenia, rozumiane w bardzo szerokim kontekście. Susza nierozerwalnie związana jest ze zmianami, jakie zachodzą w klimacie Ziemi, i nie jest jedyną „składową” tych zmian.

„Produkt polski” – znakowanie żywności

We wrześniu ruszy kontynuacja ogólnopolskiej kampanii informacyjnej pod hasłem „Produkt polski”. Jej oficjalny początek będzie miał miejsce 11 września br., podczas konferencji prasowej Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Założeniem kampanii jest budowanie patriotyzmu konsumenckiego oraz zwiększenie rozpoznawalności oznaczenia „Produkt polski” zarówno wśród producentów, jak i konsumentów.

Owocowy rynek hurtowy

Notowania cen owoców na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.

Najzwyklejsza w świecie

„O jagodowych byś napisał – pewnie ci się trochę nudzi, nie?” – zadysponowała znajoma, odmowa nie wchodziła w grę, a alternatywą byłoby co najmniej „krokodyla daj mi” (niech się młodzież pogimnastykuje z kogo cytat). Nie ryzykowałem więc podbijania stawki i w akcie desperacji zaproponowałem żonie shopping. Jejmość pani podejrzliwie spytała, co też takiego będziemy kupować. Wyjaśniłem, że raczej oglądać. Porzeczki. Zrobiła minę pt. „Wiedziałam, że to się tak skończy” i ruszyliśmy do naszego tętniącego życiem gminnego miasteczka.

Polacy chcą wiedzieć więcej, by zdrowo się odżywiać

Polacy zwracają uwagę na informacje o produktach spożywczych i chcą wiedzieć więcej o żywności, którą kupują. Konsumenci interesują się zwłaszcza składem produktów i ich działaniem prozdrowotnym. Skąd czerpią wiedzę o żywności? Przede wszystkim z etykiet i od rodziny, ale za najbardziej wiarygodne źródło wiedzy uznają lekarzy i dietetyków.