Pelargonie dla aromatu

Pelargonia o liściach pachnących miętą
Pelargonia o liściach pachnących miętą fot. I. Sprzączka
Pelargonie należą do najważniejszych roślin balkonowo-rabatowych. Najczęściej uprawiane są ze względu na ozdobne kwiaty. W obrębie tego rodzaju można jednak znaleźć wiele taksonów o ozdobnych, aromatycznych liściach. Są one coraz bardziej dostępne w centrach ogrodniczych i innych punktach sprzedaży roślin.

Wiele pelargonii (Pelargonium sp.) o dekoracyjnych, pachnących liściach wykorzystywanych jest w aromaterapii i medycynie. Sprawia to obecność na liściach włosków gruczołowych, które produkują olejki eteryczne. Liście lekko dotknięte czy muśnięte wiatrem roztaczają intensywny aromat. Olejki zapachowe pozyskiwane z liści niektórych gatunków pelargonii i ich mieszańców stanowią istotną część światowego przemysłu perfumeryjnego – najważniejsze to geraniol (olejek geraniowy) i cytronelol (olejek cytrynowy). Poza olejkami liście pelargonii zawierają substancje biologicznie czynne, m.in. flawonoidy, garbniki, alkaloidy, które nadają roślinom właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe, antydrobnoustrojowe.

Pelargonie o aromatycznych liściach
Pelargonie o aromatycznych liściach są coraz bardziej widoczne w ofercie centrów ogrodniczych fot. I. Sprzączka

Ta grupa pelargonii ma też walory kulinarne. Liście i kwiaty niektórych gatunków, m.in. P. crispum, P. citronellum, P. graveolens, P. odoratissimum, P. tomentosum, używane są do sporządzania i dekoracji dań, deserów, sałatek i napojów.
Pelargonie o aromatycznych liściach warto wykorzystywać w ogrodach terapeutycznych. Dla osób niewidomych lub z daleko posuniętą wadą wzroku wrażenia dotykowe i zapachowe są szczególnie istotne w poznawaniu otoczenia. Zapach kwiatów róży można poczuć, dotykając liści takich taksonów jak Pelargonium x asperum, P. ‘Charity’ czy P. ‘Peacock’. Zapach mięty wydzielają aksamitne w dotyku liście pelargonii miętowej (P. tomentosum) i odmian ‘Chocolate Peppermint’, ‘Pungent Peppermint’. Mieszańce P. x fragrans i jej odmiany ‘Logeei’ i ‘Variegated’ są źródłem aromatu gałki muszkatołowej. Wiele gatunków i odmian ma liście pachnące owocami cytrusowymi: cytryną (P. citronellum ‘Mabel Grey’, P. ‘Frensham’, P. quercifolium ‘Chocolate-Mint’, P. crispum ‘Prince Rupert’, Grandeur® Odorata Lemon, Grandeur® Odorata Perfume), limonką (P. x nervosum), pomarańczą (P. ‘Orange Fizz’, Grandeur® Odorata Orange, P. citrosum, P. cordifolium). Liście innych gatunków wydzielają zapach truskawek (P. x scarboroviae), moreli (P. ‘M. Ninon’), jabłka (P. odoratissimum, Grandeur® Odorata Apple), cynamonu (P. crispum ‘Cinnamon’), sosny (P. denticulatum, Grandeur® Odorata Pino), eukaliptusa (P. ‘Clorinda’), migdałów (P. quercifolium ‘Pretty Polly’), orzecha kokosowego (P. grossularioides), imbiru (P. ‘Torento’), orzechów (Grandeur® Odorata Hazelnut), róży (Grandeur® Odorata Rose) czy nawet coca-coli (Grandeur® Odorata Cola).

Pelargonia Grandeur®Odorata Perfume
Liście pelargonii Grandeur® Odorata Perfume pachną cytryną fot. I. Sprzączka

Na podstawie artykułu dr hab. Agnieszki Zawadzińskiej “Pelargonie o aromatycznych liściach”, opublikowanego w dwumiesięczniku “Szkółkarstwo” 3/2019 i 6/2019.

2 KOMENTARZE

  1. Ze względu na właściwości zdrowotne te kwiaty mnie przekonują do siebie. Zdrowie najważniejsze, a one są takie piękne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię