Brytyjczycy coraz chętniej kupują hiszpańskie produkty

W 2012 roku Brytyjczycy zaimportowali łącznie z Hiszpanii 1,246 mln ton owoców i warzyw (wliczając w tą wielkość cytrusy) o łącznej wartości 1,227 mld euro. Na pierwszym miejscu wśród najbardziej liczących się eksporterów na brytyjski rynek znajdują się Niemcy, następnie Francja oraz Hiszpania. 
 
Przy czym importowane z Hiszpanii produkty ogrodnictwa są zdecydowanie droższe niż importowane z Niemiec czy Francji – w przypadku tych dwóch państw średnia cena importowa liczona razem dla wszystkich owoców i warzyw wyniosła przed rokiem 0,68 euro, a w przypadku hiszpańskich produktów około 0,86 euro. Ze wspomnianej wielkości 1,246 mln ton około 573 tys.ton stanowił import hiszpańskich owoców o wartości 607 mln euro, a pozostała ilość 672 tys. ton to zakupy warzyw za sumę 619 mln euro. W przypadku warzyw Anglicy sprowadzali z Hiszpanii najchętniej pomidory – 138,7 tys. ton, następnie sałaty – niecałe 107 tys. ton, kapusty – 103,5 tys.ton oraz cebulę – 75,6 tys. ton. W przypadku owoców w imporcie dominowały hiszpańskie cytrusy – 293,6 tys. ton, melony – 60 tys. ton, nektarynki – 36 tys. ton oraz winogrona i arbuzy.
 
Za: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWładze lokalne będą miały większy wpływ na PROW
Następny artykułRekordowo niski eksport

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.