Ceny żywności w Polsce

Wśród krajów europejskich niższe niż w Polsce ceny żywności są tylko w Macedonii Północnej i w Rumunii – informował minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski na konferencji prasowej.

Ceny żywności w Polsce to 69% średniej ceny w Europie – podkreślił Ardanowski. Zwrócił też uwagę, że w latach 2008–2011 inflacja cen żywności wynosiła 13,1%, a latach 2015–2018 – 8%.
Podejmujemy działania mające na celu niwelowanie negatywnych skutków suszy – zaznaczył szef resortu rolnictwa. Wdrażamy szeroki program retencji wodnej oraz budowy systemów melioracji, w tym nowoczesnych systemów irygacyjnych na co przeznaczamy 100 mln euro. Nabór wniosków rusza jeszcze w tym miesiącu – dodał.

Szef resortu rolnictwa zwrócił ponadto uwagę, że realizowane będą kolejne programy: poprawy żywności gleb (wapnowanie – kwota to 300 mln złotych) zatrzymywanie wody na obszarach uprawnych i działanie przeciw erozji gleb (zalesianie – 200 mln złotych).
Podkreślił też znaczenie wprowadzonych w życie przepisów dotyczących rolniczego handlu detalicznego, sprzedaży bezpośredniej oraz produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej.

źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowości GrootGroenPlus 2019
Następny artykułWarzywa w hurcie: wzrosty i spadki cen

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.