Ustawa o rolnictwie ekologicznym – plusy i minusy

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazał do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opinię w sprawie projektu ustawy o rolnictwie ekologicznym.

Komu smakują polskie jabłka?

Zbliża się kolejny sezon zbioru i eksportu polskich jabłek. Jakie odmiany jabłek cieszą się największą popularnością wśród importerów na świecie? Na jakie odmiany warto postawić przy kolejnych nasadzeniach, aby zwiększyć zysk?

Zmiany klimatu a reakcja UE

Unia Europejska jest trzecim co do wielkości emitentem gazów cieplarnianych na świecie, po Chinach i USA. Jednocześnie UE jest kluczową stroną w negocjacjach klimatycznych pod egidą ONZ.

Czy będzie pomoc dla poszkodowanych sadowników?

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda odwiedził w Łącku rolników, którzy ponieśli straty w wyniku gradobicia jakie dotknęło ich sady.

Trzeba podnosić jakość życia na wsi

Państwa Unii Europejskiej, zamiast walczyć środkami ekonomicznymi z wyludnianiem się obszarów rolniczych i starzeniem się ludności na tych terenach, powinny raczej zaakceptować ten trend i skoncentrować się na zagwarantowaniu mieszkańcom dobrych warunków życiowych, podnosząc jakość usług publicznych oraz dbając o cyfrową dostępność - stwierdza czerwcowy raport programu ESPON.

Podsumowanie czterech naborów z krajowego programu wsparcia i PROW 2014-2020

30 czerwca był ostatnim dniem naborów w ramach 2 popularnych działań z PROW 2014-2020 oraz 2 programów wsparcia finansowanych z budżetu krajowego w ramach pomocy de minimis.

Decyzje rządu – dwa projekty ustaw ze zmianami

Rada Ministrów przyjęła 29 czerwca dwa projekty ustaw przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

WPR po 2022 r. – osiągnięto porozumienie

Ponad trzy lata prowadzone były prace nad pakietem legislacyjnym WPR, w skład którego wchodzą rozporządzenia: o strategicznych planach WPR, o finansowaniu WPR, zarządzaniu nią i jej monitorowaniu (tzw. rozporządzenie horyzontalne) oraz o wspólnej organizacji rynków produktów rolnych.

Międzyresortowe działania dla ograniczenia skutków suszy

W tym roku nie mieliśmy tak dotkliwej suszy jak w latach ubiegłych, ale zagrożenie jej występowaniem nadal istnieje, co sygnalizują niżówki na rzekach oraz lokalnie występująca susza rolnicza. Powodem takiej sytuacji są zmiany klimatu, które w sezonie letnim przynoszą bardzo wysokie temperatury zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy. Ponadto obecnie wydłużają się okresy suche. W sezonie wiosenno-letnim, a nawet jesienią pojawiają się krótkotrwałe ale intensywne nawalne deszcze. W efekcie pod wpływem wysokich temperatur woda zgromadzona w środowisku szybciej odparowuje, a nawet jeśli pojawi się na skutek krótkotrwałych i intensywnych opadów, to na ogół szybko odpływa z pól czy przestrzeni miejskich do małych i dużych rzek, i jeśli nie jest odpowiednio zatrzymana w środowisku, „ucieka” do Bałtyku.

Marnowanie żywności to nasz wspólny problem

Na etapach produkcji pierwotnej, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności. Najwięcej marnują jej konsumenci - aż 60%, czyli blisko 3 mln (2 917 775) ton wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za 30% (1 503 110 ton) strat. Podczas transportu i magazynowania marnuje się mniej niż 1%. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7% a gastronomia niewiele powyżej 1%.