Sojusz AIAM5 w Warszawie. W centrum uwagi owoce, warzywa i soki

W Warszawie 19 września rozpoczął się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Owoców i Warzyw organizowany przez AIAM5 oraz Krajową Unię Producentów Soków. To dwudniowe wydarzenie organizowane jest co roku w innym miejscu na świecie, tym razem odbywa się w Polsce, gdzie eksperci z 30 państw omawiają tematy związane z m.in. spożyciem oraz wartością odżywczą warzyw i owoców, a także światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców.
Podczas uroczystego otwarcia Kongresu przedstawiciele państw członkowskich AIAM5 podpisali wypracowaną wcześniej Deklarację. W dokumencie tym zobowiązano się wspierać wszelkie działania oraz inicjatywy promocyjno-informacyjne, mające na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców poprzez wymianę dobrych praktyk, w szczególności popularyzację idei „5 a day”. W Deklaracji członkowie Sojuszu zobowiązują się m.in. do wspierania inicjatywy Międzynarodowego Roku Warzyw i Owoców poprzez skierowane do krajowych rządów działań podejmowanych w ramach Globalnego Planu Działania na rzecz Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych 2013-2020.
 
Niski poziom konsumpcji owoców i warzyw to duże wyzwanie w skali całego świata, gdyż skutkuje problemami zdrowotnymi ludności, w tym nadwagą i chorobami cywilizacyjnymi. Aby zapobiec tym negatywnym tendencjom w wielu krajach uruchomiono kampanie promujące spożycie tych produktów pod postacią pięciu porcji owoców i warzyw oraz soków. Wokół kampanii „5 a day” zawiązał się międzynarodowy sojusz 30 państw, czyli organizacja AIAM5. 
 
Naszym celem jest zwrócenie uwagi rządów poszczególnych krajów, instytucji i władz międzynarodowych oraz przedstawicieli różnych sektorów na to, jak ważnym tematem jest kwestia spożycia warzyw i owoców. Co roku spotykamy się na Kongresie, by podsumować nasze aktywności oraz podpisać Deklarację dotyczącą tego, czym zajmowaliśmy się w ciągu całego roku – powiedział Manuel Monino Gomez Koordynator AIAM5 Globalnego Sojuszu na rzecz Promocji Konsumpcji Owoców i Warzyw „5 a day”.

Julian Pawlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków powiedział: „podpisując Deklarację każde z państw, także Polska, zobowiązuje się, że owoce i warzywa należy uznać za priorytet w politykach promocji zdrowia oraz politykach zapobiegania i kontroli chorób związanych z odżywianiem, nawyków żywieniowych. Jesteśmy zobowiązani, że będziemy dbać o poprawę warunków ekonomiczno-społecznych, wspierać lokalną produkcję rolną, edukować w zakresie żywienia oraz inicjować, popularyzować i wspierać prace naukowe związane z potwierdzeniem właściwości owoców i warzyw i ich rozpowszechnianiem szerokiemu gronu odbiorców”. 


Przeczytaj także o czym mówiono w trakcie kongresu: Innowacje w sektorze owoców i warzyw. Polityka prozdrowotna


Manuel Monino Gomez z AIAM5, Barbara Groele z KUPS


RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKról Holandii na jubileuszu Kopperta
Następny artykułW Gorysławicach o odmianach, nawożeniu i ochronie czosnku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.