Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu. Więcej najnowszych newsów w portalu https://www.sad24.pl/

Jesteś sadowniczym profesjonalistą? Zaprenumeruj MPS SAD

Konsultacje publiczne wstępnej oceny skutków polityki promocyjnej UE

Do 9 marca 2021 r. potrwają konsultacje wstępnej oceny skutków unijnej polityki promocyjnej.

I etap konsultacji projektu Planu Strategicznego dla WPR zakończony

15 lutego 2021 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zakończył się I etap konsultacji projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej.

Obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021

Dziś, 18 lutego o godzinie 15:00 rozpocznie się kampania związana z obchodami Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021, podczas której zostanie ogłoszone oficjalne hasło promujące tak ważny w kalendarzu Organizacji Narodów Zjednoczonych dzień.

Przetwórstwo owoców i warzyw w jednym obiekcie

Jeden obiekt, wiele możliwości - tak można podsumować inwestycję Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych* (CPPO). Obiekt ma być otwarty już jesienią br. Oferta CPPO będzie skierowana przede wszystkim do podmiotów gospodarczych, a także do sektora publicznego, w tym uczelni wyższych i instytutów naukowych. Instytut w ten sposób chce podążać za potrzebami związanymi ze zwiększonym zapotrzebowaniem na przetwory owocowe, warzywne i warzywno-owocowe, w tym soki przecierowe, smoothie czy susze. Rośnie liczba podmiotów zainteresowanych wdrażaniem systemów ich produkcji w kraju i zagranicą.

ARiMR: Ostrzeżenie dla rolników i przedsiębiorców

Do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dotarły informacje o anonimowej osobie, która podając się za pracownika firmy współpracującej z ARiMR, oferuje "pomoc" przy obsłudze wniosku o przyznanie dofinansowania. Ma ona polegać na tym, że jeśli rolnik zapłaci kurierowi 350 zł, to pracownik Agencji sam zadzwoni do wnioskodawcy i zajmie się obsługą jego wniosku. W związku z tym ARiMR ostrzega rolników i przedsiębiorców, którzy mogą otrzymać taką lub podobną propozycję - nie dajcie się nabrać, nie traćcie pieniędzy.

Gruszki po polsku – jak osiągnąć sukces?

Rosnące zainteresowanie uprawą grusz, szczególnie odmianą Konferencja, wynika przede wszystkim z atrakcyjnych cen, jakie można uzyskać za owoce. Jednak na drodze do opłacalnej produkcji stoi wiele wyzwań. Jakich? Zapraszamy już dziś o godz. 19.00.

Nowe strategie ochrony roślin, czyli nowe wyzwania dla rolnictwa

W dniach 10-12 lutego 2021 r. w Poznaniu odbyła się Konferencja Ochrony Roślin – 61. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin – PIB. Tegoroczna Sesja była poświęcona przede wszystkim praktycznym aspektom wdrożenia strategii unijnych: „Strategii na rzecz bioróżnorodności” oraz „Od pola do stołu”. Po raz pierwszy Sesja była w całości zrealizowania online.

KRUS: Zasiłek opiekuńczy przedłużony do 28 lutego

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że do 28 lutego 2021 r. wydłużony został okres, za który przysługuje zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego rolnika/domownika.

Co Europejczycy myślą o działaniach UE w zakresie rolnictwa?

Komisja Europejska przeprowadziła badania opinii publicznej wśród wszystkich krajów członkowskich, aby dowiedzieć się, co obywatele sądzą o podejmowanych przez Unię Europejską działaniach w zakresie wspólnej polityki rolnej. Sektor rolno-spożywczy jest ważny dla Europejczyków – aż 95% społeczeństwa uważa, że rolnictwo i obszary wiejskie są istotne dla wspólnej przyszłości.

Należy czy najlepiej, czyli o braku zrozumienia dat ważności

Jak dowodzą badania PROM wykonane przez zespoły badawcze IOŚ-PIB i SGGW jedną z głównych przyczyn marnowania rocznie ok. 3 mln ton (z 5 mln ton) żywności przez samych konsumentów w Polsce jest przeoczenie terminu ważności. Ponad 42% Polaków przyznaje się, że go przegapia. Jednocześnie znaczna część osób, bo aż 64% nie jest pewna lub niewłaściwie interpretuje daty wydrukowane na opakowaniach produktów - chodzi o termin przydatności do spożycia (TPS) „należy spożyć do...” i datę minimalnej trwałości (DMT) „najlepiej spożyć przed...”. Na skutek tego do kosza trafia wiele dobrych produktów tuż po dacie minimalnej trwałości, które nadawałyby się jeszcze do bezpiecznego spożycia. Jak podkreślają eksperci z IOŚ-PIB w Polsce skala problemu mogłaby być mniejsza za sprawą odpowiedniej edukacji oraz legislacji.