700-300-katalogi-warzyw

Odmiany pomidorów na nowy sezon

XIV Dni Ogrodnika Targi Międzynarodowe, które odbyły się we wrześniu w Gołuchowie k. Kalisza, ze względu na udział większości firm hodowlano-nasiennych obecnych na polskim rynku, były dobrą okazją do przyjrzenia się odmianowej ofercie, m.in. pomidorów uprawianych pod osłonami oraz do zapoznania się z propozycjami tych przedsiębiorstw polecanymi do produkcji w przyszłym sezonie.

Nowe i znane do uprawy szklarniowej
Na stoisku firmy Rijk Zwaan zaprezentowano nowe i znane propozycje odmian przeznaczonych do uprawy przedłużonej w wełnie mineralnej. Paweł Strauchman, reprezentujący tę firmę, wśród pomidorów wielkoowocowych (240–280 g) szczególnie polecał mieszańca Ladoga RZ F1 (fot. 1), który był testowany pod numerem 72-614 RZ F1. Jest to wczesna i plenna odmiana, w cyklu produkcyjnym wytwarza ok. 30 gron owocowych. Rośliny mają silny wigor i są wyrównane. Owoce są mięsiste, lekko spłaszczone, żebrowane i bardzo twarde. Odmiana polecana jest do nasadzeń, począwszy od połowy stycznia.

Spośród kreacji średnioowocowych o mięsistych owocach P. Strauchman rekomendował mieszańca testowanego jeszcze pod numerem 72-528 RZ F1. Jego owoce wyróżniają się wysoką jakością, są bardzo twarde i mogą być sortowane mechanicznie. Nową propozycją w segmencie pomidorów gronowych jest Endeavour RZ F1 o owocach osiągających masę 150–160 g, o atrakcyjnej czerwonej barwie i doskonałej trwałości. Można je zbierać w gronach (tzw. duże grono) bądź pojedynczo. Oś grona jest mocna, intensywnie zielona i długo zachowuje świeżość.

W firmowej ekspozycji odmian można było także obejrzeć inne interesujące kreacje hodowlane, m.in. pomidory koktajlowe Amoroso RZ F1 o wyjątkowym smaku i aromacie. Ten plenny mieszaniec cechuje się dużą siłą wzrostu. Kuliste, o masie 35–40 g owoce zebrane są w grona (po 8–10 szt.). Wyróżniają się wysoką zawartością cukrów oraz likopenu, dzięki czemu mają bardzo intensywny czerwony kolor oraz doskonały smak.

Od wielkoowocowych do koktajlowych
Bogatą ofertę odmian pomidorów przeznaczonych do uprawy szklarniowej w cyklu przedłużonym zaprezentowano na stoisku firmy Syngenta. Jak informował Krzysztof Floras, przedstawiciel tego przedsiębiorstwa, z pozytywną opinią producentów spotkała się stosunkowo nowa odmiana wielkoowocowa Brightina F1, ceniona przede wszystkim za wysoką jakość owoców i plenność. Pomidory o masie 190–210 g są mięsiste, intensywnie czerwone, z połyskiem. Są lekko spłaszczone i żebrowane, z głęboko osadzoną szypułką, ułatwiającą mechaniczne sortowanie. Kolejną zaletą tego mieszańca jest szybkie tempo tworzenia gron (nawet do 28 gron w cyklu produkcyjnym).

Natomiast z odmian średnioowocowych K. Floras polecał mieszańca Emrero F1. Jak mówił, odmiana ta jest ceniona za plenność oraz stabilny wigor przez cały okres wegetacji. Jej owoce o masie 160–170 g są twarde, lekko spłaszczone, wytrzymałe podczas transportu oraz sortowania mechanicznego.

Obiecująco zapowiada się mieszaniec, który w obecnym sezonie był testowany pod numerem T409273 F1. Jego główną zaletą jest atrakcyjny wygląd owoców, które są kuliste, intensywnie czerwone, o gładkiej i błyszczącej skórce. Jak wynika z dotychczasowych doświadczeń, rośliny regularnie zawiązują owoce przez cały sezon produkcji, niezależnie od warunków uprawowych.

Interesującą propozycją o śliwkokształtnych owocach może być Romanella F1. Pomidory o masie ok. 120 g odznaczają się wysoką jakością, nie mają tendencji do przebarwień i mikrospękań. Ciekawie prezentowały sią także owoce koktajlowe o masie 10–12 g i różnej barwie, odmian: Angelle F1 (czerwone), Bambelo F1 (żółte) i KM 5512 F1 (brązowo-zielone, tzw. mini KumatoR – fot. 2).

Fot. 2. Odmiany koktajlowe o niebanalnej barwie owoców, od prawej: Angelle F1, Bambelo F1 i KM 5512 F1

Nowe propozycje na nowy sezon
Przedstawiciele firmy Enza Zaden do produkcji szklarniowej w nadchodzącym sezonie polecali trzy najnowsze propozycje – Kanavaro F1 (fot. 3) o owocach standardowej wielkości oraz dwie kreacje wielkoowocowe – Fizuma F1 i Felinto F1.

Fot. 3. Kanavaro F1 – nowa propozycja o owocach standardowej wielkości

Jak przekazał Piotr Pietrzak, reprezentujący to przedsiębiorstwo, odmiana Kanavaro F1 w testach prowadzonych przez ogrodników uzyskała wysoką ocenę za plenność i doskonałą jakość owoców. Mieszańca tego cechuje duży wigor roślin przez cały okres wegetacji, szybkie tempo rozwoju gron i równomierne zawiązywanie owoców, także w niekorzystnych warunkach uprawowych. Ponadto rośliny są średnio odporne na mączniaka prawdziwego. Owoce zebrane w wyrównane grona osiągają masę 130–160 g, są kuliste z połyskiem, zachowują dobrą twardość, nawet po długim transporcie.

[NEW_PAGE]Odmiana Fizuma F1 (180–200-gramowe owoce) wyróżnia się wczesnością oraz regularnym zawiązywaniem owoców, które są lekko spłaszczone i twarde. Zalecana jest ich regulacja do 5 lub 6 sztuk w gronie. Z kolei pomidory odmiany Felinto F1 (200–220 g) równomiernie się wybarwiają, są twarde i nie mają skłonności do mikrospękań.

Producentów uprawiających pomidory w tunelach foliowych, szczególnie tych, którzy chcą urozmaicić swoją ofertę pomidorami o niestandardowych kształcie czy barwie, może zainteresować odmiana malinowa Dimerosa F1 o lekko spłaszczonych i karbowanych owocach (200–220 g) lub mieszaniec Pozzano F1 (150–160 g) o bardzo smacznych i długo zachowujących trwałość w handlu owocach w typie San Marzano.

Standardowe, mięsiste i malinowe
Kilka interesujących nowości można było obejrzeć na stoisku firmy Monsanto, na którym prezentowano m.in. odmiany pod marką De Ruiter Seeds. W segmencie pomidorów średnioowocowych, obok firmowego standardu – odmiany Admiro F1 – nową propozycją jest wczesny Listell F1 (fot. 4) polecany do nasadzeń od połowy stycznia. Jego pomidory osiągają masę 160–180 g, są lekko spłaszczone i żebrowane, wybarwiają się na atrakcyjnie, skórka połyskuje. Główne ich zalety to: wysoka jakość, dobra trwałość oraz smak. Rośliny mają otwarty pokrój, silny wigor, dobrze zawiązują owoce, także latem, i są plenne (plon o 1,5– 2 kg/m2 wyższy niż u Admiro F1). W okresie dużego obciążenia owocami wymagają zwiększonego nawożenia magnezem.

Fot. 4. Propozycja z segmentu odmian średnioowocowych – wczesny mieszaniec Listell F1

Nowością w ofercie pomidorów mięsistych jest wczesna odmiana Torero F1 o 240–260-gramowych, smacznych owocach. Wyróżniają się one wysoką jakością i trwałością. Rośliny o średniej sile i generatywnym charakterze wzrostu dobrze zawiązują owoce, także w warunkach niższego natężenia światła wiosną. Hodowca poleca szczepienie roślin tej odmiany na silnie rosnącej podkładce Maxifort F1.

W ekspozycji firmy Monsanto zaprezentowano też dobrze znaną i cieszącą się uznaniem producentów odmianę malinową Tomimaru Muchoo F1 o kulistych, smacznych owocach, ważących 160–180-gramowych. Ich zielona szypułka długo zachowuje świeżość i atrakcyjny wygląd, a owoce są wyjątkowo trwałe i twarde. Odmiana jest przydatna do nasadzeń całorocznych, wiosennych oraz jesiennych, począwszy od połowy stycznia.

Z krajowej hodowli
Oferty odmian dedykowanych profesjonalistom uprawiającym warzywa pod osłonami przedstawiło także kilku krajowych hodowców. W ekspozycji Zakładu Ogrodniczego Przyborów Sp. z o.o. znalazły się trzy odmiany pomidorów przeznaczone do uprawy w szklarniach i tunelach foliowych. Julia F1 to mieszaniec polecany do produkcji zarówno pod osłonami (począwszy od połowy stycznia), jak i w polu. Według hodowcy, odmiana ta łączy dobrą jakość owoców z wczesnością i wysoką plennością. Pomidory są wyrównane pod względem kształtu i wielkości (ok. 140 g), intensywnie wybarwione, z połyskiem.

Odmiana Bruno F1 (fot. 5) jest przydatna do uprawy w tunelach oraz w polu przy palikach. Wyróżnia się dobrą jakością owoców (160–180 g), które są bardzo twarde i trwałe, intensywnie wybarwione i smaczne. Rośliny o dość silnym wigorze dobrze znoszą upały, stosunkowo szybko zawiązywane są kolejne grona owocowe.

Fot. 5. Owoce mieszańca Bruno F1 są intensywnie wybarwione, trwałe i smaczne

Nową propozycją o ok. 180-gramowych owocach jest Octawian F1 – plenna i wczesna odmiana polecana do uprawy w cyklach wiosennym i jesiennym, a także przedłużonym. Owoce tego mieszańca są lekko żebrowane, a ich wielkość jest wyrównana w czasie całego sezonu zbiorów.

W ofercie Przedsiębiorstwa Hodowlano-Nasiennego W. Legutko także można znaleźć kilka propozycji do towarowej produkcji pod osłonami, jak również w gruncie przy palikach. Jedną z nich jest plenna odmiana Efekt F1 (fot. 6) polecana do przedłużonej uprawy szklarniowej, o owocach standardowej wielkości (ok. 155 g), twardych i wyrównanych. Rośliny tego mieszańca zachowują dobry wigor przez cały sezon produkcji, są tolerancyjne na stresowe warunki uprawy, a także mało podatne na szarą pleśń.

Fot. 6. Plenna odmiana Efekt F1 polecana do przedłużonej uprawy szklarniowej, o twardych i wyrównanych owocach

[NEW_PAGE]Ponadto hodowca proponuje dwie nowości – odmiany Elf F1 i Leg 411 F1. Pierwsza jest wczesna i plenna, tworzy duże, mięsiste owoce (190–220 g), intensywnie wybarwione, smaczne, bez skłonności do pękania. Leg 411 F1 to natomiast kreacja o malinowych owocach 180–200-gramowych. Są one kuliste, lekko żebrowane, bardzo smaczne, a przy tym twarde i trwałe, bez tendencji do pękania. Odmiana polecana jest do uprawy w szklarniach i tunelach foliowych (nasadzenie od 15 lutego) w krótkich cyklach (do 5 lub 6 gron).

„Inne niż wszystkie”
Kilka propozycji odmian malinowych przeznaczonych do uprawy tunelowej w krótkich cyklach produkcyjnych przedstawiono na stoisku firmy Nickerson Zwaan. Oprócz znanej już odmiany VP1 F1, zaprezentowano owoce nowszych kreacji – VP2 F1 z francuskiej hodowli Vilmorin i HTP-11 F1 z izraelskiej firmy hodowlano-nasiennej Hazera Genetics. Obydwie odmiany cechują się większą siłą wzrostu niż mieszaniec VP1 F1. Rośliny nawet w niekorzystnych warunkach uprawy dobrze zawiązują owoce, które dorastają do bardzo dużych rozmiarów (nawet do 400 g). Mieszaniec VP2 F1 ma pełną odporność na brunatną plamistość liści pomidora i nicienie, zaś owoce odmiany HTP-11 F1 są wyrównane w gronach.

W firmowej ofercie zaprezentowano także odmiany promowane pod hasłem „Pomidory inne niż wszystkie”. W tej grupie kreacji hodowlanych znalazły się m.in. polecane do uprawy w tunelach foliowych, o dużych (300–350 g), bardzo smacznych owocach typu bawole serce (Gotico F1) czy w kształcie sakiewki (Margot F1 – fot. 7), a także o owocach śliwkokształtnych ważących 140–160 g (np. Carnaby F1 i Reva F1). Mieszaniec Reva F1 jest przydatny również do przedłużonej uprawy całorocznej w szklarniach, wyróżnia się pełną odpornością na brunatną plamistość liści pomidora (Cladosporium fulvum) i nicienie oraz małą podatnością na suchą zgniliznę wierzchołków owoców.

Fot. 7. Gotico F1 (po lewej) i Margot F1 – odmiany o nietypowym kształcie i dobrym smaku owoców

Inną, ciekawą propozycją może być odmiana pomidora koktajlowego Summer Sun F1 (fot. 8) o żółtych, wyjątkowo słodkich owocach, rekomendowana do uprawy szklarniowej.

Fot. 8. Propozycja o żółtych, bardzo słodkich owocach typu cherry – Summer Sun F1

Wyjątkowy smak owoców
Bogatą ofertę odmian przeznaczonych głownie do produkcji w tunelach foliowych zaprezentowano na stoisku przedsiębiorstwa Clause. Obok firmowych standardów o kulistych owocach, takich jak Tamaris F1, Syta F1 i Florenzia F1, można było obejrzeć nowego mieszańca Napoline F1 o dużych (220–250 g), mięsistych i wyrównanych owocach. Odmianę tę wyróżnia wysoki plon wczesny i handlowy, dobry smak i trwałość owoców oraz łatwe ich zawiązywanie, również latem w czasie upałów.

Wśród malinowych kreacji nowością jest średnio wczesny mieszaniec Fenda F1, rekomendowany do uprawy w krótkich cyklach (do 6–8 gron), o mięsistych, lekko spłaszczonych i żebrowanych owocach (200–250 g). W ekspozycji tego hodowcy pokazano także kilka odmian o nietypowym kształcie pomidorów, wyróżniających się bardzo dobrym smakiem i z tego względu cenionych przez konsumentów. Jedną z nich jest Corazon F1 o ok. 200-gramowych owocach w typie bawole serce. Innymi propozycjami z tego segmentu są: Colibri F1 – o dużych owocach (130–150 g) w typie Saladette, Dartagnan F1 – o owocach wydłużonych, osiągających masę 120–140 g, oraz dwie nowości – Cardyna F1 (120–140 g) i Giulietta F1 (fot. 9, 200-gramowe owoce w typie San Marzano).

Fot. 9. Giulietta F1 – odmiana smakowa o owocach w typie San Marzano
 
Smakowe i tygrysie
Firmy Gautier Semences i Toma Seeds przygotowały ofertę odmian pomidorów przeznaczonych głównie do uprawy pod osłonami (fot. 10). Do produkcji w cyklu całorocznym w podłożu tradycyjnym lub w matach kokosowych Tomasz Marasik z przedsiębiorstwa Toma Seeds proponował m.in. odmianę Cascade F1 o śliwkokształtnych, ciemnoczerwonych owocach, osiągających masę 110–130 g. Cechują się one wysoką twardością i trwałością.


Fot. 10. Oferta odmian firm Gautier Semences i Toma Seeds

[NEW_PAGE]Z tzw. odmian smakowych polecano m.in. Cauralina F1 i Borsalina F1. Obydwie są przeznaczone do uprawy szklarniowej lub tunelowej, w cyklach do 8–10 gron. Ich owoce 180–200-gramowe są twarde i ciemnoczerwone z dużą szypułką. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, wyróżniają się oryginalnym kształtem – pomidory mieszańca Cauralina F1 są sercokształtne, a odmiany Borsalina F1 wyglądem przypominają sakiewkę.

Interesującą nowością była nowatorska odmiana Kakao F1 o niepospolitej ciemnobrązowej barwie owoców i wyjątkowym smaku. Na stoisku tych hodowców można było także obejrzeć tzw. mieszańce tygrysie – czyli odmiany o dwukolorowych owocach, w tym m.in.: Tirouge F1 (o czerwonych owocach z żółtym paskowaniem), Tiverta F1 (owoce żółto- -zielone) oraz Timenta F1 (czerwono-zielone).

W kolorze czekolady
W tym roku w targach po raz pierwszy uczestniczyli przedstawiciele tureckiego koncernu Yuksel Tohumculuk, firmy specjalizującej się w hodowli odmian warzyw z rodziny Cucurbitaceae i Solanaceae. W ofercie tego hodowcy można było znaleźć m.in. ciekawe odmiany pomidorów – Sacher F1 (fot. 11) i Cemilia F1. Obydwie odmiany charakteryzują się silnym wigorem i niekończącym wzrostem. Przeznaczone są do uprawy zarówno polowej, jak i pod osłonami. – Owoce odmiany Sacher F1 o masie 130–150 g wyróżniają się oryginalną czekoladowobrązową barwą. Są wyrównane, zebrane po 5 lub 6 sztuk w gronach, nie wymagają regulacji. Ich zaletą jest ponadto duża twardość i trwałość pozbiorcza, a także wyjątkowy smak i aromat oraz wysoka zawartość likopenu – poinformował Oskar Uszyński z firmy Fux-Flora Horti Trading Co, która jest dystrybutorem nasion tureckiego hodowcy.

Fot. 11. Owoce odmiany Sacher F1 wyróżniają się oryginalną czekoladowobrązową barwą

Z kolei owoce drugiej odmiany – Cemilia F1 – są mięsiste, lekko żebrowane, zebrane po 4 lub 5 sztuk w gronach. Osiągają masę 300–350 g i nie mają tendencji do pękania. Mają intensywnie czerwony kolor, nie wykazują skłonności do przebarwień ani do tworzenia tzw. zielonej piętki. Odmiana jest plenna, polecana szczególnie tym producentom, którzy stawiają na jakość i zaopatrzenie wymagającego klienta detalicznego.

W tunelach i w polu
W ekspozycji Przedsiębiorstwa Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa S.A.Torseed zaprezentowano odmiany przeznaczone do produkcji w tunelach foliowych oraz w polu. Samokończąca odmiana Zyska (fot. 12) wytwarza czerwone i smaczne owoce, charakteryzujące się dużą miąższością i dużą zawartością suchej masy. Ich skórka jest cienka i elastyczna, dzięki czemu nie mają skłonności do pękania. Według Andrzeja Hornowskiego z firmy Torseed, zaletami tej odmiany są wysoka plenność i niepowtarzalny smak owoców.

Fot. 12. Wydłużone owoce odmiany Zyska o elastycznej skórce

W ofercie tego hodowcy znalazła się również odmiana o żołtopomarańczowych owocach – Jantar, polecana szczególnie do uprawy w tunelach foliowych.

Anna Maciejuk, Anna Wilczyńska

Fot. 1, 2, 11, 12 A. Wilczyńska; fot. 3–9 A. Maciejuk; fot. 10 Toma Seeds.

4 KOMENTARZE

  1. do Milton Friedman: “…produkuje herbicyd, jak wiele współczesnych roślin modyfikowanych genetycznie…”
    aż sie chce pełnym głosem błagać “Boże…. chroń….” W miejsce kropek do wyboru: królową, cara, cesarza, Polskę. Melodie też do wyboru, byle na baczność (przed takimi “uconymi”)

  2. pomidor kumato, czyli KM5512 to produkt modyfikacji genetycznej firmy biotechnologicznej Syngenta (http://www3.syngenta.com/country/uk/en/ProductGuide//Pages/KM5512.aspx#Optional1); w inernecie nie ma specyfikacji technicznej tego produktu i nie wiadomo czy roślina np. nie produkuje herbicydu jak wiele wpółczesnych roślin modyfikowanych genetycznie; w każdym razie na pewno nie ma nic wspólnego z naturą i wątpliwe czy ze zdrowiem również; proszę nie dajcie tak łatwo nabierać się nastawionym na zysk i niszczącym dorobek rodzimych upraw koncernom biotechnologicznym

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię