Szklarnie tunele osłony

Szklarnie tunele osłony to strefa dedykowana ogrodnictwu szklarniowemu. Uprawa pod osłonami – najnowsze wieści z branży, nowinki techniczne, uprawa oraz ochrona.

700-300-katalogi-warzyw

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

Wspomnienie o Tadeuszu Moczulskim (1949-2019)

Tadeusz Moczulski był wspaniałym, godnym zaufania człowiekiem pracy, wizjonerem. W naszej pamięci na zawsze zapisze się jako osoba nie odmawiająca pomocy innym, w pełni zaangażowana we wszystko czym się zajmował. Był człowiekiem mądrym, uczciwym, serdecznym i ciepłym do świata i ludzi. W swoim postępowaniu zawsze kierował się uczciwością i pragmatyzmem. Zawsze też starał się dostrzec człowieka i jego potrzeby.

Ryby w szklarni?

Dlaczego by nie? – Jeśli czują się tam jak ryba w wodzie… O tę właśnie wodę chodzi, dokładnie: o jej temperaturę.

Podatek lub mandat za amatorską produkcję w Rosji

W niektórych regionach Federacji Rosyjskiej władze administracyjne rozpoczęły kontrole amatorskich upraw warzyw prowadzonych pod osłonami – w szklarniach czy tunelach na działkach, w ogródkach przydomowych, na popularnych w Rosji daczach.  Od ogrodników wymaga się zapłaty podatku jak od nieruchomości.

Ceny ukraińskich pomidorów się utrzymają

Analitycy portalu east-fruit.com nie dostrzegają aktualnie na Ukrainie warunków do spadków cen pomidorów rodzimej produkcji. Są one teraz droższe o około 40% niż w tym samym czasie roku ubiegłego.

Intermag – doświadczenia i wdrożenia z zastosowaniem preparatów mikrobiologicznych

Jak co roku firma Intermag przeprowadza doświadczenia polowe i wdraża do praktyki ogrodniczej rozwiązania oparte o pożyteczne mikroorganizmy. W roku 2019 firma kładzie szczególny nacisk na ograniczanie szkodliwości chorób odglebowych i nicieni glebowych w uprawie papryki pod osłonami oraz na zbiegi ograniczające stres replantacji – aplikacja preparatów mikrobiologicznym na etapie produkcji rozsady.

Ukraina: z zimnych szklarni

Pod koniec pierwszej dekady kwietnia na ukraiński rynek zaczęły trafiać pierwsze ogórki zebrane w zimnych szklarniach południowych obwodów kraju – odesskiego i zakarpackiego.

Więcej pomidorów z rosyjskich szklarni

W bieżącym roku uwidacznia trwający przez cały ubiegły rok wzrost udziału pomidorów w strukturze produkcji szklarniowej rosyjskiego sektora upraw pod osłonami.

Bronisze: ceny warzyw z dnia 11 kwietnia 2019 r.

Na Rynku Hurtowym Bronisze obserwujemy bardzo wysokie obroty mimo, że do świąt zostało jeszcze 8 dni to hurtownicy z dalszych rejonów Polski już robią zapasy korzystając z niskich jeszcze cen. Najazd kupców z okolic Rynku spodziewany jest w środę i czwartek przyszłego tygodnia.

Ukraina: szklarniowe nowalijki droższe od ubiegłorocznych

Pierwsze szklarniowe warzywa z ukraińskich szklarni pojawiły się w tym sezonie w połowie kwietnia – były to ogórki. Pomidory wyszły na rynek o około 2 tygodnie później. Ich ceny są wyższe od notowanych rok temu o tym samym czasie (rdr).

Ostatnie artykuły

Nowy fungicyd w ochronie jabłoni i gruszy

Rynek fungicydów wzbogacił się o kolejny środek - Luna Care 71,6 WG. Powiększył on „rodzinę” Luna®. Bazuje na dwóch substancjach czynnych: fluopyramie i fosetylu glinu.

Marchwiowy weekend na Śląsku Cieszyńskim

W miniony weekend (14-15 września) odbyło się Sympozjum Marchwiowe, zorganizowane przez firmę Bejo Zaden, współorganizatorami wydarzenia były firmy Yara Poland i Basf.

Wzrost eksportu marokańskich pomidorów do UE

Od października 2018 r. do maja roku bieżącego Maroko wyeksportowało 426,07 tys. ton pomidorów. To o 10% więcej, niż w poprzednim sezonie.