IKEA będzie produkować warzywa

Szwedzki koncern meblowy rozpoczyna przygodę z nową dla siebie specjalnością – ogrodnictwem. Będzie się sam zaopatrywał w niektóre świeże warzywa dla restauracji działających we własnych halach.

Amsterdam: wertykalne farmy wkrótce wyżywią połowę populacji

Produkcję rozpoczęła pierwsza wertykalna miejska farma. Warzywa pochodzące z niej trafią bezpośrednio do mieszkańców Amsterdamu. 

W Głuchowie o pomidorach pod szkłem dyfuzyjnym

15 maja w gospodarstwie Damiana Chrzana i jego brata Pawła w Głuchowie k. Łańcuta odbyło się spotkanie producentów pomidorów zorganizowane przez firmę Monsanto, właściciela marek De Ruiter i Seminis, przy współudziale firm Grodan, Grupy Producentów Rozsad Krasoń, Yara Poland, Venlo.

Prezentacja papryki w Potworowie

Gospodarstwo Andrzeja Krzywkowskiego z Potworowa 13 sierpnia było miejscem prezentacji odmian papryki firmy HM. Clause. Współorganizatorami spotkania były firmy: Koppert, Grupa Mularski, Haygrove, Agromax oraz Agro Spec – Marcin Niedobylski.

Dwutlenek węgla w uprawach pod osłonami

W pierwszej części artykułu (HO 2/2007) Autor przedstawił podstawowe informacje na temat wpływu dwutlenku węgla na rośliny. W drugiej omawia szczegółowe zalecenia dotyczące dokarmiania poszczególnych upraw dwutlenkiem węgla. (red.)

Innowacje i pamiątki

Działająca od zaledwie dziesięciu lat izraelska firma hodowlana TomaTech z dużymi sukcesami identyfikuje oczekiwania klientów rynku pomidorów i potrafi dostarczać na rynek odmiany warzyw wychodzące tym trendom naprzeciw – komentuje portal fruitnet.com ofertę, którą hodowcy ci pokazali podczas wiosennych targów AGRITECH w Tel Awiwie.

Smaczniejsze warzywa z podłoży organicznych

Peltracom Grow Bag z belgijskiej firmy Greenyard, to organiczne podłoże do uprawy pomidorów i ogórków szklarniowych, które ma zagwarantować dobry smak warzyw. Podłoże jest sprzedawane w workach ulegających biodegradacji, a zatem po skończonym cyklu uprawowym całość może zostać przekompostowana.
 

KRUS – składki na ubezpieczenie do końca października

31 października 2019 r. mija ustawowy termin uregulowania należnych składek na ubezpieczenie społeczne rolników za rolników, małżonków i domowników za IV kwartał 2019 r. – informuje KRUS.

Apel ministra rolnictwa

Każdy z nas jest odpowiedzialny za ograniczenie możliwości rozprzestrzeniania się koronawirusa, dotyczy to także rolników.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?