Rajski Cesarz – władca na 1,2 mln hektarów

Austriacki ogrodnik ekologiczny Erich Stekovics otrzymał od rządu chińskiego propozycję nadzorowania projektu rozwoju ogrodniczych upraw ekologicznych – przyjął ja i stał się „latyfundystą”.

Geotermia i pomidory. Nowe uprawy w Turcji

Na wschodzie Turcji w rejonie Çaldıran w prowincji Van właśnie rozpoczęły się zbiory pomidorów w szklarniach ogrzewanych energią ze źródeł geotermalnych. Zimą temperatura powietrza spada tam nawet do -46 stopni C. Są to pierwsze tego typu obiekty w Turcji. 

Psiankowate po turecku – papryka

Pod koniec ubiegłego roku grupa polskich dziennikarzy branżowych i dystrybutorów nasion warzyw miała okazję obejrzenia nowych odmian pomidorów, ogórków, oberżyny i papryki tureckiego hodowcy, firmy Yüksel Seeds. W tej części zaprezentujemy paprykę. Testowane kreacje prezentowano w obiektach doświadczalnych firmy, zlokalizowanych w Antalyi.

Rozsada pomidorów polowych wczoraj i dziś

Pomidory polowe dla przemysłu przetwórczego uprawiane są w Polsce od wielu lat. Ich rozsadę produkuje się w sposób tradycyjny — w tunelach foliowych, w glebie lub w podłożu organicznym. Nowszym sposobem jest przygotowanie rozsady w wielodoniczkach.

Royal Brinkman i Berg Hortimotive zacieśniają współpracę

Międzynarodowy dostawca produktów i usług dla profesjonalnego ogrodnictwa Royal Brinkman poprzez przejęcie Berg Hortimotive wzbogaca swoją ofertę o rozwiązania logistyczne. Tym samym Royal Brinkman odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na specyficzne rozwiązania logistyczne i realizuje swój długoterminowy plan strategiczny polegający na systematycznym wzroście.

Najwcześniejsze szczepione pomidory

Producenci pomidorów mieli okazję spotkać się 17 marca w Słupecznie w gospodarstwach Doroty i Tadeusza Grzegorczyków oraz Jerzego i Wioletty Rojów (fot. 1), gdzie Dzień Otwarty zorganizowały firmy De Ruiter Seeds i Broste. Po wizycie w szklarniach na sesję wykładową uczestników zaproszono do Kraśnika.

Światło a termin rozpoczynania uprawy ogórków

Każdy producent przed przystąpieniem do nowego, zimowo-wiosennego, cyklu uprawy ogórków podejmuje decyzję o terminie sadzenia i wyborze na ten termin odpowiedniej odmiany. Często producenci ścigają się w terminach wysiewów i niepotrzebnie za wcześnie przystępują do uprawy — jak się później okazuje, ponoszą straty. Niestety, błąd ten popełniają co roku. Wynika to prawdopodobnie stąd, że dają się skusić wysokiej cenie owoców z najwcześniejszych zbiorów (w lutym). Cena ta jednak zwykle szybko spada i nie rekompensuje wydatków poniesionych na zbyt wczesne rozpoczęcie produkcji. Czynnikiem, który bezwarunkowo musi być brany pod uwagę przy rozpoczynaniu uprawy ogórka, jest światło.

Wielka Brytania staje się największym odbiorcą pieczarek z Polski

Jak informuje Agro Nawigator Polska wysyła coraz więcej pieczarek do Wielkiej Brytanii. W trzecim kwartale 2018 roku była ona największym odbiorcą tych grzybów z naszego kraju. Zagrożeniem dla dalszego rozwoju eksportu jest perspektywa brexitu.

Uprawa ogórka w pigułce

Podczas spotkania zorganizowanego w październiku ub.r. w Pleszewie przez firmy Monsanto, Lidia Horti-Logistic i Koppert Paweł Skrzynecki, reprezentujący to pierwsze przedsiębiorstwo, przekazał podstawowe informacje dotyczące uprawy ogórków pod osłonami.

Skupieni na ogórkach

Sezon na krótkoowocowe ogórki wciąż jeszcze najczęściej kojarzy nam się z latem – gdy w pełni rozpoczynają się zbiory z upraw polowych, wówczas myślimy o ich kwaszeniu. Od pewnego czasu okres na „małosolne” został przyspieszony. Ze względu na dostępność surowca (zbiory ogórków partenokarpicznych z ogrzewanych tuneli foliowych) rozpoczynamy go już z początkiem kwietnia, a w niektórych gospodarstwach nawet w marcu.