Twardy pomidor

Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Nottingham (W. Brytania) doprowadziły do odkrycia możliwości wydłużenia okresu „long shelf live” u pomidorów otrzymywanych metodami klasycznej hodowli (bez technik GMO).

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

Rekordowa sprzedaż hiszpańskich bakłażanów

W sezonie 2015/2016 Hiszpania odnotowała rekordowy poziom eksportu bakłażanów – przekroczył on 160,0 tys. ton. W okresie od 1 września 2015 do 31 sierpnia 2016 wysłano dokładnie 160,8 tys. ton tych warzyw – o prawie 70% więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. 
 

Pomidory na angielski rynek

Właściciele dużych gospodarstw szklarniowych już w czasie rozpoczynania uprawy mają podpisane kontrakty na zbyt produkowanych warzyw. Pozwala to dostosować dobór odmian do oczekiwań odbiorców. W firmie Darfruit w Ryczywole w ubiegłym roku ponad 60% powierzchni przeznaczono pod uprawę pomidorów typu „cherry” i koktajlowych, które w porównaniu z odmianami wielko- i średnioowocowymi o wiele słabiej plonują, a ponadto wymagają dużo większych nakładów robocizny.

Apel ministra rolnictwa o niezamykanie targowisk

W trosce o umożliwienie konsumentom dostępu do dobrej, polskiej żywności, zachowanie bytu rolników i sprzedawców apeluję do samorządów o niezamykanie targowisk i bazarów. Uważajmy na siebie i innych, ale też wspierajmy się – zaapelował dziś minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Producenci papryki ruszają z kampanią promocyjną

„Wszystkie smaki i kolory papryki” to tytuł kampanii promocyjnej prowadzonej przez Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej, której celem jest rozpowszechnienie wiedzy na temat "Zagłębia Paprykowego", jakim jest region radomski na Mazowszu oraz wykreowanie mody na spożycie papryki, w tym zwiększenie spożycia krajowej papryki.

Niemcy mają swoje bakłażany

W Brandemburgii rosną pierwsze uprawiane na skalę przemysłową w Niemczech bakłażany. W szklarniach Werder Frucht GmbH w Fretzdorf (Ostprignitz-Ruppin) rozpoczynają się właśnie zbiory.

MRiRW: Pozyskać nowe rynki zbytu – eksport do państw spoza Unii Europejskiej

1 stycznia weszła w życie ustawa o zmianie ustawy o ochronie roślin oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona rozwiązania, które umożliwią wykonanie wymagań importowych państw trzecich (spoza Unii Europejskiej), co jest zasadniczym warunkiem utrzymania i ubiegania się o otwarcie nowych rynków zbytu dla polskich towarów rolno-spożywczych.

„Niebotyczne” ceny warzyw w Europie, cukiniowy kryzys na Wyspach

Jak podaje serwis freshplaza, podaż warzyw szklarniowych na zachodzie Europy jest bardzo mała, ich ceny "niebotyczne", zaś półki sklepowe puste. Wszystko przez minimalną podaż w Holandii i Belgii oraz zimową pogodę na południu Europy, głównie w Hiszpanii i we Włoszech.

ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) zagraża uprawom pomidora i papryki

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) stwarza duże zagrożenie dla upraw pomidora i papryki w krajach Unii Europejskiej. W przypadku przeniknięcia do Polski, wirus ten z dużym prawdopodobieństwem byłby w stanie rozwijać się w uprawach szklarniowych tych roślin – poinformował PIORiN w raporcie (nr 9) dotyczącym nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski.