Szklarnie tunele osłony

Szklarnie tunele osłony to strefa dedykowana ogrodnictwu szklarniowemu. Uprawa pod osłonami – najnowsze wieści z branży, nowinki techniczne, uprawa oraz ochrona.

Lampa ogrodnicza w technologii plazmowej

Firma Gavita Nederland BV otrzymała nominację do konkursu Horti Fair lnnovation Award za pierwszą lampę ogrodniczą opartą na technologii plazmowej LEP (Light Emitting Plasma) – Gavita GAN 300 LEP.

Pomidory z holenderskiej puli odmian

Jednym z punktów wyjazdu zorganizowanego na początku września przez firmę Rijk Zwaan do Belgii i Holandii była wizyta w Tomato Trial Center – nowo powstałym centrum doświadczalnym tego przedsiębiorstwa w Kwintsheul w Holandii. Prowadzone są tam doświadczenia porównawcze odmian pomidorów, w tym wielu nowych mieszańców będących na etapie testów.

Festyn z papryką w tle

Chociaż VII Święto Papryki, które odbyło się 14 sierpnia w Klwowie, miało nietypowy charakter, ponieważ głównym jego celem była zbiórka pieniędzy dla producentów poszkodowanych wskutek lipcowej nawałnicy, nie mogło zabraknąć na nim papryki.

Papryki z Kecskemet

Podczas Międzynarodowego Dnia Papryki zorganizowanego przez koncern nasienny Monsanto 3 sierpnia w stacji badawczej tego przedsiębiorstwa w Kecskemet na Węgrzech zaprezentowano kolekcję odmian papryki. Uczestnicy spotkania mogli obejrzeć mieszańce o owocach różnego typu (blok, kapia, stożkowa i o kształcie pomidora), w tym wiele nowych propozycji odmianowych.

Pomidor i papryka po francusku

Uznanie producentów pomidorów i papryki zdobywają odmiany, które są łatwe w produkcji, plenne i odporne na choroby, dlatego też hodowla nowych kreacji jest ukierunkowana na te czynniki. Można się było o tym przekonać 6 lipca we Francji w stacji doświadczalnej firmy Clause, gdzie zorganizowano Dni Pomidora i Papryki.

W holenderskich i belgijskich szklarniach

W czasie wyjazdu do Belgii i Holandii zorganizowanego w dniach 17–20 lipca przez firmę Hollas, grupa polskich ogrodników miała okazję zapoznać się z możliwościami zastosowania w uprawach szklarniowych podłoży typu grow bag, wykonanych z substratu na bazie torfu oraz włókien kokosowych, a produkowanych w belgijskim koncernie Peltracom w Gandawie. W zwiedzanych gospodarstwach można było także obejrzeć różne systemy uprawy, jak również zapoznać się z nowatorskimi projektami realizowanymi przez tamtejszych ogrodników.

Krótkoowocowe ogórki grubobrodawkowe

Wiosną coraz większa jest popularność partenokarpicznych, krótkoowocowych odmian ogórków. Popyt na nie jest duży, zwłaszcza w okresie, kiedy nie ma jeszcze ogórków z uprawy polowej. Mogą być spożywane jako świeże, a także przeznaczane do krótkiego kwaszenia, czyli produkcji ogórków tzw. małosolnych. Uprawa może być prowadzona zarówno w szklarniach, jak i tunelach wysokich lub niskich, z ogrzewaniem lub tylko z możliwością dogrzewania, a także — w rejonach o korzystnych warunkach mikroklimatycznych — bez ogrzewania.

Łyszczec wiechowaty, czyli gipsówka

Łyszczec wiechowaty (Gypsophila paniculata), zwany również gipsówką wiechowatą, znany jest od dawna, ale przez dłuższy czas uprawiany był tylko w polu. Pędów kwiatostanowych, pojawiających się od czerwca do sierpnia, chętnie używano do letnich bukietów. Obecnie, w naszych warunkach klimatycznych, uprawia się go głównie pod osłonami w ciągu całego roku, przy czym wykorzystywane są do tego celu specjalne odmiany. Coraz więcej kwiatostanów trafiających na europejski rynek pochodzi jednak z krajów o ciepłym klimacie, m.in. z Afryki i Ameryki Południowej, gdzie prowadzone są polowe plantacje gipsówki.

Dwutlenek węgla w uprawach pod osłonami

W pierwszej części artykułu (HO 2/2007) Autor przedstawił podstawowe informacje na temat wpływu dwutlenku węgla na rośliny. W drugiej omawia szczegółowe zalecenia dotyczące dokarmiania poszczególnych upraw dwutlenkiem węgla. (red.)

Znaczenie jakości światła w produkcji rozsady pomidorów

Bardzo ważnym zagadnieniem w produkcji ogrodniczej jest sprawna i efektywna kontrola wzrostu oraz pokroju roślin. Najszybciej pożądany efekt można uzyskać używając chemicznych retardantów wzrostu, jednak ich wykorzystanie w produkcji rozsady warzyw może wpłynąć w czasie dalszej uprawy na opóźnienie i zmniejszenie plonowania, a także powodować zaleganie szkodliwych pozostałości w plonie. Z tych względów wzrasta zainteresowanie metodami bardziej bezpiecznymi dla plonu i środowiska, między innymi coraz częściej wykorzystuje się pod osłonami zmiany jakości światła.