Wirus atakuje pomidory. 70% nasadzeń do likwidacji

Producenci pomidorów z okolic miejscowości Vittoria na Sycylii ponoszą duże straty w związku z wirusem żółtej kędzierzawości liści pomidora (TYLCV).

Większa wydajność w hiszpańskich szklarniach

Średnie plony papryki w szklarniach Almerii wzrosły w sezonie 2013/2014 o 5 t z hektara w porównaniu do poprzedniego roku. Takie są szacunki Hortoinfo oparte na danych rynkowych oraz rządu Andaluzji.

Pomidorowe prezentacje w Kłódce

HM.CLAUSE we współpracy z firmą Koppert zorganizowały 4 czerwca seminarium poświęcone uprawie pomidorów. Spotkanie odbyło się w Kłódce k. Grudziądza, w gospodarstwie Tomasza Kaliszewskiego, który podzielił się własnymi spostrzeżeniami w produkcji pomidorów w zblokowanych tunelach foliowych.

LEDy w ogrodnictwie

W 2013 roku holenderska Staay Food Group wygrała w głosowaniu Fruit Logistica Innovation Award przedstawiając swój projekt prowadzenia upraw wyłącznie przy sztucznym oświetleniu wykorzystującym technikę LED. To była bardzo udana promocja rolnictwa miejskiego (city farming). 
 

Projekt „Młody Ogrodnik”

11 czerwca w Paczynie (woj. śląskie) odbyła się IV edycja spotkania w ramach Projektu Młody Ogrodnik zorganizowana przez firmę Grodan.

Warzywa w tunelach

Spotkanie poświęcone odmianom warzyw do tunelowej produkcji zorganizowały firmy Enza Zaden, Bayer i ICL w styczniu w Grudziądzu.

Nowy sezon w nowym obiekcie szklarniowym

W połowie stycznia odwiedziłam jedno z łódzkich gospodarstw szklarniowych. Celem mojej wizyty było zapoznanie się z dotychczasowym przebiegiem uprawy pomidorów.

Tytuły Wzorowego Ogrodnika 2016 przyznane

Podczas XVIII Dni Ogrodnika – Targów Międzynarodowych 10 września w Gołuchowie koło Kalisza, w pięknej scenerii Zamku Czartoryskich odbyła się gala finałowa Ogólnokrajowego Konkursu „Wzorowy Ogrodnik 2016” pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezesa Agencji Rynku Rolnego.

Z Google pod szkło

Firma Iron Ox przyjęła założenie, że główka ekologicznie produkowanej sałaty spod szkła powinna kosztować konsumenta tyle samo, co warzywa konwencjonalnie wyprodukowane. Osiągnięcie tego celu ma umożliwić robotyzacja produkcji – obniżająca koszty robocizny tak, by jeszcze pokrywać wyższe koszty ochrony oraz niższą wydajność produkcji.

W Rosji przybywa szklarni

W ubiegłym, 2017 roku w Rosji przybyło szklarni – łączna ich powierzchnia miała wynieść 2,6 tys. hektarów, o 10% więcej niż rok wcześniej. Zbiory warzyw szklarniowych zbliżają się do miliona ton (wynoszą 930 tys. t.) – w uprawie przeważają ogórki (66%), ale rośnie zainteresowanie rynku pomidorem – zwłaszcza nowymi dla wielu Rosjan odmianami malinowymi, gałązkowymi, cherry itp., co zaczyna znajdować odbicie w rodzimej produkcji szklarniowej.