Strona główna Tagi Ceny owoców

ceny owoców

Powodzie i podtopienia nie będą miały wpływu na wzrost cen warzyw

Opady i podtopienia w poszczególnych regionach kraju nie wpłyną na ceny żywności – uspokaja prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Chociaż rolnicy przez utrzymującą się od kilku dni pogodę narzekają na zniszczone uprawy, to – według eksperta – tegoroczne warunki i tak są lepsze niż przed rokiem.

Dwie prawdy na jeden temat

Według danych Ministerstwa Polityki Agrarnej Ukrainy w kraju tym panuje stabilizacja cen warzyw. Ogólnie rzecz biorąc ceny hurtowe warzyw mają i w najbliższej przyszłości utrzymają poziom niższy niż w roku ubiegłym.

Wzrost cen żywności w okresie świątecznym poniżej 10%

Ceny żywności w okresie świątecznym będą wyższe o kilka procent, ale mniej niż 10 proc. w porównaniu do ubiegłego roku - ocenił Stanisław Kalemba, minister rolnictwa. Dodał, że tańsze niż przed rokiem będą owoce i produkty mleczarskie, a zdrożeje pieczywo. 

Rekordowo wysokie ceny skupu truskawek są irracjonalne

Cena skupu truskawek wynosząca ponad 5 zł/kg jest nieracjonalna, nieuzasadniona rynkowo i szkodzi zarówno przetwórcom, jak i plantatorom - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Stanisław Sulima, prezes zarządu Eskimos SA - firmy, która zamraża owoce i warzywa.

W cenach żywności doganiamy Zachód

Światowa Organizacja Handlu powoli i z oporami, ale konsekwentnie zmusza bogate kraje do ograniczania dopłat do eksportu żywności. Rujnują one bowiem rolnictwo krajów biednych, które rezygnują z upraw roślin pozornie nieopłacalnych, psują ceny na światowych rynkach, odrywając je od rzeczywistych kosztów produkcji.

Warzywa i owoce jagodowe w hurcie (Europa) w sierpniu

Po 1,60-2,25 euro/kg (6,65-9,36 zł/kg) pod koniec drugiej dekady sierpnia na niemieckich rynkach hurtowych sprzedawano niemiecką fasolę szparagową (odmiany zielonostrąkowe).

Ceny warzyw i owoców na rynkach w sierpniu

W sierpniu utrzymywał się trend spadkowy cen większości warzyw. Obserwowano również postępującą stabilizację cen coraz liczniejszej grupy gatunków wskutek równoważenia podaży i popytu.

Globalizacja na rynku jabłek

Zmiany w handlu jabłkami na świecie były tematem kongresu, który towarzyszył ubiegłorocznej wystawie Interpoma zorganizowanej 9–11 listopada w Bolzano we Włoszech. Z kongresowych prezentacji można wysnuć wniosek, że producenci jabłek — niezależnie od kontynentu, na którym działają — muszą dzisiaj przyglądać się sytuacji na całym świecie. W Unii Europejskiej popyt na jabłka trudno będzie bowiem zwiększyć i, aby zagospodarować produkowane owoce, trzeba myśleć o nowych rynkach zbytu lub o "odświeżeniu" wizerunku jabłek w oczach młodszych nabywców. Poniżej przedstawiam niektóre z tematów poruszanych w Bolzano.

Wiosenny ambaras

Pod koniec pierwszej dekady grudnia aura sprawiała wrażenie, jakby jesień dotknięta atakiem sklerozy zapomniała, że czas najwyższy już odejść. Można było nawet twierdzić, że jesień — bez zimowej przerwy — przeszła bezpośrednio w wiosnę. W środkowej Polsce nocami temperatura wynosiła 6–7°C, zaś w dzień — gdy świeciło słońce — 12–14°C.

Nasze szanse w produkcji owoców

Stały wzrost produkcji owoców przy słabnącym popycie jest podstawową przyczyną dużych problemów ekonomicznych w światowym sadownictwie. Nadprodukcja owoców najbardziej odczuwalna jest w krajach z dobrze rozwiniętym sadownictwem. Do takich należy wiele państw zachodniej Europy, w tym Polska.