700-300-katalogi-warzyw

Susza i upały a ceny warzyw

Utrzymująca się susza skutecznie hamuje spadki cen warzyw gruntowych. Odstępstwa od tej reguły stanowią buraki ćwikłowe, cebula, kapusta głowiasta czerwona.

Sytuacja na rynku hurtowym

Niskiej podaży kalafiorów, w cenie 5-6 zł/szt. i kapusty głowiastej białej, w cenie 3–4 zł/szt. winna jest susza i upały panujące w minionych dniach.

Wzrosły ceny korzeni selera, z 3 do 4 zł/kg i pietruszki, z 12 do 14 zł/kg.

Kapusta głowiasta czerwona potaniała znacząco, z 2 zł/kg do 1–1,5 zł/kg.

Spadła cena buraków ćwikłowych, obecnie wynosi ona 1–1,5 zł/kg.

Za sprawą importu cebuli z Kazachstannu, Albanii i Ukrainy spadły ceny krajowej cebuli młodej (3,0–3,75 zł/kg) i tegorocznej w łusce (2,0–2,5 zł/kg).

Ze względu na brak podaży cena rzodkiewki wzrosła ze 1,50 zł/pęczek do 2–2,50 zł/pęczek.

Upały i susza źle wpłynęły na produkcję szpinaku – jego cena wzrosła z 5–6 zł/kg do 10 zł/kg.

Dostawy papryki czerwonej krajowej w cenie 11–14 zł/kg wywołały spadki cen papryki z importu (Holandia i Hiszpania) z 17 zł/kg do 10–12 zł/kg, paprykę zieloną krajową można było nabyć już w cenie od 3 zł/kg.

Coraz tańsza jest cukinia krajowa (2,75-3,50 zł/kg) i bakłażany krajowe (3–3,5 zł/kg).

Podrożała fasola szparagowa z 5–7 zł/kg do 10–12 zł/kg – powód: susza i upały.

Cena marchwi jest stabilna i wynosi od 1,50 do 2,0 zł/kg – w podaży już tylko tegoroczna (obcięta czyli bez naci).

Utrzymuje się wysoka cena ziemniaków krajowych (2–3 zł/kg, w zależności od podaży, kalibru i odmiany) – plantacje cierpią od suszy a rolnicy mają problem z wykopaniem bulw z zaskorupionej ziemi.

Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię