Braki podażowe warzyw na rynku hurtowym

Rynek hurtowy warzyw gruntowych ucierpiał wskutek suszy i czerwcowych upałów. Na „Broniszach” obserwowano w ostatnim tygodniu braki podażowe warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Rynek warzyw spod osłon jest w lepszej kondycji. Uprawy te są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitału i pracy ludzkiej.

Na rynku hurtowym (od 5 do 11 lipca):

Warzywa kapustne – niska podaż. Cena kalafiorów wynosiła 5–6 zł/szt., kapusty głowiastej białej 4–5 zł/szt. Obecny rzut produkcyjny kalafiorów jest dosłownie „ugotowany”, czyli róże są zdeformowane lub słabo ukształtowane, hurtownicy na Rynku Bronisze są zmuszeni sprowadzać kalafiory aż z Pomorza gdzie w czerwcu były lepsze warunki pogodowe.

Opóźniający się zbiór młodej pietruszki powoduje ciągły wzrost cen na tę ubiegłoroczną, której cena dochodzi do 18 zł/kg a pęczek młodej z nacią kosztuje 4–5 zł.

Niska podaż rzodkiewki spowodowała wzrost cen do 2–2,5 zł/pęczek – „normalna” cena to 0,8–1 zł/pęczek.

Uprawy szpinaku również ucierpiały wskutek suszy, a jego cena wynosiła 10 zł/kg, a koperku 3 zł/pęczek (w ubiegłych sezonach szpinak kosztował około 4–5 zł/kg a koperek 1 zł/pęczek).

Marchew i cebula to warzywa, których cena zachowuje się dość stabilnie. Marchew kosztuje 1,6–2 zł/kg a cebula z łuską 2–2,33 zł/kg.

Bardzo wysokie jak na te porę roku są ceny fasoli szparagowej 10–13 zł/kg. Producenci z okolic Potworowa i Przytyku narzekają również na kłopoty z zatrudnieniem pracowników do zbioru fasoli, który jest bardzo czasochłonny w porównaniu ze zbiorem np. papryki, bakłażanów i cukinii.

Zwiększająca się podaż krajowych papryk powoduje sukcesywny spadek ich cen. Papryka czerwona kosztuje obecnie 6–9 zł/kg a zielona 2,75–3,5 zł/kg, bakłażany 3–4 zł/kg, cukinia 3,5–4,5 zł/kg. W nadchodzącym tygodniu należ spodziewać się wygaśnięcia importu papryk z Hiszpanii i Holandii – powodem jest mocne wejście krajowej produkcji.

Pod koniec opisywanego okresu zaobserwowano wzrost cen ogórków szklarniowych i gruntowych (3–3,5 do 4 zł/kg).

Podrożały pomidory czerwone do poziomu około 4–4,5 zł/kg i malinowe do 5 zł/kg.

Cena ziemniaków odmiany ‘Irga’ wynosi 2–2,33 zł/kg (w 2017 r. wynosiła ok. 0,45 zł/kg, w 2018 r. – 0,75 zł/kg). Jeszcze droższe są odmiany ‘Irys’ i ‘Catania’ – 2,66 zł/kg

Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBez marki, ale tanio
Następny artykułOwoce jagodowe liderem rynku hurtowego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.