Strona główna Tagi Kapusta pekińska

kapusta pekińska

Rosja rozważa możliwość zakazu importu kapusty z Polski

Rosyjska służba nadzoru weterynaryjnego i fitosanitarnego Rossielchoznadzor bada możliwość zakazu importu kapusty z Polski - poinformowała we wtorek agencja ITAR-TASS, powołując się na rzeczniczkę służby Julię Trofimową.

Mechaniczny zbiór kapusty

Specyfika produkcji warzywniczej, oprócz wysokich kosztów, wiąże się ze znaczną pracochłonnością, czego głównym powodem jest niewielki stopień zmechanizowania prac ręcznych, wynikający z natury ekonomicznej, bądź technicznej.

Uroczyste otwarcie nowego obiektu na Nizinie Nadwiślańskiej

27 lutego w centrum produkcji warzywniczej w Tropiszowie nieopodal Krakowa miało miejsce otwarcie nowego obiektu Net-Profit Warzywa i Owoce. Podczas oficjalnej uroczystości odbył się pokaz automatycznej linii do pakowania m.in. warzyw korzeniowych i kapusty pekińskiej.

Dokarmiają dolistnie cebulę i kapustę pekińską

W przypadku upraw roślinnych koszt nawozów może wynosić do 30-40% całkowitych kosztów produkcji. Trudno jest jednak utrzymać cel produkcyjny, ograniczając ich ilości na jednostkę powierzchni. Efektywność wykorzystania nawozów można jednak zwiększyć stosując także dokarmianie dolistne.

Szara pleśń kapusty

Analiza sytuacji odnośnie dostępności fungicydów zarejestrowanych przeciwko szarej pleśni na kapuście głowiastej, nie wypada najgorzej. Liczba różnych środków pozwala na skuteczną (w miarę) ochronę, uwzględniającą przemienność stosowania specyfików. Zdecydowanie gorzej jest z ochroną kapusty pekińskiej.

Brokuły, kalafiory, kapusta pekińska i brukselska pod ochroną

Opłacalność produkcji gatunków małoobszarowych bywa w niektórych przypadkach bardzo wątpliwa. Dla większości liczba zarejestrowanych środków ochrony roślin jest niewystarczająca, aby racjonalnie, zgodnie z zasadami dobrej praktyki zwalczać choroby i szkodniki na nich bytujące.

Chore główki „pekinki”

Do najważniejszych chorób, stanowiących stałe zagrożenie dla jakości przechowywanej kapusty pekińskiej, zalicza się bakteriozy – mokrą zgniliznę bakteryjną, czarną zgniliznę kapustnych oraz choroby grzybowe – szarą pleśń i czerń krzyżowych.

Czynniki wpływające na przechowywanie kapusty pekińskiej

W Polsce kapustę pekińską uprawia się od wiosny do jesieni, ale najkorzystniejsze warunki termiczne dla jej wzrostu i rozwoju panują w czasie produkcji na zbiór jesienny. Właśnie w tym okresie otrzymuje się najwyższy i najlepszej jakości plon, którego znaczną część przeznacza się do przechowania.

Kapusta pekińska na wiosnę i jesień

Planując uprawę kapusty pekińskiej w okresie wiosennym lub letnio-jesiennym należy podjąć przed jej rozpoczęciem kilka ważnych decyzji. Najważniejsza dotyczy doboru odpowiedniej odmiany, dobrze i wiernie plonującej oraz przystosowanej do konkretnych warunków pogodowych, które są odmienne w poszczególnych terminach produkcyjnych. Oferta rynkowa obejmuje długą listę odmian, stale modyfikowaną oraz wzbogacaną. Różnią się one wczesnością, przeznaczeniem, smakiem, wartością odżywczą, odpornością na patogeny i zaburzenia fizjologiczne, trwałością przechowalniczą, a także cechami morfologicznymi — wysokością i kształtem główek oraz ich wewnętrznym wybarwieniem.