Strona główna Tagi Kups

kups

Bardzo niskie ceny skupu porzeczek, producenci ponoszą straty

Firmy skupują czarną porzeczkę po 30-40 gr za kg, co pokrywa ok. 25 proc. kosztów produkcji. Przetwórcy tłumaczą to brakiem zapotrzebowania. Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP) wzywa do zaprzestania zbiorów. Resort rolnictwa deklaruje pomoc.

Polacy polubili soki warzywne

Polacy spożywają mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu unijnych krajów, mniej ich pijemy niż zalecają dietetycy, ale jesteśmy liderami pod względem konsumpcji soków warzywnych, wytwarzanych z marchwi, pomidorów lub buraków.

Soki i nektary dobrze oznakowane

Soki i nektary są jednymi z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku – stwierdza raport  za 2014 rok opracowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Debata: za mało warzyw, owoców i soków w diecie Polaków

Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców oraz ich przetworów, szczególnie soków; kluczowa dla poprawy sytuacji jest edukacja nt. właściwych nawyków żywieniowych prowadzona już od najmłodszych lat – podkreślali we wtorek eksperci podczas debaty w Centrum Prasowym PAP.

Cztery kampanie promocyjne

Ponad 11,6 mln euro - to budżet unijnych kampanii promujących: wołowinę, produkty ekologiczne, soki oraz owoce miękkie. Agencja Rynku Rolnego podpisała w styczniu umowy na realizację tych kampanii - poinformował wiceprezes ARR Lucjan Zwolak.

KUPS będzie promował soki i musy w pięciu krajach

30 października Komisja Europejska ogłosiła przyjęcie 27 programów promujących produkty rolnicze w Unii Europejskiej i krajach trzecich. Całościowy budżet projektów realizowanych przez najbliższe trzy lata to 77,4 mln euro, z czego UE dofinansuje 39 milionów. Wybrane programy obejmują takie kategorie jak świeże i przetworzone owoce i warzywa, produkty mleczne, znaki jakości, kwiaty oraz mięso. Jednym z wyróżnionych w ten sposób przez Komisję Europejską projektów jest program promocyjny „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”, zaproponowany przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Raport z europejskiego rynku soków i nektarów

Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN) opublikowało "Raport rynkowy 2014" dotyczący europejskiego rynku soków i nektarów z owoców i warzyw, opracowywany przez Canadean Ltd. Raport ten obejmuje charakterystykę branży sokowniczej 31 krajów europejskich.

Embargo na jabłka pośrednio uderzyło w branżę przetwórczą

Rosyjskie embargo na jabłka zachwiało równowagę na rynku polskich producentów soków. Nadmiar surowca do przetworzenia powoduje, że odbiorcy soków domagają się od producentów niższych cen. Polska jest drugim po Chinach największym na świecie producentem zagęszczonego soku jabłkowego. - Chiny produkują ok. 550 tys. ton zagęszczonego soku w sezonie, Polska zaś od 230 do 300 tys. ton - powiedziała Barbara Groele, sekretarz generalna Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS).

Dla producentów soków rosyjskie embargo nie tak dotkliwe

W Polsce produkuje się od 215 tys. a 300 tys. litrów zagęszczonego soku jabłkowego rocznie – na ten cel trafia co najmniej 1,5 mln ton jabłek. W związku jednak ze słabnącym od lat popytem na soki i nektary w Europie Zachodniej, czyli u głównych odbiorców pochodzącego z Polski półproduktu, zmniejsza się również zapotrzebowanie w kraju na owoce do przetworzenia.

Więcej soku

Powoli rośnie sprzedaż soków i nektarów owocowych. Pod względem konsumpcji zbliżamy się do średniej unijnej, choć wciąż pijemy mniej niż zalecają eksperci. Zwiększenie spożycia i sprzedaży soków pomogłoby zagospodarować przynajmniej część z nadpodaży jabłek. Do produkcji napojów owocowych zużywa się 260 tys. ton jabłek rocznie.