Strona główna Tagi Owoce

owoce

Agrotechnicznie o czereśniach

Konferencja towarzysząca III Międzynarodowym Targom Agrotechniki Sadowniczej poświęcona była w dużej części uprawie czereśni. Ten gatunek stał się ostatnio popularny wśród sadowników, którzy dzięki intensywnej uprawie nowych odmian czereśni uzyskują wysoką opłacalność produkcji. Aby osiągnąć sukces, konieczne jest spełnienie wielu wymagań, z których pierwszy jest wybór właściwej odmiany i podkładki.

Wirusy groźne dla borówki wysokiej

Owoce borówki wysokiej, duże, smaczne i stosunkowo trwałe, zdobywają coraz większe uznanie, głównie z uwagi na swoje walory deserowe. Owoców tych coraz więcej produkuje się w Polsce, warto jednak wiedzieć, że borówka wysoka może być atakowana m.in. przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy. Do niedawna uważano, że wirusy na plantacjach borówki wysokiej w Europie nie występują. Należy jednak zauważyć, że dopiero ostatnio zaczęto ich szukać, a wcześniejsze obserwacje symptomów nie były poparte testami laboratoryjnymi. Trzeba mieć świadomość, że to właśnie wirusy stanowią jedną z groźniejszych grup patogenów borówki wysokiej w Ameryce Północnej, a ostatnio wykryto obecność jednego z nich — wirusa oparzeliny — we Włoszech. Wcześniej pojawiły się na terenie Europy wirusy czerwonej pierścieniowej plamistości borówki i nitkowatości borówki.

'Sampion' na różnych podkładkach

Analizując sytuację w polskim sadownictwie można stwierdzić, że 'Sampion' cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród producentów, jak i konsumentów. Niewątpliwie jest po 'Idaredzie' i Jonagoldach podstawową odmianą uprawianą w naszych sadach. Cechami, które decydują o jej popularności, są jakość i smak owoców oraz niezawodność w produkcji. Obserwacje przeprowadzone w wielu sadach dowodzą, że odmiana ta może być produkowana na podkładkach karłowych i półkarłowych.

Truskawki z Gołowina

Piotr i Beata Grześkiewiczowie (fot. 1) z Goławina koło Czerwińska (woj. mazowieckie) są właścicielami 21-hektarowego gospodarstwa, w którym uprawiają co roku po mniej więcej 5 hektarów truskawek i kapusty pekińskiej, a na reszcie areału zboża i poplony, niezbędne w zmianowaniu przy uprawie truskawek. Od kilku lat produkuje się wyłącznie owoce deserowe truskawek, a plony sięgają nawet 30 ton z hektara. Tak dobre wyniki udaje się osiągnąć tylko dzięki sadzeniu wysokiej jakości materiału, właściwemu nawożeniu i starannej ochronie.

Wiosenny ambaras

Pod koniec pierwszej dekady grudnia aura sprawiała wrażenie, jakby jesień dotknięta atakiem sklerozy zapomniała, że czas najwyższy już odejść. Można było nawet twierdzić, że jesień — bez zimowej przerwy — przeszła bezpośrednio w wiosnę. W środkowej Polsce nocami temperatura wynosiła 6–7°C, zaś w dzień — gdy świeciło słońce — 12–14°C.

Maszyny wiatrowe do ochrony przed przymrozkami wiosennymi

Przymrozki wiosenne są przyczyną bardzo poważnych strat w gospodarstwach sadowniczych, mogą występować lokalnie, ale także obejmować stosunkowo duży obszar. Wytrzymałość roślin na przymrozki jest nie tylko cechą gatunkową czy nawet odmianową, lecz zależy również od stopnia rozwoju kwiatów. Największe ryzyko strat przymrozkowych występuje u gatunków, które najwcześniej kwitną (grupa pestkowych), morele, brzoskwinie, czereśnie i wiśnie. Często jednak straty te obserwujemy też na gruszach i jabłoniach. Poziom uszkodzeń zależy od fazy rozwoju pąków kwiatowych oraz od temperatury. Najwrażliwsze na niską temperaturę są kwiatostany w okresie od początku do końca kwitnienia. W tym czasie temperatura od –2°C do –4°C może być przyczyną utraty, odpowiednio, od 10% do 90% kwiatów. Wielkość strat przymrozkowych zależy ponadto od uprawianej odmiany, a także kondycji sadu.

Najważniejsze są truskawki deserowe

Mirosław i Bożena Miturowie (fot. 1) z miejscowości Garwolewo koło Czerwińska nad Wisłą prowadzą jedno z nowocześniejszych gospodarstw z produkcją truskawek i warzyw polowych w tym regionie. W kierowaniu prawie 100-hektarowym gospodarstwem pomagają trzej synowie Piotr, Grzegorz, Krzysztof — studenci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Najważniejszą uprawą są truskawki odmian typowo deserowych, sadzi się również kapustę pekińską, kalafiory i ogórki polowe. Uprawa warzyw pozwala na lepsze wykorzystanie pola — po zbiorze truskawek, których dojrzewanie przyspieszano, sadzi się np. kapustę pekińską, co umożliwia uzyskanie dwóch plonów (truskawek i kapusty) w jednym roku. Dodatkowo uprawa warzyw pozwala dłużej utrzymać pracowników w gospodarstwie.

Sadownictwo w Bułgarii

Bułgaria była znana z produkcji warzyw i owoców. Wynikało to z bogatych tradycji, a przede wszystkim z bardzo korzystnych warunków glebowo-klimatycznych. Dobrze tam rosną i plonują ciepłolubne gatunki sadownicze, jak np. winorośl, brzoskwinie i orzechy, a także pomarańcze oraz figi i migdały. Są też doskonałe warunki, zwłaszcza klimatyczne, do produkcji jabłek, gruszek, śliwek, czereśni, wiśni, malin oraz truskawek. Ten mały kraj (111 tys. km2, około 8,5 mln mieszkańców) z dużym udziałem terenów górzystych kiedyś produkował i eksportował wiele owocó

Ekologia, biodynamizm i borówka wysoka

W 11-hektarowym gospodarstwie Mariana Kapela (fot. 1) absolwenta Akademii Rolniczej w Krakowie, w Szczucinie w województwie małopolskim borówkę wysoką uprawia się na 6,85 ha. Są to rośliny 3–7-letnie, około 60% stanowi odmiana 'Bluecrop', 20% — 'Duke', a mniej więcej 10% — 'Bluerey'. Na niewielkich areałach rosną także krzewy odmian 'Bluegold' (fot. 2), 'Nelson', 'Darrow', 'Lateblue', 'Northland', 'Bluetta', 'Brigitta Blue', 'Bluejay' i 'Elliott'. Od dwóch lat plantację prowadzi się zgodnie z wymaganiami stawianymi ekologicznej produkcji. Według plantatora, dobre efekty daje podporządkowanie zabiegów kalendarzowi biodynamicznemu.

Etykieta zastępcza

Czytelnicy, którzy mieli wątpliwą przyjemność spędzenia części życia w PRL-u, pamiętają zapewne rynkowego potworka z tamtej epoki. Mam na myśli kawałek siermiężnego, pakowego papieru naklejanego czasem na słoiki z przetworami, a ozdobionego pieczątką, informującą o zawartości tegoż słoika, a także o tym, że jest to właśnie "etykieta zastępcza".