Strona główna Tagi Przechowywanie warzyw

przechowywanie warzyw

Jak i czym dezynfekować obiekty?

Spośród konwencjonalnych środków ochrony roślin wykorzystywany, zgodnie z prawem specjalnie do odkażania pomieszczeń w produkcji roślinnej, może być obecnie zaledwie… jeden, mianowicie Menno Florades 90 SL. Jego składnik aktywny – kwas benzoesowy – ma działać grzybo-, bakterio- i wirusobójczo.

Spotkanie cebulowo-marchwiowe w Rawiczu

21 sierpnia firma Bejo Zaden zorganizowała spotkanie dla plantatorów warzyw, którego głównym tematem była ochrona cebuli przed chwastami chorobami i szkodnikami oraz technologia przechowywania tego warzywa. Uczestnicy spotkania mieli również okazję zwiedzić przechowalnię oraz zaplecze przeznczone do przygotowywania marchwi do sprzedaży w gospodarstwie Antoniego Pieprzyka w Górze koło Rawicza.

Postęp w przechowalnictwie warzyw

Ze względu m.in. na wahania w opłacalności produkcji warzyw nie łatwo dziś podjąć decyzję o budowie nowoczesnej przechowalni, ale bez niej funkcjonowanie na rynku jest w wielu przypadka wręcz niemożliwe. O tendencje panujące obecnie w przechowalnictwie warzyw zapytałam Pawła Barańskiego, prezesa Chłodnie KA Barański, firmy, która działa na rynku już od ponad 20 lat.
 

Na Ukrainie urodzaj warzyw

Ukraińskie Ministerstwo Polityki Rolnej i Gospodarki Żywnościowej poinformowało o wysokim urodzaju warzyw, których w tym roku zebrano 9,3 mln ton – podała agencja Interfax-Ukraina.

Zgnilizna twardzikowa

Sclerotinia sclerotiorum, sprawca zgnilizny twardzikowej, jest polifagiem, porażającym większość gatunków roślin warzywnych. Największe straty powoduje na roślinach, które wytwarzają organy spichrzowe – korzenie, cebule i kłącza. Natomiast u warzyw kapustnych S. sclerotiorum może powodować pozbiorcze gnicie główek w okresie przechowywania.