Strona główna Tagi Soki

soki

30 maja to Światowy Dzień Soku

30 maja obchodzimy wyjątkowy dzień – dzień witamin i składników mineralnych, czyli Światowy Dzień Soku. Jak pokazują dane rynkowe1, Polacy wypijają dziś mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie, a dla zachowania prawidłowej diety powinniśmy pić znacznie więcej. Jak to zmienić?

Rośnie produkcja soków w Polsce

Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych w Polsce - wynika z informacji zebranych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Aby wzrosło spożycie soków, potrzebna jest edukacja

Konsumpcja soków jest stale zbyt niska, gdyż konsumenci nie do końca są przekonani o ich wartości - uznała grupa ekspertów z Czech, Litwy, Słowacji, Rumunii i Polski. W krajach tych prowadzona jest kampania promująca spożywanie soków i musów.

Sympozjum KUPS

Eksport soków to około 30% przychodów z wysyłki polskich owoców i ich przetworów – daje rocznie 500 mln euro. Ponad połowa naszych jabłek trafia co roku do przetwórstwa. W ostatnich latach udało się przywrócić trend wzrostowy spożyciu soków. Rynek tych produktów w Polsce, przy produkcji około 1,2 mld litrów ma wartość 3,7 mld złotych – tak w skrócie przedstawił branżę sokowniczą prezes Krajowej Unii Producentów Soków Julian Pawlak otwierając XIX Międzynarodowe Sympozjum tej organizacji. Rozwijającej się branży nie brakuje jednak problemów – na wczorajszej sesji omawiane były rynki soków w Polsce, rynek globalny tych produktów, rynek soków cytrusowych. Spotkanie robocze zakończył panel dyskusyjny.

Rośnie konsumpcja soków w Europie Środkowo-Wschodniej

Grupa Maspex z Wadowic, jeden z największych polskich producentów branży spożywczej, obserwuje ożywienie zakupowe w krajach naszego regionu. Kluczem do sukcesu firmy jest szukanie nisz na poszczególnych rynkach i przejmowanie lokalnych producentów, bo mimo większego apetytu konsumentów na zakupy rynki są już dojrzałe i nie czekają na nowe produkty. Zwłaszcza że klienci są przywiązani do znanych sobie smaków i dość konserwatywni w wyborach.
 

Produkujemy coraz więcej soków owocowych

Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych z owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkty z długim terminem przydatności do spożycia nie muszą zawierać konserwantów

60 proc. konsumentów jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia muszą zawierać konserwanty. Eksperci przekonują, że wcale nie musi tak być, bo producenci stosują inne metody gwarantujące trwałość produktów. Najłatwiej znaleźć żywność bez konserwantów w grupie soków i nektarów. Ich długą trwałość to zasługa pasteryzacji lub sterylizacji.
 

Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie

5 grudnia w Krakowie odbyła się II konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu „Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie” poświęcona chemoprewencyjnym i kardioprotekcyjnym właściwościom warzyw, owoców i soków. Organizatorem spotkania było Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego – Nutri Center, natomiast złotym sponsorem Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Jak powstaje sok? – czyli o owocu i warzywie w płynie

Sok to bogactwo substancji odżywczych i witamin. Szklanka pomarańczowego soku dostarcza do organizmu około 70% zapotrzebowania na witaminę C, a szklanka soku marchwiowego pokrywa praktycznie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A (w postaci prowitaminy). W każdym smaku i rodzaju soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. A jednak wokół procesu powstawania soków narosło wiele mitów. 

Za mało owoców i warzyw w polskiej diecie

Dieta Polaków jest uboga w warzywa i owoce, zwłaszcza za mało wypijamy soków i musów - uważa dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Z badań konsumenckich wynika, że pijemy mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu krajów Unii Europejskiej.