Strona główna Tagi Warzywa kapustne
Tag:

warzywa kapustne

Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.

Open Days Monsanto w Holandii

Koncern Monsanto, do którego należy między innymi marka Seminis,  po raz kolejny zorganizował dla swoich kontrahentów Dni Otwarte.

Mikroelementy dla kapustnych

Rośliny potrzebują mikroelementów w bardzo małych ilościach (pobierają je w ilości od kilku do kilkuset gramów z hektara), ale niedobór jakiegokolwiek z nich ogranicza plonowanie w takim samym stopniu, jak niedobór makroelementu. Problemem może być również nadmiar mikroskładnika, gdy występuje on w zbyt wysokim stężeniu w glebie lub podłożu – może być toksyczny dla roślin.

Warzywa kapustne – odmiany, nawożenie, osłony

W gospodarstwie Andrzeja Rodaka, w miejscowości Pobiednik Wielki k. Krakowa, odbyło się 20 maja spotkanie zorganizowane przez firmy Syngenta® Poland, Yara Poland, Agrimpex oraz Kohidrex, podczas którego przedstawiono kilka nowości na nadchodzący sezon z oferty organizatorów.

Brokuły, kalafiory, kapusta pekińska i brukselska pod ochroną

Opłacalność produkcji gatunków małoobszarowych bywa w niektórych przypadkach bardzo wątpliwa. Dla większości liczba zarejestrowanych środków ochrony roślin jest niewystarczająca, aby racjonalnie, zgodnie z zasadami dobrej praktyki zwalczać choroby i szkodniki na nich bytujące.

Warzywa kapustne w centrum uwagi (cz. II)

W poprzedniej części artykułu (HO 12/2006) zawarte są informacje m.in. na temat produkcji warzyw kapustnych w Polsce, Rosji i na Ukrainie oraz dotyczące obserwowanych w Europie trendów w produkcji warzyw. Druga część poświęcona jest głównie zagadnieniom związanym z ochroną i uprawą kapusty, jakie omawiano podczas międzynarodowej konferencji zorganizowanej 2–5 października 2006 r. we Wrocławiu, Sokolnikach i Kaliszu przez firmę Nickerson Zwaan.

Czynniki wpływające na przechowywanie kapusty pekińskiej

W Polsce kapustę pekińską uprawia się od wiosny do jesieni, ale najkorzystniejsze warunki termiczne dla jej wzrostu i rozwoju panują w czasie produkcji na zbiór jesienny. Właśnie w tym okresie otrzymuje się najwyższy i najlepszej jakości plon, którego znaczną część przeznacza się do przechowania.

Ostatnie artykuły

Nagrody im. prof. Szczepana A. Pieniążka 2020

Podczas uroczystego otwarcia TSW 2020 po raz siódmy przyznane zostały Nagrody im. prof. Szczepana A. Pieniążka.

Jagodowe Trendy 2020

W Lublinie rozpoczęła się XVI Konferencja Sadownicza „Jagodowe Trendy 2020”.

Opłata cukrowa: uderzenie w polskich przedsiębiorców, sadowników i konsumentów

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków i 8 wiodących organizacji rolniczych w Polsce skierowało do Ministerstwa Zdrowia i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pismo, w którym sprzeciwia się nowej opłacie, w postaci podatku cukrowego od napojów. Zdaniem branży nowa danina jest szkodliwa dla sadowników, producentów oraz samych konsumentów.