Strona główna Tagi Warzywa kapustne
Tag:

warzywa kapustne

Po gradobiciu – ochrona warzyw

Nawałnica, która w poniedziałek 10 czerwca przeszła nad podkrakowskimi miejscowościami, poczyniła wiele szkód na plantacjach warzyw. Niektórych gatunków, głównie z rodziny kapustowatych (fot. 1), nie da się uratować, ale o pozostałe warto powalczyć.

Innowacje z Berlina

Podczas targów Fruit Logistica w Berlinie tradycyjnie nagrodzono najbardziej nowatorskie produkty wprowadzone na rynek w ciągu ostatniego roku. Zwycięzcą w konkursie Innovation Award 2013, wyłonionym w tegorocznej edycji targów została holenderska firma Staay Food Group, nagrodzona za system uprawy City-Farming.

Odmianowe show na południu

Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim 2 września odbyła się V edycja Małopolskiego Święta Warzyw − impreza organizowana przez władzę gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Region ten jest jednym z zagłębi warzywniczych w Polsce. Uprawy warzyw zajmują powierzchnię około 3000 ha.

Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.

Open Days Monsanto w Holandii

Koncern Monsanto, do którego należy między innymi marka Seminis,  po raz kolejny zorganizował dla swoich kontrahentów Dni Otwarte.

Mikroelementy dla kapustnych

Rośliny potrzebują mikroelementów w bardzo małych ilościach (pobierają je w ilości od kilku do kilkuset gramów z hektara), ale niedobór jakiegokolwiek z nich ogranicza plonowanie w takim samym stopniu, jak niedobór makroelementu. Problemem może być również nadmiar mikroskładnika, gdy występuje on w zbyt wysokim stężeniu w glebie lub podłożu – może być toksyczny dla roślin.

Warzywa kapustne – odmiany, nawożenie, osłony

W gospodarstwie Andrzeja Rodaka, w miejscowości Pobiednik Wielki k. Krakowa, odbyło się 20 maja spotkanie zorganizowane przez firmy Syngenta® Poland, Yara Poland, Agrimpex oraz Kohidrex, podczas którego przedstawiono kilka nowości na nadchodzący sezon z oferty organizatorów.

Brokuły, kalafiory, kapusta pekińska i brukselska pod ochroną

Opłacalność produkcji gatunków małoobszarowych bywa w niektórych przypadkach bardzo wątpliwa. Dla większości liczba zarejestrowanych środków ochrony roślin jest niewystarczająca, aby racjonalnie, zgodnie z zasadami dobrej praktyki zwalczać choroby i szkodniki na nich bytujące.

Warzywa kapustne w centrum uwagi (cz. II)

W poprzedniej części artykułu (HO 12/2006) zawarte są informacje m.in. na temat produkcji warzyw kapustnych w Polsce, Rosji i na Ukrainie oraz dotyczące obserwowanych w Europie trendów w produkcji warzyw. Druga część poświęcona jest głównie zagadnieniom związanym z ochroną i uprawą kapusty, jakie omawiano podczas międzynarodowej konferencji zorganizowanej 2–5 października 2006 r. we Wrocławiu, Sokolnikach i Kaliszu przez firmę Nickerson Zwaan.

Czynniki wpływające na przechowywanie kapusty pekińskiej

W Polsce kapustę pekińską uprawia się od wiosny do jesieni, ale najkorzystniejsze warunki termiczne dla jej wzrostu i rozwoju panują w czasie produkcji na zbiór jesienny. Właśnie w tym okresie otrzymuje się najwyższy i najlepszej jakości plon, którego znaczną część przeznacza się do przechowania.

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.