Strona główna Tagi Warzywa polowe

warzywa polowe

Ukraina zbierze 9 mln ton warzyw

Spływające z regionów dane pozwalają prognozować zbiór podstawowych dla Ukraińców gatunków (tzw. zestawu barszczowego - kapusty, buraka ćwikłowego, machwi i cebuli) na poziomie 8,79 mln ton. To ilość o 20% wyższa niż średnia w ostatnich sezonach.

W tym roku mniejsze zbiory warzyw w Rosji

Zbiory warzyw w Rosji w tym roku będą znacznie mniejsze niż w ubiegłym, a ceny wyjątkowo wysokie - prognozują rosyjscy analitycy. Jest to spowodowane niebywałymi upałami, jak również zmniejszeniem powierzchni upraw - informuje agencja FriutNews.

GUS: wstępny szacunek produkcji warzyw gruntowych w 2012 r.

Szacuje się, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2012 r. wyniesie przeszło 4,6 mln t i będzie o 3,7% niższa od produkcji roku poprzedniego, lecz nieco wyższa od średniej z lat 2006 - 2010.

Przewidywania się nie sprawdziły

Nie sprawdziły się przewidywania  ograniczenia tegorocznych zasiewów warzyw na Ukrainie. Po ubiegłorocznej nadprodukcji warzyw i strat spowodowanych niskimi cenami w kończącym się sezonie sprzedaży ubiegłorocznej produkcji (ziemniaki, cebula, marchew, buraki) powszechne były prognozy redukcji upraw o około 20%.

Warzywniczy Ociąż

Okazją do dyskusji na temat problemów występujących w uprawie warzyw gruntowych takich, jak: ochrona roślin, dobór odmian czy zasady profesjonalnej uprawy ziemniaków było spotkanie zorganizowane w Ociążu koło Kalisza (woj. wielkopolskie).

Warzywa kapustne – odmiany, nawożenie, osłony

W gospodarstwie Andrzeja Rodaka, w miejscowości Pobiednik Wielki k. Krakowa, odbyło się 20 maja spotkanie zorganizowane przez firmy Syngenta® Poland, Yara Poland, Agrimpex oraz Kohidrex, podczas którego przedstawiono kilka nowości na nadchodzący sezon z oferty organizatorów.

Polerka do warzyw dla mniejszych gospodarstw

Od kilku lat coraz więcej odbiorców warzyw korzeniowych, przede wszystkim marchwi, ale również pietruszki czy pasternaku wymaga dostarczania korzeni nie tylko umytych w tradycyjnej płuczce do warzyw, ale również „wypolerowanych”, tzn. poddanych czyszczeniu w specjalnych szczotkarkach, które usuwają zewnętrzną warstwę skórki.

Uprawa marchwi w pigułce

Marchew jest jednym z ważniejszych gatunków warzyw produkowanych w Polsce. Powierzchnia jej uprawy w naszym kraju wynosi około 30 tys. ha (w 2010 r., według FAO, wynosiła 27 970 ha). Przeważająca część zbiorów przeznaczana jest na zaopatrzenie rynku krajowego, ale warzywo to ma również znaczenie eksportowe.

O warzywach w Szarowie

Syngenta® Poland, Agrimpex oraz Kohidrex zorganizowały w pierwszych dniach marca w Szarowie k. Krakowa spotkanie, którego celem było przedstawianie nowych odmian brokuła, kalafiora i kapusty białej, nowości w ochronie przed szkodnikami i chorobami oraz oferty agrowłóknin polipropylenowych przeznaczonych do osłaniania roślin i ściółkowania gleby.

O odmianach warzyw i ochronie biologicznej

Firma Jacek Luty sp. j. zorganizowała 21 października ub.r. w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa spotkanie dla producentów warzyw.