Strona główna Tagi Warzywa polowe

warzywa polowe

Zdrożeją nieznacznie

Wiosną ukraińscy konsumenci będą w lepszej sytuacji niż producenci i handlowcy. Z powodu nadprodukcji warzyw nie będą one droższe o więcej niż 5-10% - uważa ekspert Ukraińskiego Klubu Agrarnego Biznesu Roman Slasten.

Na plantacji czosnku wiosną

W poprzednim artykule przedstawiłem informacje dotyczące doboru stanowiska, jego przygotowania oraz terminu rozpoczęcia uprawy i odmian czosnku do nasadzeń jesiennych. Poniżej udzielam kilku wskazówek odnośnie zabiegów pielęgnacyjnych, jakie przeprowadza się wiosną na plantacjach czosnku – zarówno tych z nasadzeń jesiennych, jak i dopiero zakładanych.

Warzywa: ochrona przed chorobami i szkodnikami w 2012 r.

Z początkiem roku oddaliśmy w Państwa ręce nowy „Program Ochrony Warzyw na 2012 r.” Skonstruowany jest on nieco inaczej niż programy dotychczas przygotowywane przez nasze wydawnictwo.

Czosnek – dochodowe warzywo

Czosnek jest uprawiany w Polsce od bardzo dawna. Ze względu na potwierdzone naukowo jego walory zdrowotne, wzrastające zainteresowanie medycyną naturalną, a także coraz większe zapotrzebowanie ze strony przemysłu farmaceutycznego i spożywczego, w tym przetwórstwa, uprawa tego warzywa staje się bardzo opłacalna, a jej areał systematycznie rośnie.

Warzywa: jest lepiej, niż szacowano

Według opublikowanych  w lutym danych GUS-u w 2010 roku powierzchnia uprawy warzyw wyniosła w Polsce 159 tys. ha i była o 7,4% niższa niż 8 lat wcześniej.

Mniejszy popyt na holenderską cebulę

Według danych Productschap Tuinbouw w 2011 roku eksport cebuli z Holandii spadł o 6% w stosunku do roku 2010 – z 930 tys. ton do 872 tys. ton.

Zbiory marchwi: Ukraina przed Polską

Według danych Fruit-Inform spośród krajów europejskich w 2011 r. liderem w zbiorach marchwi została Ukraina, wyprzedzając dotychczasowego, największego producenta – Polskę oraz liczącą się na europejskim rynku Wielką Brytanię.

Hiszpania przed Francją

W 2010 r. powierzchnia upraw kalafiorów i brokułów w Europie wyniosła 139 641 ha. To 6% więcej, niż w 2009 r., kiedy to odnotowano 131 868 ha. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), najwięcej gruntów pod tymi warzywami jest w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Polsce.

Cebula w pęczkach

Wiosną klienci szczególnie chętnie wybierają młodą cebulę wraz ze szczypiorem, którą sprzedaje się w pęczkach. Pęczkowana krajowa cebula pojawia się na rynku już na początku maja, a w sprzyjających latach, spod okryć, nawet w końcu kwietnia i może pochodzić ona zarówno z uprawy ozimej, wiosennej z dymki, jak również z siewu nasion wczesnych odmian cebuli.

O uprawie pora w Pobiedniku

10 stycznia br. w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa na zaproszenie firmy Rijk Zwaan spotkali się producenci warzyw, głównie pora, ale też marchwi i buraków ćwikłowych. O tym jak profesjonalnie uprawiać pora, mówił Jarosław Krzemiński, kierownik stacji doświadczalnej firmy w Witkach.