Strona główna Tagi Warzywa polowe

warzywa polowe

Polacy chętnie jedzą pomidory i ogórki

Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Po gradobiciu – ochrona warzyw

Nawałnica, która w poniedziałek 10 czerwca przeszła nad podkrakowskimi miejscowościami, poczyniła wiele szkód na plantacjach warzyw. Niektórych gatunków, głównie z rodziny kapustowatych (fot. 1), nie da się uratować, ale o pozostałe warto powalczyć.

Czy w Europie zabraknie warzyw do przetwórstwa?

Jak poinformował PROFEL – Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, w wielu państwach unijnych producenci zarówno puszkowanych produktów ogrodnictwa jak i mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze zbiorów z bieżącego roku.

Od komputera do motyki

Od komputera do motyki - takiej radykalnej zmiany zawodu dokonało dwudziestu włoskich informatyków, inżynierów i matematyków, zwolnionych z pogrążonej w kryzysie firmy. Wydzierżawili ziemię w Rzymie i uprawiają brukselkę, sałatę, kapustę i brokuły.

Odmianowe show na południu

Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim 2 września odbyła się V edycja Małopolskiego Święta Warzyw − impreza organizowana przez władzę gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Region ten jest jednym z zagłębi warzywniczych w Polsce. Uprawy warzyw zajmują powierzchnię około 3000 ha.

Profesjonalna przechowalnia warzyw korzeniowych

W ostatnich kilku latach w Polsce powstało wiele nowych przechowalni warzyw, ale w porównaniu z plantacjami z Europy Zachodniej baza ta w naszym kraju ciągle jest niewystarczająca. Na co warto zwrócić uwagę planując unowocześnienie lub budowę przechowalni zapytałam przedstawicieli 3 firm zajmujących się chłodnictwem.

O ile spadnie produkcja?

W bieżącym sezonie producenci warzyw polowych może i o 20% ograniczyli powierzchnie upraw – przypuszcza przedstawiciel związku przedsiębiorstw zaopatrzenia rolnictwa Iwan Tomicz. Przyczyną tego mogą być niskie ceny skupu warzyw oraz problemy z przechowywaniem zbiorów.

Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.

Mechaniczny zbiór warzyw korzeniowych

Produkcja warzyw korzeniowych wiąże się z dużą pracochłonnością. Uciążliwość prac, w tym przede wszystkim tych dotyczących zbioru i obróbki pozbiorczej, powoduje, że coraz więcej ogrodników inwestuje w maszyny do mechanicznego zbioru korzeni oraz wyposaża zaplecze produkcyjne w urządzenia do mycia, sortowania i pakowania warzyw.

Open Days Monsanto w Holandii

Koncern Monsanto, do którego należy między innymi marka Seminis,  po raz kolejny zorganizował dla swoich kontrahentów Dni Otwarte.