Czy w Europie zabraknie warzyw do przetwórstwa?

Jak poinformował PROFEL – Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, w wielu państwach unijnych producenci zarówno puszkowanych produktów ogrodnictwa jak i mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze zbiorów z bieżącego roku.
Zimno oraz intensywne opady na południu Europy oraz bardzo długa zima w jej północnych częściach zdecydowanie negatywnie wpłynęła na bieżącą produkcję warzyw. Teraz występują niedobory w dostawach wielu produktów ogrodnictwa skierowanych do przetwórstwa. Przede wszystkim problem dotyczy zielonego groszku – tu zwłaszcza ucierpiały jego uprawy w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech. Z uwagi na silne opady o około 60% zredukowano zbiory szpinaku w Hiszpanii a jego prognozowane zbiory we Francji, Belgii, Holandii, czy Niemczech na dzień dzisiejszy opóźnione są już o ponad 25 dni.

Ze zdecydowanym opóźnieniem mamy do czynienia w zbiorach wczesnej marchwi odmiany „baby”, a ta sama sytuacja dotyczy także brokułów czy fasoli. Zdaniem europejskich przetwórców pomału brakuje już zapasów z poprzedniorocznych zbiorów, a widoki na bieżący sezon nie wyglądają zbyt optymistycznie – po pierwsze zdecydowanie opóźnione zbiory, a także bardzo niska jakość produktów czy wreszcie ich spora redukcja w tegorocznym wolumenie produkcji. Według opublikowanych danych za rok 2012 już widać spadek wobec roku 2011 ilości warzyw skierowanych do przetwórstwa, a co za tym idzie i wyrobów przetworzonych – puszkowanych jak i mrożonych. 

Za: FAMMU/FAPA
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWstępne prognozy tegorocznej produkcji owoców pestkowych
Następny artykuł23. Targi Rolniczo-Ogrodnicze w Kościerzynie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.