Jakość handlowa przetworów warzywnych

W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych (kiszonek, marynat, warzyw konserwowych i chrzanu). Objęto nią 64 podmioty (w tym 5 prowadzących działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego).

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 107 partii. Z uwagi na niewłaściwy smak i obecność ciała obcego zakwestionowano 2 partie (1,9%).

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 133 partiach, z czego 13 zakwestionowano (9,8%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją masy netto po odcieku, ilościowej zawartości składnika charakterystycznego, zawartości soli i ekstraktu, a także obecności zanieczyszczeń organicznych.

Oznakowanie

Oznakowanie sprawdzono w przypadku 154 partii, z czego w 55 stwierdzono nieprawidłowości (35,7%). Dotyczyły one m.in.:
• Użycia nazwy wyrobu gotowego nieadekwatnej do jego składu.
• Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców.
• Podania składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
• Braku informacji o ilościowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie lub podania jej niezgodnie z prawdą.
• Braku informacji o zastosowanej metodzie utrwalania.
• Użycia określenia „tradycyjny” przy stosowaniu dodatków.
• Wskazania niezgodnego z prawdą pochodzenia produktu.
• Podania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i ilości nominalnej.
• Nieczytelnego oznakowania (w tym zastosowania zbyt małej czcionki).

Źródło: IJHARS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRolki rolnicze
Następny artykułCeny warzyw na warszawskim rynku hurtowym Bronisze, 30 czerwca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.