Suska sechlońska w Turynie

W dniach 25-29 października 2012 r. w Turynie odbyły się międzynarodowe targi żywności Salone del Gusto i Terra Madre. Na targach można było zobaczyć produkty ponad 1000 wystawców z prawie 150 krajów, wziąć udział w konferencjach, warsztatach oraz degustacjach.

Wśród wystawców znalazło się również stoisko Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego „Zasmakuj w Małopolsce”, na którym prezentowane były produkty regionalne. Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” prezentowało suskę sechlońską (ChOG), która cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Zwiedzający targi docenili wyjątkowy aromat i smak tradycyjnej śliwki z Polski. Ponadto na stoisku Małopolski można było spróbować pozostałych produktów z naszego regionu, wpisanych do unijnych rejestrów: oscypka, bryndzy podhalańskiej, karpia zatorskiego, kiełbasy lisieckiej oraz jabłka łąckiego.

Głównym organizatorem targów w Turynie była międzynarodowa organizacja Slow Food, która zajmuje się ochroną i wspieraniem producentów żywności zdrowej i tradycyjnej. 

Za:nasliwkowymszlaku.pl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMini(maxi) ładowarki w plenerze
Następny artykułKonsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.