Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku

Koryciny to wieś w województwie podlaskim, w której zlokalizowana jest firma Dary Natury oferująca szeroką gamę herbat, ziół, soków i innych produktów wytwarzanych na bazie surowców pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z upraw ekologicznych. Jak przekazywał jej właściciel, Mirosław Angielczyk, kontynuuje on działalność prowadzoną na tych terenach od wieków, z tym, że dawniej służyła ona lokalnej społeczności, a obecnie produkty z jego firmy znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą. 
 

Porcja cebulowej wiedzy w Cieślinie

Luty to ostatni moment na organizacje spotkań przedsezonowych zanim na dobre ruszą prace w polu. 15 lutego w Cieślinie (woj. kujawsko-pomorskie) lokalni plantatorzy cebuli mogli usłyszeć sporo o odmianach, ochronie i nawożeniu  tego warzywa.

Odmianowe prezentacje w Luboniu

W Luboniu k. Poznania 17 lutego firmy nasienne i dystrybutorzy nasion warzyw zorganizowały spotkanie dla plantatorów, na których zaprezentowały swoje najlepsze odmiany oraz nowości. Wśród organizatorów były firmy nasienne: Enza Zaden, Bayer (właściciel marki Nunhems) i Takii Seed, a także dystrybutor nasion – Agro-Ekspert, oferujący nasiona m.in. marki Hild i rozsady warzyw Baltussen oraz spółka Nasiona Poland, która zajmuje się dystrybucją nasion, a także doradztwem agrotechnicznym. W spotkaniu uczestniczyła także firma Danfoil, oferująca nowatorskie rozwiązania w opryskiwaniu roślin.

Kapusty do długiego przechowywania

Dużą grupę kapust zaprezentowanych podczas ubiegłorocznej edycji Charsznickich Dni Kapusty stanowiły te przeznaczone do długiego i bardzo długiego przechowywania. Prezentujemy najciekawsze propozycje hodowców.

Kapusta. Sposoby na zwiększenie sprzedaży

Co zrobić, żeby kapusta zyskała nowy wizerunek w oczach konsumentów, aby byli oni w stanie zapłacić za nią więcej? Odpowiedź na to pytanie ma holenderska firma produkująca kiszoną kapustę – G. Kramer & Zonen. Producenci kapusty, którzy zamierzają poszerzyć swoją działalność o przetwórstwo mogą z tego pomysłu skorzystać.
 

W poszukiwaniu lepszej genetycznie marchwi

Marchew rośnie gorzej na zasolonych glebach, których przybywa wraz z rozwojem nowoczesnego rolnictwa. Dla Polski, która jest czwartym na świecie producentem tego smacznego i zdrowego warzywa, to poważny problem ekonomiczny. Naukowcy szukają genów, które w naturalny sposób zapewnią marchwi tolerancję na stres środowiskowy – zasolenie i suszę. Takie tolerancyjne odmiany znaleziono bowiem w Azji.
 

Więcej białka z roślin dla Europy

Komosa ryżowa, amarantus, ciecierzyca to znakomite źródła białka roślinnego, wciąż niedoceniane w Europie. Na Starym Kontynencie wciąż dominuje spożycie białka pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy chcą to zmienić, zwiększając europejską produkcję białka roślinnego o 25 proc.

Agro Akademia w Kazimierzu Dolnym

Kazimierz Dolny – to po Kujawach, Mazowszu i Wielkopolsce kolejne miejsce, w którym w ostatnim dniu stycznia odbyło się szkolenie dla osób związanych z przemysłem przetwórczym warzyw. Jak podkreślił Marcin Chojecki z firmy BASF – organizator tych spotkań, zainteresowanie tego typu szkoleniami wskazuje na potrzebę ich kontynuacji, dlatego firma zdecydowała się zorganizować je w kolejnym rejonie Polski.

Cięta sałata dłużej świeża

Jedną z nowości nominowanych w tym roku do nagrody Innovation Award w Berlinie, podczas targów Fruit Logistica, jest KnoxTM od firmy Rijk Zwaan.
 

Agro Akademia w Sielinku

W siedzibie wielkopolskiego oddziału ODR w Sielinku k. Poznania 27.01.2017 odbyło się kolejne szkolenie z cyklu „Agro Akademia” BASF. Tym razem tematyka wykładów dotyczyła głównie cebuli i warzyw korzeniowych.