Zadbać o pomidory gruntowe z Arystą

W miniony piątek (12 czerwca) firma Arysta LifeScience zaprosiła producentów pomidorów gruntowych do Czeluścina, na pola Ireny Grobelnej, gdzie można było przyjrzeć się wzorcowo prowadzonej plantacji i wysłuchać prelekcji na temat nawożenia, ochrony i biostymulacji pomidora.

Cebula bez tajemnic…

…to hasło spotkań zorganizowanych na Kujawach i w Wielkopolsce pod koniec stycznia przez firmę Hazera w ramach projektu Elite Onion Club. Oprócz prezentacji nowych odmian cebuli, środków ochrony roślin i nawozów, uczestnicy tych spotkań mieli okazję poznać technologię produkcji cebuli w Nowej Zelandii.

Murcja szuka własnych odmian pomidorów

Murcja to autonomiczny region leżący w południowo-wschodniej części Hiszpanii. Jego stolica (też Murcja)  jest nazywana „miastem morwy”. Sam region zaś jest dużym centrum produkcji warzywniczej – zwłaszcza papryki i pomidorów. W ostatnim czasie, czując nasilającą się konkurencję ze strony marokańskich producentów miejscowi ogrodnicy, przetwórcy i władze regionu postanowiły silniej promować  lokalne odmiany pomidorów.
 

W pełni sezonu wczesnych kapustnych

Połowa maja to pełnia zbioru wczesnych warzyw kapustnych – kapusty głowiastej białej i kalafiorów – z upraw w tunelach foliowych. Jednym z rejonów, w których warzywa te dominują w uprawie jest środkowa Polska – między innymi okolice Piątku.

Konkurs na danie z fasoli wrzawskiej

Fasola wrzawska jest zarejestrowana jako Chroniona Nazwa Pochodzenia UE. Stowarzyszenie jej producentów oraz Urząd Gminy w Gorzycach k. Tarnobrzegu zapraszają do udziału w konkursie na przepis dania z użyciem tego warzywa.

Piękny Jaś – fasola o wielu obliczach

Pasztet, kotlety, roladę, pierogi a nawet tort – te wszystkie potrawy można zrobić z fasoli. Jest jednak jeden warunek, trzeba użyć najlepszego rodzaju tego warzywa, czyli fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Jest ona chroniona certyfikatem Unii Europejskiej.

Kalkulacja uprawy marchwi dla przetwórstwa

W ostatnich pięciu latach produkcja marchwi waha się w granicach od 0,7 mln ton do 0,9 mln ton. Opłacalność produkcji tego warzywa jest bardzo zmienna, a koszty środków produkcji oraz te ponoszone na zabiegi uprawowe, zbiór i sprzedaż marchwi znaczne.

Sezon szparagowy 2015 – oficjalnie rozpoczęty

5 maja Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w Hotelu Rzymskim w stolicy Wielkopolski po raz kolejny zorganizowały Szparagową Konferencję Prasową. Spotkanie to ma na celu szeroką promocję spożycia szparaga w naszym kraju i jest wprowadzeniem do sezonu zbiorów tego najwcześniejszego warzywa gruntowego.

Sałaty z fakturą i kolorem

Z roku na rok obserwuje się wzrost zainteresowania sałatami liściowymi. Przedstawiciele firm nasiennych polecają ciekawe odmiany z tego segmentu na 2015 rok.

Niechemiczne metody odchwaszczania cebuli

Cebula uprawiana z siewu jest jednym z warzyw najbardziej wrażliwych na konkurencję ze strony chwastów, dlatego tak trudno uprawiać ją w gospodarstwach ekologicznych, w których nie można wykorzystywać herbicydów. Odpowiednie dobranie i wykonanie niektórych zabiegów agrotechnicznych daje jednak zadowalające efekty.