„Cebula bez tajemnic”

Pod takim tytułem zorganizowano cykl spotkań, podczas których można było wysłuchać wykładów dotyczących fizjologii cebuli zwyczajnej, technologii uprawy tego warzywa, możliwości ochrony przed chorobami i szkodnikami oraz sytuacji i tendencji na rynku.

Ogórki – najnowsze polskie mieszańce

Przedsiębiorstwo „Spójnia” Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze we współpracy z firmami Everris i P.P.H.U. Bogdan w ub.r. w gospodarstwie Artura Gacy w miejscowości Janików pod Kozienicami (woj. mazowieckie) zorganizowały szkolenie dedykowane producentom ogórków polowych.

Zielone pomidory coraz popularniejsze

W połowie marca w południowych stanach USA rozpoczął się sezon zbioru zielonych pomidorów. W ostatnich latach popularność tego warzywa szybko rozprzestrzenia się coraz dalej na północne stany.

Cebulowi giganci

Według FAO, corocznie odnotowywany jest zarówno wzrost produkcji jak i handlu zagranicznego cebulą. Cebula jest warzywem uprawianym niemal na całym świecie – w zasadzie na palcach jednej ręki udałoby się policzyć kraje, w których warzywo to nie byłoby uprawiane czy konsumowane.

Kolorowe kalafiory

W ofertach kilku firm hodowlano-nasiennych można znaleźć  kalafiory o innej niż biała barwie róż czy ich nietypowym kształcie (jak u odmian w typie Romanesco).

Odmiany grochu siewnego rekomendowane do wysiewu

42 odmiany zbóż i grochu siewnego rekomendują specjaliści do wysiewów w Podlaskiem na 2013 rok. Listę, w oparciu o uprawy doświadczalne i ocenę ekspertów, przygotowała Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Krzyżewie (Podlaskie).

Pora na rzodkiewkę

Mając na uwadze korzystne ceny rzodkiewki w ubiegłym roku, warto rozważyć uprawę tego warzywa w bieżącym sezonie. Trzeba jednak pamiętać, że na opłacalność oraz jakość produkowanych zgrubień wpływa wiele czynników mniej lub bardziej zależnych od ogrodnika.

Nie opłaca się już uprawiać buraków czy kapusty

Tradycyjne polskie buraki czy kapusta są w odwrocie. Producentom opłaca się uprawiać pomidory, ogórki i wszystko do mrożenia - informuje "Puls Biznesu".
 

Kulis na liście kujawsko-pomorskich produktów tradycyjnych

Kulis, czyli popularny na Kujawach kwas z buraków czerwonych, zwany również kuleśniakiem, został wpisany na listę produktów tradycyjnych z regionu kujawsko-pomorskiego. Lista zawiera już 41 miejscowych potraw i wyrobów spożywczych.

Po „aferze ogórkowej” rolnicy zakładają związek zawodowy

Po raporcie NIK w sprawie tzw. afery ogórkowej świętokrzyscy rolnicy zapowiedzieli w środę interwencje w Komisji Europejskiej i Europejskim Urzędzie ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) oraz założenie Związku Obrony Rolników „Alternatywa”.